(3) Adevarul despre competitie


Tot timpul am fost obsedat de competitie. Si inca sunt. Dar ma tratez. Nu spun ca nu trebuie sa fiti indiferenti la competitie, dar majoritatea oamenilor trateaza destul de prost acest capitol incat m-am gandit sa vorbesc despre asta in continuare. 
 

 

Partea cea mai buna e ca nu am competitie
Asa credeam de fiecare data cand am lansat un produs sau serviciu. Si ce sa vezi?! Aveam. Si nu foarte putini! Asta pentru ca asa-zisa cercetare de piata era cat se poate de superficiala, iar, de cele mai multe ori, nici macar nu cunosteam piata in care intram.

Asa ca, daca credeti ca nu aveti competitie, sansele cele mai mari sunt ca piata sa fie ocupata cu 1.000 de jucatori pe care voi nu i-ati identificat sau pe care nu i-ati tratat ca si competitori...ceea ce ma duce la....


Beneficiul marginal
Vad foarte des antreprenori care vor sa inoveze. Numai ca inovatiile lor sunt niste imbuntatiri minore ale unui serviciu care are jucatori bine infipti in piata. Imi suna atat de cunoscut! O interfata mai stilata, cateva facilitati in plus nu o sa faca diferenta la un magazin online. Dar o relatie mai buna cu producatorii sau un timp de livrare mai scazut pot inclina balanta.

Mi-a luat foarte mult pana am inteles acest lucru. Tin minte cat am lucrat la logo-ul site-ului de burse sau la design-ul unui buton, in loc sa ma concentrez pe lucrurile cu adevarat importante.


Pe ce ne batem de fapt
Nisarea excesiva, iarasi cred ca strica. Astfel, proprietarul unui site de videoclipuri amuzante cu pisici siameze poate crede ca nu are competitie pe aceasta piata. Probabil ca nu, daca prin piata el ia in considerare doar iubitorii de pisici siameze care au timp de pierdut....adica 3 oameni. Daca chiar vrea sa faca o afacere, atunci trebuie sa-si dea seama cum se diferentiaza de YouTube. 


Competitia e buna
Daca ideea ta e super-mega-stralucita si, cu toate astea, nu ai competitie, atunci ori ai nimerit un jackpot, ori ideea e atat de proasta incat nimeni nu-si bate capul cu ea. Pariez pe a doua varianta. Eu am ajuns sa consider competitia ca un indicator al sanatatii unei piete. Unde sunt multi competitori, e o paine de mancat. Dar si mai mult de munca. 


Raportarea la competite
Studiati competitia, dar nu va raportati la ea! E o concluzie la care am ajuns dupa multe proiecte esuate si dupa 3 ani de consultanta. Daca urmariti tot timpul liderii de piata, invariabil veti ajunge sa-i copiati si veti ramane un urmaritor (a follower).

Nu trebuie sa-i pierdeti din vedere, dar, daca ii studiati la milimetru, o sa dezvoltati o obesesie care va va impiedica sa inovati. Si nici nu o sa va dati seama de asta.

 

Vladimir Oane este co-fondator al Metromind Media, o agentie de marketing online, si partener la CaptainGO, un sistem online de rezervari hoteliere. Din 2007, conduce echipa de dezvoltare a uberVU, o aplicatie web pentru managementul conversatiilor din web-ul social.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Citeste aici articolele anterioare din "Jurnal de start-up".


Nu exista comentarii