WSS - Solutii inovative in automatizarile industriale

InnoDev SRL este o companie nou aparuta in piata de automatizari industriale si IT din Romania. Avand in vedere ca ingineria este unul dintre punctele forte ale Romaniei si ca piata de profil este una extrem de concurentiala, am considerat din start ca singura modalitate de a reusi este sa cream de la zero produse si solutii special proiectate pe nevoile potentialilor clienti.

 

Un alt avantaj a fost ca proiectand de la zero o solutie, am putut incorpora unele dintre cele mai noi si mai inovative tehnologii existe in domeniu.

De partea cealalta a "baricadei", o astfel de abordare este intotdeauna benefica pentru client, deoarece acesta achizitioneaza in final o solutie gandita special pe nevoile sale, pe fluxul sau de productie sau pe fluxul sau de trasmitere a informatiilor. Intotdeauna clientul va avea acele echipamente care ii sunt necesare si nu echipamente cu N functii din care el foloseste doar 2.

Plecand de la aceste premise, la sfarsitul anului 2008, am realizat cu succes testele pilot pentru WSS - Wireless Sensor Systems, un sistem modular de achizitie de semnale digitale sau analogice, prelucrarea "on site", transmiterea wireless la distanta a datelor si integrarea si prezentarea acestora intr-un sistem de monitorizare cetralizat, sistem de tip SCADA.

 

InnoDev WSS ofera un serviciu sigur in orice locatie de interior sau de exterior, folosind o retea tip wireless “mesh”.

Avantajele InnoDev WSS sunt multiple:

• Integreaza cu usurinta senzorii si aparatura de masura si control deja existenta in locatii aflate la distanta sau in zone cu industriale periculoase.
•  Adaugarea de noi echipamente fara a fi necesara operatiunea costisitoare si de durata a cablarii acestora.
•  Retelele wireless pentru senzori industriali de masura si control pot acoperi o arie aproape nelimitata de masuratori: temperatura, presiune, vapori si clasa acestora, miscarea, umiditatea, lumina, acceleratia, vibratii, vascozitatea, debitul, consumul electric etc.

WSS ofera:
• Eficienta sporita - achizitia automata a datelor - utilizarea redusa si mai eficienta a fortei de munca, scaderea erorilor cauzate de factorul uman in colectarea datelor
• Reechipare industriala rapida si practic fara intreruperea activitatii
• Versatilitate in instalare - echipamentele pot fi instalate aproape oriunde
• Cresterea posibilitatii controlului proceselor industriale
• Scaderea costurilor - cablarea facilitatilor industriale, atunci cand este posibila, se poate ridica pana la 80% din costul total al proiectelor. Tot la capitolul de scadere a costurilor trebuie punctat si faptul ca aceste echipamente folosesc benzi de frecventa nelicentiata si acest fapt duce si el la o scadere accentuata a costurilor de operare. Beneficiile retelelor de senzori fara fir includ: scaderea costurilor aferente cablarilor, scaderea timpului de instalare, flexibilitatea in instalare si cresterea robustetii retelei.
• Perioada de viata - proiectate pentru consum extrem de redus, avand posibilitatea de a functiona 2 ani pe baterie

Solutia InnoDev WSS:
• Raza de actiune intre 100m si 4.000m
• Durata de lucru pe baterie de aproximativ 2 ani, cu posibilitatea prelungirii prin adaugarea de celule fotovoltaice
• Proiectate pentru conditii dure de mediu (exterior, umed, salinitate marita)

Aria de aplicabilitate si potentiali clienti:
Una dintre principalele plaje de aplicabilitate a solutiei WSS este in implementarea infrastructurilor avansate de contorizare avand ca si clienti potentiali marile companii de utilitati (apa, canal, incalzire centralizata, energie electrica, distributia de gaze naturale), municipalitati, mari complexe industriale.

Infrastructura avansata de contorizare extinde contorizarea actuala prin implementarea de tehnologii de comunicatii care permit comunicarea bidirectionala intre dispecerat si echipamentele de contorizare, facilitand astfel trimiterea de comenzi catre aceste echipamente (interogarea timpului utilizare, diverse actiuni de configurare, diagnostic la distanta). Retelele wireless si echipamentele de tip WSS devin astfel suportul critic, integrand intr-o retea tip “mesh” sute sau chiar mii de echipamente de contorizare si transportand informatia acestora catre un dispecerat central al companiilor de utilitati.

O alta zona de aplicabilitate a solutiei WSS este reprezentata de agricultura moderna si irigatiile controlate. WSS, intr-o configuratie cu alimentare pe acumulatori si incarcare din celule fotovoltaice, permite instalarea pe arii largi, fara a necesita alimentare, iar prin aceasta asiguram monitorizarea calitatii solului si pornirea controlata a instaltiilor de irigare. Se eficientizeaza astfel consumul de apa necesara irigarii si se scade in acelasi timp consumul de energie electrica necesar pomparilor continue. Derivata din aceasta solutie o alta aplicatie posibila este monitorizarea calitatii mediului.

Infrastructura si transporturi
O solutie WSS se poate implementa cu succes pentru monitorizarea traficului pe autostrazi, conditii meteo pe autostrazi (ministatii meteo - colectarea automata a datelor si transmiterea catre dispecerat), controlul afisajelor de avertizare a soferilor. O alta aplicatie in domeniul transporturilor este un sistem de semaforizare inteligent. Avand instalate in semafoare echipamente terminale WSS, se pot integra toate semafoarele intr-o singura retea de tip "mesh" care poate fi controlata unitar.

Solutia de semaforizare poate fi ulterior extinsa adaugand sisteme automate de monitorizare a traficului sau sisteme de monitorizare a poluarii, putand astfel avea un sistem de trafic integrat care sa redirectioneze automat traficul in functie de necesitati.

Mari complexuri industriale
WSS poate fi ultilizat cu succes in automatizarea marilor complexe industriale. Deoarece nu necesita cablare, avantajul major consta in faptul ca pentru achizitia de la distanta a datelor sau pentru controlul echipamentelor este necesara doar instalarea unui echipament terminal WSS.

In interiorul complexelor industriale intinse pe suprafete mari si cu flux de activitate 24/24, lipsa cablarii este un avantaj major scazand costurile de implementare si neexistand riscul intreruperii activitatii pentru instalarea echipamentelor.

O ultima arie de aplicabilitate pe care o prezentam este aceea a controlului echipamentelor din cladirile comerciale sau rezidentiale. WSS poate fi foarte usor integrat pentru controlul contorizarii, controlul echipamentelor de climatizare, controlul iluminatului in cladirile comerciale etc.

Dupa cum am mentionat si la inceputul expunerii noastre, aceste echipamente exista, testele pilot au fost finalizate cu succes. Testele pilot nu au fost efectuate in mediu controlat, de laborator ci intr-un mediu industrial, cu instalare in exterior pe o raza de aprox. 2km.

Speram ca expunerea nostra si produsele au starnit interesul dvs. Va anuntam pe aceasta cale ca suntem in cautarea unui partener/investitor, pentru a putea sustine efortul nostru de dezvoltare ulterioara a produselor si pentru punerea la punct al unui plan pentru productia de masa si eventual exportul acestor produse.

Echipa InnoDev Romania www.innodev.ro office@innodev.ro.

Prezentarea a fost adaugata de utilizatorul innodev.

Nu ai votat inca. Media: 4.8 (8 voturi)

Nu exista comentarii