Noi reguli pentru protejarea marcilor


Legea marcilor si indicatiilor geografice a fost modificata in luna mai, una din schimbarile importante fiind ca firmele cu marci inregistrate sau depuse la inregistrare trebuie sa monitorizeze singure daca o alta firma inregistreaza marci nationale identice sau asemanatoare cu ale lor.

 

"OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci)  nu mai poate refuza din start inregistrarea unei marci deja existente in baza de date a institutiei, astfel incat sarcina de a impiedica copierea unei marci revine companiilor care detin deja marci inregistrate", spune pentru startups.ro Radu Bozocea, directorul agentiei de proprietate industriala Ariana.

Anca Burca, Associate la casa de avocatura Bulboaca si Asociatii, spune pentru startups.ro ca in maximum sapte zile de cand cererea de inregistrare a marcii este depusa la OSIM, aceasta este publicata in format electronic, pentru ca persoanele interesate sa poata formula opozitii.


Cum incepe procedura de inregistrare a marcii
In doua luni de la publicarea in format electronic a cererii de inregistrare a unei marci, o terta parte interesata poate depune la OSIM observatii si/sau opozitii privind motivele care ar trebui sau ar putea fi luate in considerare la examinarea cererii de inregistrare marcii, model similar reglementarilor privind marca comunitara.

"Consecintele vor fi acelea ca, in absenta unei monitorizari adecvate a cererilor de inregistrare de marci, publicate saptamanal de OSIM in format electronic si care ar permite depunerea de opozitii la inregistrarea acestora, in termenul legal de doua luni, aceste cereri ar putea fi acceptate la inregistrare ca marci pe teritoriul Romaniei, si, prin urmare, ar dobandi protectie, fapt care legitimeaza titularul lor sa le foloseasca in legal pana la obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de anulare a acestora, chiar si in situatia in care sunt identice sau similare cu marci inregistrate anterior in numele altor titulari", spune pentru startups.ro Delia Belciu, Asociat Senior la casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Anca Burca adauga faptul ca titularul unei marci deja inregistrate care face opozitie trebuie sa prezinte OSIM dovada ca, inainte cu cinci ani de publicarea marcii asupra careia a formulat opozitia, marca anterioara a fost folosita in Romania pentru produsele sau serviciile pentru care aceasta a fost inregistrata.

De asemenea, acest titular trebuie sa dovedeasca ca exista  motive justificate pentru neutilizarea marcii cu privire la care s-a facut opozitie.

"Cu privire la aceasta opozitie se va pronunta o comisie din cadrul Serviciului de Marci al OSIM, care va emite un aviz de admitere sau de respingere a opozitiei, ce va fi avut in vedere la examinarea pe fond a cererii de inregistrare a marcii", mai spune Anca Burca.


Cum se incheie procedura de inregistrare a marcii
In sase luni de la publicarea cererii in format electronic, aceasta este examinata de OSIM (daca s-a indeplinit conditia de achitare a taxelor de inregistrare si examinare a cererii).

La sfarsitul acestei perioade, daca este acceptata, inregistrarea marcii se publica (dupa doua luni) in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI), iar OSIM elibereaza certificatul de inregistrare a marcii, dupa plata taxei de publicare si eliberare.

Deciziile OSIM privind cererile de inegistrare a marcilor pot fi contestate de catre orice persoana interesata, in termen de 30 zile de la comunicare sau de la publicare, pe baza platii unei taxe.

Conform noii legi, in conditii normale, procedura de inregistrare a marcilor dureaza maximum noua luni si sapte zile de la depunerea cererii.

"Aceste modificari sunt benefice pentru companii, intrucat le permit sa aproximeze cu o mai mare certitudine durata procesului de inregistrare a marcilor, in conditii normale. Mai mult, noile prevederi impun OSIM respectarea termenelor de examinare a cererilor, sub sanctiunea restituirii taxelor percepute", spune Delia Belciu.

Delia Belciu subliniaza ca, dupa trecerea acestei perioade, titularul marcii anterioare, daca nu a depus opozitie si/sau contestatie la decizia de inregistrare a OSIM, mai are la dispozitie doar o actiune in anulare a marcii ulterioare, care implica o procedura mult mai costisitoare si mai lunga decat cea a opozitiei sau contestatiei in fata OSIM.

Elena Grecu, avocat coordonator in agentia de proprietate intelectuala Nomenius, spune pentru startups.ro ca, daca a trecut termenul de opozitii, titularul unei marci poate sa accepte ca cele doua marci sa coexiste sau sa introduca o actiune in instanta pentru anularea inregistrarii marcii respective.

Radu Bozocea adauga faptul ca, in noua legislatie, avantaje au cei care vor sa inregistreze o marca asemantoare cu una deja inregistrata si al carei titular nu mai desfasoara activitate si nu mai utilizeaza respectiva marca.


Alte modificari
Odata cu noua lege, s-a schimbat, partial, procedura de inregistrare a marcilor nationale.

O noutate este ca se poate opta pentru a urgenta procedura de inregistrare a marcii, perioada fiind in acest caz de maximum sase luni si sapte zile, in conditii normale. Pentru aceasta, se plateste o taxa suplimentara, valoarea ei fiind dublul taxelor de inregistrare si examinare. 

"Sumele implicate sunt destul de mari, astfel incat nu preconizam ca aceasta posibilitate oferita de lege va fi exploatata de solicitanti pe scara larga. Totusi, ea se poate dovedi utila in situatii exceptionale, cand marca a fost lansat pe piata inaintea inregistrarii ei", mai spune Delia Belciu.

Anca Burca adauga faptul ca in noua lege este imbunatatita terminologia, redefinind termeni importanti precum: marca, inregistrarea marcii, marca anterioara, marca de certificare, marca notorie sau indicatie geografica.

Potrivit dispozitiilor actualei legislatii, orice persoana interesata poate solicita Tribunalului Bucuresti decaderea titularului din drepturile conferite de marca, daca, fara motive justificate, aceasta nu a fost folosita intr-o perioada neintrerupta de cinci ani de la data inscrierii in Registrul marcilor, pentru produsele sau serviciile pentru care aceasta a fost inregistrata sau daca această folosire a fost suspendata pentru o perioada neintrerupta de cinci ani. Astfel, potrivit modelului comunitar, se inlatura controversele privind data de la care incepe acest termen.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Noua lege privind marcile si indicatiile geografice a intrat in vigoare in luna mai, anula cesta.
Modificarile au fost facute pentru a se armoniza protectia oferita marcii comunitare de legislatia romana, ca urmare a aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.
Acum, firmele cu marci inregistrate sau depuse la inregistrare trebuie sa monitorizeze singure daca o alta firma inregistreaza marci nationale identice sau asemanatoare cu ale lor.
In maximum sapte zile de la data la care cererea de inregistrare a marcii este depusa la OSIM, aceasta este publicata in format Electronic, pentru ca persoanele interesate sa poata formula opozitii.
Conform noii legi, in conditii normale, procedura de inregistrare a marcilor dureaza maximum noua luni si sapte zile de la depunerea cererii.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii