Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

- In cadrul Masurii 1.5, criteriile specifice de eligibilitate sunt ca pescarul sa fi pierdut angajarea ca urmare a opririi definitive a navei din activitatea de pescuit si sa fi lucrat cel putin in ultimele 12 luni in calitate de pescar pe nava respective.

- Pentru Masura 2.5 este eligibil solicitantul care desfasoara activitate in domeniul pescuitului comercial in apele interioare, in cazul tuturor celor trei Actiunii (investitii privind facilitatile de pescuit in apele interioare, investitii la bordul ambarcatiunilor si selectivitate, precum si schimbarea destinatiei ambarcatiunilor catre alte activitati in afara pescuitului). In cazul ultimelor doua actiuni, ambarcatiunea trebuie sa fi desfasurat activitate de pescuit in ultimii doi ani in apele interioare.

- Pentru Actiunea “Investitii la bordul ambarcatiunilor si selectivitate”, ambarcatiunea de pescuit trebuie sa aiba minim cinci ani vechime, iar pentru Actiunea “Schimbarea destinatiei ambarcatiunilor catre alte activitati in afara pescuitului”, solicitantul nu trebuie sa fie in Registrul debitorilor.

Conditiile de acordare a finantarilor pentru incetarea activitatii
Pentru incetarea definititava a activitatii de pescuit comercial se acorda prime, in functie de valoarea de piata a navei, cifra de afaceri raportata, tonajul, puterea si vechimea navei de pescuit (1.1).

Pentru ca incetarea definitiva sa fie recunoscuta, trebuie ca nava sa fie scoasa din cartoteca flotei comunitare de pescuit, iar licenta sa trebuie anulata definitiv. Asta nu presupune casarea navei, destinatia putand fi desfasura de alte activitati sau transformarea in recif artificial, in exponat de muzeu sau in nava-scoala. Prima este mai mica, daca destinatia navei se schimba, deoarece nava isi pastreaza astfel, o valoare reziduala”, spune Andra Brebeanu.

O prima co-finantata se poate obtine si in cazul in care activitatea de pescuit inceteaza temporar (1.2).

Vor fi luate in calcul doar incetarile care devin obligatorii, din cauza masurilor de gestionare a resursei, a lipsei reinnoirii unui acord de pescuit sau a unui plan de relansare si restructurare a intreprinderii. Aceasta prima poate fi acordata in timpul inlocuirii unui motor sau cand survine un eveniment exceptional (catastrofa naturala, masura de sanatate publica etc.)”, adauga Andra Brebeanu.

Valeriu Lingurar mentioneaza ca, in cadrul Masurii 1.2, firma trebuie sa desfasoare activitate in domeniul pescuitului comercial si sa nu se afle in proces de lichidare, fuziune sau/si reorganizare.

Ce activitati se pot finanta
Radu Dorcioman, Senior Consultant la OTP Consulting, si Andra Brebeanu spun ca printre activitatile eligibile pentru Masura 2.1 sunt modernizarea si reabilitarea unitatilor de acvacultura traditionala, construirea de noi ferme, diversificarea produselor obtinute prin acvacultura, construirea de micro-unitati de procesare primara, achizitionarea de teren, mijloace de transport specifice, masini, utilaje si echipamente, capacitati de depozitare a pestelui si a subproduselor din peste, precum si construirea sau amenajarea unui centru de vanzare directa.

Atat reprezentantul OTP Consulting, cat si cel al Eurogrant, precizeaza ca printre activitatile eligibile pentru Masura 2.6 sunt construirea, extinderea si modernizarea unitatilor de procesare si de depozitare, achizitionarea de echipamente, de tehnologii noi si metode de productie, de mijloace de transport specializate, echipamente si teren.

Alte activitati decat cele mentionate pot fi considerate eligibile, daca solicitantul justifica necesitatea derularii lor in scopul implementarii proiectului in conditii optime, respectand obiectivele masurii”, spune Radu Dorcioman.

Care sunt cheltuielile eligibile
Andra Brebeanu spune ca, in general, cheltuielile eligibile sunt cele asociate activitatilor eligibile, mentinond printre acestea construirea si modernizarea fermelor de acvacultura/unitatilor de procesare si a utilitatilor necesare (diguri, drumuri de acces), cele cu achizitionarea de noi tehnologii, instalatii, echipamente necesare desfasurarii fluxului tehnologic si cele generale de proiect (managementul proiectului).

Printre cheltuielile neeligibile se numara TVA-ul, dobanda la datorie, contravaloarea bunurilor din proiect furate, pierdute, confiscate sau disparute, impozitele, taxele vamale, costurile de schimb valutar si amenzile.

POP este singurul program de finantare nerambursabila care accepta contributii in natura din partea companiilor care solicita finantare”, adauga Ozana Giusca.

Perioadele de acordare
Andra Brebeanu spune ca POP a devenit operational in cursul anului trecut, lansand o singura sesiune de depuneri de proiecte (anul trecut), cu exceptia celei de anul acesta.

Evaluarea proiectelor a durat aproape un an, niciun proiect nu a ajuns in stadiul de a i se rambursa suma solicitata. Practic, abia au fost semnate contractele de finantare, iar beneficiarii acum incep implementarea proiectelor”, adauga Andra Brebeanu.

Cosmin Dragoi spune ca durata de timp dintre depunerea cererii de finantare si semnarea contractului de finantare poate ajunge pana la 12 luni.

Valeriu Lingurara adauga faptul ca, in general, evaluarile pe diferitele programe de finantari nerambursabile dureaza intre sase luni si 12 luni, de la depunerea proiectului la semnarea contractului de finantare si alte trei luni pana la primirea prefinantarii.

Marisanda Piriianu precizeaza ca de la depunerea cererii de finantare si pana la semnarea contractului trec 51 de zile, iar rambursarea cheltuielilor efectuate se face in 60 de zile de la depunerea cererii de rambursare.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Finantarea maxima care se acorda este de trei milioane euro (12,4 milioane lei) per proiect.
Contributia proprie a firmei solicitante este de 40% in cazul IMM-urilor si respectiv 70% in cazul intreprinderilor mari.
Programul Operational pentru Pescuit (POP) a devenit operational in cursul anului trecut, lansand o sesiune de depuneri de proiecte anul trecut, iar a doua anul acesta.
POP este singurul program de finantare nerambursabila care accepta contributii in natura din partea companiilor care solicita finantare.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.