Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Informatiile sunt prezentate de obicei intr-un mod vizual sintetic: tabele ierarhice, grafice avansate sau rapoarte interactive.

Toate programele (aplicatiile) de business intelligence au ca prim scop sa permita accesul rapid la informatie sintetica dar si de detaliu, pe care se pot face analize dintr-o baza de date foarte bogata. Informatiile sunt prelucrate cu usurinta si se pot afisa intr-un mod intuitiv”, precizeaza Cotiso Hanganu.

In tehnologiile traditionale de business intelligence, bazate pe tehnologii OLAP, pentru schimbarea unui singur parametru intr-un raport, se crea un alt raport de la zero. Tehnologiile moderne permit valorificarea cvasi-instantanee a informatiilor culese din mai multe surse.

De multe ori, se folosesc indicatori de performanta predefiniti (formule complexe), insa aplicatiile moderne de business intelligence sunt flexibile si utilizatorii isi pot reformula analizele in functie de context.

In cazul tehnologiilor moderne de business intelligence, rapoartele de analiza sunt reutilizabile, prezinta un nivel ridicat de flexibilitate si maleabilitate, seturile de date din spatele analizelor putand fi schimbate foarte usor. Tendinta curenta a aplicatiilor de business intelligence este de a automatiza complet procedurile de procesare a setului de date si de a aduce la un numitor comun cele mai intalnite tipuri de baze de date prin crearea unor machete multicompatibile”, detaliaza Cotiso Hanganu.

Care sunt avantajele
Un avantaj in folosirea aplicatiilor de business intelligence este utilizarea in mod agregat a unui volum mare de date, acumulate din diverse programe informatice, si care sunt transformate in informatii pentru dezvoltarea afacerii.

Un program de business intelligence elimina presupunerile, intuitia si <banuielile> in procesul de luare a deciziilor”, adauga Romeo Iacob.

Aplicatiile de business intelligence reduc timpul rezervat pentru a procesa datele, ajuta la luarea rapida a unor unor decizii si la scaderea riscului decizional. Iar accesul la informatii relevante si reale, sintetice sau de detaliu este cvasi-instantaneu.

Business intelligence preia o parte semnificativa din munca de rutina a managerilor si angajatilor lor, partea de obicei cea mai putin dorita, aducand astfel si un plus de energie si buna dispozitie in viata acestora”, completeaza Cotiso Hanganu.

El adauga pe lista avantajelor si scaderea rotatiei personalului, deoarece eliminarea rutinei si utilizarea unor unelte software performante genereaza un grad de satisfactie crescut al angajatilor.

Criteriile de selectie ale softurilor
Pretul sau bugetul, interfata prietenoasa cu utilizatorul, uneltele flexibile de dezvoltare interna a rapoartelor si analizelor, tehnologia utilizata in dezvoltarea sistemului si referintele sau experienta celui care face implementarea sunt cateva dintre criteriile de selectie a aplicatiilor de business intelligence.

Criteriile de selectie variaza foarte mult in functie de nivelul <cultural> al organizatiei care achizitioneaza un program de business intelligence”, precizeaza Romeo Iacob.

Cotiso Hanganu spune ca sunt importante si elementele precum istoria ratei de succes a tehnologiei respective si nivelul de satisfactie real al utilizatorilor platformei.

Un criteriu important este timpul necesar de la inceperea unui proiect de business intelligence si pana la accesul la primele analize si rapoarte. Conteaza si timpul de raspuns in efectuarea calculelor si usurinta in adoptare (atat din punct de vedere ergonomie, cat si ca necesar de buget de pornire).

Alte criterii de care trebuie tinut cont sunt legate de flexibilitatea dezvoltarii ulterioare, volumul de date care poate fi procesat, capacitatea de a integra informatii din mai multe surse, posibilitatea de a testa conceptele in proiecte pilot sau beneficiile aduse de tehnologiile inglobate.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
In unele companii, o aplicatie de business intelligence
preia complet datele din activitatea de zi cu zi.
Informatiile sunt prezentate de obicei intr-un mod vizual sintetic: tabele ierarhice, grafice avansate sau rapoarte interactive.
Start-up-urile folosesc de obicei solutiile de licentiere gratuite din zona open source, care insa au capacitati limitate, astfel ca si firmele au un acces limitat la business intelligence.
In cazul tehnologiilor moderne de business intelligence, rapoartele de analiza sunt reutilizabile si prezinta un nivel ridicat de flexibilitate si maleabilitate.
Aplicatiile de business intelligence au avantajul ca utilizeaza in mod agregat un volum mare de date, acumulate din diverse programe informatice, si care sunt transformate in informatii pentru dezvoltarea afacerii.
Printre avantaje se numara si reducerea timpului rezervat pentru procesarea datelor, ceea ce ajuta la luarea rapida a unor decizii de business.
Un criteriu important in alegerea unei aplicatii este timpul necesar de la inceperea unui proiect de business intelligence si pana la accesul la primele analize si rapoarte.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.