Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
"Cele mai frecvente sunt creditele pe perioade scurte, de un an, si pe perioade lungi, de cinci ani, pentru investitii", adauga Ileana Bratu.
Garantia se poate solicita pentru mai multe credite in acelasi timp, daca banca ii da clientului respectiv mai multe tipuri de credite.
Modificari in modul de garantare
Spre deosebire de anul trecut cand putea garanta 100% din valoarea creditului, in 2010, FGCR poate garanta maxim 80% din valoarea acestuia.
“Banca poate cere si mai putin, in functie de nevoile de garantare pe care le are, dar, de obicei, se merge pe valoarea maxima”, mai spune Ileana Bratu.
Pe langa procentul din valoarea sumei garantate, de la inceputul acestui an s-a schimbat si comisionul de garantare, care acum se calculeaza dupa regulile Comisiei Europene (155/2002).
Comisionul de garantare se stabileste in functie de ratingul clientului, pe care banca il comunica Fondului, minimul fiind de 1,6% din valoarea garantiei. Acesta se revizuieste anual.
"De obicei, comisionul este de 1,6% - 2% din valoarea sumei garantate. Rezonabil, si nu difera fata de ceea ce aveam pana acum. Inainte de modificarea modului de calcul, comisionul de garantare varia intre 1,5% - 3%", explica Ileana Bratu.
Comisionul poate creste, in functie de rating, de evolutia clientului si de parametri economici luati in calcul la stabilirea ratingului.
"In cazul start-up-urilor, comisionul de garantare este de 3,8%, fiind impus obligatoriu de Uniunea Europeana, pentru ca nu le poti verifica si nu le stii istoricul", adauga Ileana Bratu.
Comisionul de garantare poate ajunge pana la 6,3% din suma garantata, insa la acesta valoare clientii au putine sanse de a fi eligibili.
"Noile reguli de acordare a garantiilor de catre FGCR au fost impuse de Uniunea Europeana. Scopul acestora esta ca garantiile sa nu fie considerate ajutoare de stat. Cand am facut modificarile, am incercat, atat cat s-a putut, sa nu descurajam clienti bancilor in ceea ce priveste regulile de garantare. Impactul modificarilor va fi doar in relatie cu banca, pentru ca, de exemplu, sistemul de rating este acelasi din aprilie anul trecut", mentioneaza Ileana Bratu.
Odata cu schimbarile regulilor de garantare, FGCR le-a si uniformizat, regulile fiind aceleasi, indiferent de tipul instrumentului financiar garantat. In cazul celor care au depus solicitari de garantare anul trecut, regulile aplicate vor fi cele valabile la acea data.
Etapele de colaborare
"In primul rand, banca trebuie sa aprecieze daca este un client bancabil si, apoi, daca aceasta are nevoie, apeleaza la noi", spune Ileana Bratu.
Astfel, dupa ce dosarul celui care solicita creditul este analizat de banca, aceasta din urma decide daca va apela la Fond pentru a completa garantiile clientului.
"Pentru a se primi garantia, banca face catre noi o cerere, care se numeste solicitare de garantare", explica Ileana Bratu.
Aceasta solicitare este analizata de reprezentantii FGCR, care decid daca vor acorda sau nu garantia. Termenul de raspuns la solicitarea de garantie este de aproximativ zece zile lucratoare.
"Termenele pot fi si mai scurte, dar se prelungesc, daca documentatia este incompleta. Intarzierile apar la nivelul bancii pentru ca, de exemplu, clientul nu are toate actele, sau din cauza sistemelor de lucru din banci", mai spune Ileana Bratu.
Pe parcursul procesului de garantare, reprezentantii FGCR discuta doar cu bancile si nu au nicio legatura cu beneficiarul finantarii.
"Este o facilitate, pentru ca noi nu avem retea si astfel putem primi solicitari din orice parte a tarii, fara sa punem pe drumuri clientul care discuta doar cu banca locala si nu trebuie sa vina la Bucuresti. Pentru solicitarile din afara Bucurestiului, noi discutam cu sediul central al unei banci care trimite documentatia la sediul din orasul de unde vine solicitarea", explica Ileana Bratu.
Documentele
Documentele necesare obtinerii unei garantii de la FGCR sunt cele solicitate de banca.
Acestora li se adauga o declaratie pe proprie raspundere in care clientul final mentioneaza ca are sursa de investitii, o alta care precizeaza ca este IMM si una in care sa spuna daca a luat sau nu fonduri europene.
"Clientul final trimite aceste declaratii direct bancii", mai spune Ileana Bratu.
In cazul solicitarilor din provincie, bancile trimit dosarele prin posta.
Prin ce banci se pot solicita garantii
O institutie financiara poate colabora cu FGCR prin incheierea unei conventii de lucru. In prezent, Fondul are 24 de colaboratori, care sunt banci si IFN-uri.
"Avem o conventie cu sediul central al unei banci in care stabilim conditiile de colaborare. Pe baza conventiei se incheie contractele de garantare pentru fiecare credit", detaliaza Ileana Bratu.
Pe langa cei 24 de colaboratori din prezent, fondul poate garanta si creditele altor institutii financiare, daca se incheie o conventie de lucru. Aceasta conventie poate fi incheiata oricand, putand fi punctuala, pentru fiecare client al unei banci.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
FGCR garanteaza creditele destinate dezvoltarii rurale, scrisorile de garantie, in favoarea APDRP, certificatele de depozit pentru cereale, scrisorile de garantie si certificatele emise de APIA pentru agricultura.
Clientii eligibili sunt persoanele fizice, companiile, precum si primarile si ONG-urile, daca isi finanteaza proiecte din fondurie europene.
Suma garantata nu are o limita, ci depinde de capacitatea de rambursare a clientului.
Spre deosebire de anul trecut in acest an, Fondul poate garanta maxim 80% din valoarea creditului si nu 100%.
De obicei, comisionul este de 1,6% - 2% din valoarea sumei garantate.
Termenul de raspuns la solicitarea de garantie este de aproximativ zece zile lucratoare.
Pe parcursul procesului de garantare reprezentantii FGCR discuta doar cu bancile si nu au nicio legatura cu beneficiarul final.
Documentele necesare garantiei de la FGCR sunt cele solicitate de banca.
Pe langa cei 24 de colaboratori din prezent, fondul poate garanta si creditele altor institutii financiare, daca se incheie o conventie de lucru.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 25 Ianuarie 2010 la ora 21.51