Afacerea din pauza de masa


Segmentul de pizza este cel mai aglomerat in domeniul livrarii de mancare la domiciliu si birou. Dar, in contextul sofisticarii consumatorilor, au aparut si companii care s-au extins pe segmente de nisa, cum ar fi mancarea exotica, traditionala romaneasca, mediteraneana sau organica - preparata intr-un mod sanatos.

 

Livrarea de mancare la domiciliu s-a dovedit a fi "asul gastronomic" din mana antreprenorilor care ii au in target pe oamenii prea ocupati sa gateasca acasa sau sa iasa la un restaurant, cand sunt la birou.

Datorita usurintei cu care se prepara, pizza este de departe cel mai popular produs  de pe aceasta piata. Dar, daca in urma cu ceva timp, in meniul jucatorilor de profil aparea numai pizza, intre timp acestia si-au diversificat si extins gama de produse.

In momentul de fata, piata din Bucuresti reprezinta cel mai elocvent model de dezvoltare al domeniului de livrari la domiciliu”, spune pentru startups.ro Andrei Bartesch, Marketing Manager la Trenta Pizza.

Potrivit acestuia, piata este diferita de la oras la oras si depinde foarte mult de comportamentul clientilor, de aceea firmele existente incearca sa isi creeze strategiile in functie de dorintele consumatorilor, iar cele recent aparute speculeaza noi nise, pe baza carora isi dezvolta afacerea si castiga clienti. Au aparut, astfel, companii specializate doar pe oferte de mancare exotica, organica sau traditionala. Desi aglomerata, piata de food delivery este inca tanara.

Avand cu aproximatie doar 12 ani <vechime>, piata de livrare la domiciliu din Bucuresti se poate considera a fi inca tanara, spre <adolescenta>. Am in vedere aici exclusiv activitatea de livrare la domiciliu pe baza de comanda telefonica sau online, cand mancarea este preparata si livrata doar la comanda, iar livrarea se face intr-un interval scurt de timp, nu si activitatea de catering, care se bazeaza pe contracte prestabilite”, spune pentru startups.ro Alfred - Jerry Dauteuil, Director general al grupului de firme Jerry’s Pizza.


Segmentele de piata pe care sunt active companiile

Majoritatea operatorilor pe segmentul de livrare la domiciliu sunt investitori romani. Marcile sunt autohtone nu doar in cazul segmentului de pizza, ci inclusiv pe segmentul mai “exotic”, al mancarurilor chinezesti sau indiene.

Alegerea segmentului de piata spre care sa iti indrepti mesajele si serviciile este un moment extrem de important de care depinde succesul oricarei afaceri, iar noi am inceput prin a face initial studii de piata, pentru a determina si segmenta posibilii clienti. Am inteles cu cine vorbim si ce trebuie sa le oferim”, spune Andrei Bartesch.

Cei mai multi jucatori din piata s-au orientat catre serviciile de livrare pizza. Acest segment s-a aglomerat semnificativ mai ales in Capitala.

Din cate stiu, in Bucuresti sunt 35 - 50 de pizzerii cu livrare la domiciliu si fiecare are cel putin unul sau doua puncte deschise. In tara, in schimb, este mai liber”, precizeaza pentru startups.ro Florin Ghinescu, Manager la Gambino’s Pizza.

Dar, desi piata s-a aglomerat in ultima vreme, inca mai sunt nise de exploatat.

Daca anul trecut mergeai la restaurant, asteptai foarte mult comanda. Acesti clienti s-au mutat catre noi, cei cu livrare la domiciliu, ceea ce e un avantaj si ne face sa ne extindem”, adauga Ghinescu.

Jucatorii spun ca au inceput business-ul pe segmentul de pizza, deoarece consumul pentru acest fel de mancare ramane foarte popular la noi, iar vanzarile sunt bune, cu toate ca s-au inmultit firmele pe acest segment.

Dar si mancarea exotica a castigat teren - Shanghai, restaurant cu specific chinezesc a fost deschis inca de acum zece ani. Iar nise precum mancarea organica se afla in expansiune.

Am facut aceasta alegere din motive personale, de cate ori doream sa comandam ceva de mancare, nu gaseam la firmele de catering altceva decat prajeli si tocanite sau grataruri, iar cei care ne puteau face ceea ce doream noi, nu livrau la birou. Am considerat ca este nevoie de o altfel de firma de catering”, spune pentru startups.ro Victor Andries, Director Executiv la Finesse Concept Catering, companie specializata in livrarea de mancare preparata intr-un mod sanatos.


Companiile romanesti versus companiile straine
Dintre firmele de home delivery, primul brand strain, a carui idee este 100% importata, este PHD, lansat de Pizza Hut.

A venit ca o actiune fireasca, iar capacitatea pietei locale de a ne gazdui a aparut odata cu dezvoltarea unui brand separat de livrari al Pizza Hut”, au spus pentru startups.ro reprezentantii PHD.

Potrivit acestora, in orasele si cartierele mai dezvoltate sunt din ce in ce mai multi romani care folosesc acest tip de serviciu.

Si lantul de restaurante de tip fast-food McDonald’s a avut un proiect pilot care viza extinderea portofoliului prin serviciul de livrare la domiciliu. Dar, potrivit lui Cristian Savu, director de comunicare la McDonald’s Romania, compania tatoneaza deocamdata piata, nefiind demarate actiuni concrete.

Reprezentantii firmelor autohtone sunt de parere ca marii operatori reprezinta o concurenta importanta pe piata serviciilor de livrare, dar nu ii considera neaparat o amenintare directa, pentru ca retetele si clientii difera.


Strategia jucatorilor
Unii jucatori au preferat sa se extinda in alte orase din tara pe cont propriu, si nu in sistem de franciza.

Jerry’s Pizza nu a ales calea extindererii in sistem franciza, dar avem in vedere deschiderea de noi magazine in alte cateva orase din tara. Localitatile avute in vedere sunt cele care au avut o crestere economica semnificativa in ultimii ani si care au o baza suficient de mare de consumatori tinta”, precizeaza directorul Jerry’s Pizza.

Din punct de vedere al modalitatii de lansare, unele afaceri de food delivery au functionat in acest fel de la inceput, dar altele au pornit de la un restaurant deja existent, care s-a extins si pe segmentul livrarii de mancare.

Livrarea produselor la domiciliu sau la birou a venit in urma cererii clientilor care au servit din preparatele noastre la restaurant. In cazul francizelor pe care le oferim, le recomandam clientilor sa achizitioneze si dreptul de a livra la domiciliu, prin acest serviciu putand sa-si mareasca semnificativ incasarile”, spune pentru startups.ro István Szilagyi, director de dezvoltare la Shaghai Restaurant.


Costurile afacerii
Spre deosebire de deschiderea unui restaurant, care presupune o investitie mai mare, lansarea unei afaceri cu livrare la domicilui este mai ieftina.

Pentru un business cu livrare de pizza la domiciliu, ai nevoie de minim 40.000 de euro - 45.000 de euro, pentru un singur punct de livrare, suma care include chiria pe trei - sase luni, cuptorul, doua - trei scutere si o masina second-hand”, spune managerul Gambino’s Pizza.

Potrivit lui Ghinescu, suma poate ajunge si la 100.000 de euro, in functie de complexitatea cuptoarelor achizitionate. Costurile pot creste si in functie de spatiu: daca acesta a fost amenajat inainte drept bucatarie, este un avantaj.

Recuperarea si intrarea pe profit se face intr-un an si jumatate sau chiar doi ani”, mai spune Ghinescu.

Costurile de start-up pot fi insa dublate de exigentele noilor reglementari ale Uniunii Europene, dar si de cele aparute in legislatia romaneasca.

Astfel, “un cost minim de start-up, care presupune chirie, renovare, salarii, stoc de marfa si marketing, ar fi intre 80.000 de euro si 120.000 de euro, depinzand bineinteles de dimensiunea spatiului si a afacerii in general”, spune Dauteuil.


Extinderea in sistem franciza
Unele companii locale au inceput sa isi extinda reteaua si in alte orase decat cel de origine, fie prin unitati proprii, fie in sistem de franciza. Piata arata ca segmentul preferat de francizati este cel al brandurilor de pizza, care, potrivit specialistilor, presupune un model operational simplificat si o investitie mai redusa.

Segmentul food delivery devine tot mai aglomerat pe masura ce firmele romanesti apeleaza la franciza pentru dezvoltarea nationala, precum Wu Xing, Express Pizza, Bella Italia Delivery”, spune pentru startups.ro Adrian Gheorghe, Managing Director la ThinkBig, companie de consultanta in domeniul francizelor.

Potrivit lui Gheorghe, exista si firme internationale care acorda unor parteneri romani dreptul de a franciza  afacerea la nivel local. Acestea sunt PHD Pizza, FourStarPizza sau Pizza Dominium. In plus, exista un interes manifestat de brandurile internationale de livrare pizza de a intra pe piata din Romania.

Segmentul este testat de branduri internationale de prim rang din SUA, cum sunt Domino's Pizza si Papa John's Pizza”, mai spune Adrian Gheorghe.

O franciza in domeniu costa intre 25.000 de euro si 50.000 de euro, pentru dotarea si echiparea unei unitati, investitie la care se adauga si costurile flotei auto. Antreprenorii apeleaza la varianta francizei mai ales pentru obtinerea formatului de business si pentru marca.


Avantajele si dezavantajele francizei
Riscul esecului la o astfel de afacere este mic, francizatul avand deja anumite avantaje din start: dreptul de a folosi o marca deja cunoscuta, know-how-ul afacerii si  retetele preparatelor direct de la francizor.

Printre dezavantaje se numara redeventa lunara, pe care francizatul trebuie sa o plateasca. De asemenea, francizatul trebuie sa respecte politica francizorului, nu poate lua singur decizii si trebuie sa raporteze periodic catre francizor.

O investitie pe cont propriu este de multe ori mai riscanta decat preluarea unei francize, din cauza lipsei de experienta a antreprenorului in acest domeniu de activitate. El intampina de regula probleme in a stabili un model de business bine optimizat”, mai spune Adrian Gheorghe.

Chiar daca in Bucuresti piata este dezvoltata si aglomerata, exista potential de extindere a serviciilor de livrari in alte localitati.

Orasele vizate pentru extindere in franciza sunt resedintele de judet, respectiv orasele cu potential economic si unde se construiesc mall-uri”, spune István Szilagyi.

Exista insa si operatori care au oprit momentan extinderea in franciza. Este exemplul Wu Xing, care a oferit pana acum doar o singura franciza, deschisa anul trecut in Cluj-Napoca.

Pentru anul 2009, CSC Exim '92 (n.red - compania care detine brandul Wu Xing) a suspendat expansiunea nationala in sistem de franciza”, a declarat pentru startups.ro Adriana Gioada, directorul de franciza pentru Wu Xing.


Care sunt tendintele din piata

Reprezentantii companiilor din domeniu afirma la unison ca pe aceasta piata calitatea serviciilor face diferenta, iar cel mai important aspect este pastrarea in timp a calitatii produsului oferit. Ei considera ca piata de food delivery este in crestere, in ciuda incertitudinilor economice si a intensificarii competitiei.

Vor fi foarte multe schimbari datorita concurentei, pentru ca sunt foarte multe firme de catering, si mai nou incep si restaurantele sa livreze mancare la domiciliu. Totusi, in ceea ce ne priveste, estimam o crestere de 25% fata de anul trecut”, precizeaza Victor Andries.

Si jucatorii profilati pe segmentul de mancare exotica sunt optimisti.

In acest moment, piata inca mai ofera perspective de crestere. Pe livrarile de mancare chinezeasca noi dorim sa crestem vanzarile cu cel putin 20% in acest an”, spune directorul de dezvoltare al Shaghai Restaurant.

Dar exista si manageri de companii din domeniu care estimeaza o stagnare pentru anul acesta.

Piata va stagna ca si vanzari. Inceputul anului aduce scaderi de circa 10%, dar nu e ceva neobisnuit, pentru ca in general lunile ianuarie si februarie sunt mai grele din acest punct de vedere. Este o scadere determinata si de criza, dar nu atat de mare ca in alte domenii”, spune managerul Gambino’s Pizza.

Parerile sunt impartite si in ceea ce priveste efectele crizei. Sunt operatori care considera ca aglomerarea pietei si efectele crizei economice vor duce la disparitia sau reprofilarea unor jucatori de talie mica si medie, mai ales in cazul celor activi pe segmentul de pizza.

In ceea ce priveste potentialul de extindere in tara, vor avea parte de succes mai ales companiile cu potential economic si cu un awarness ridicat, castigat pe piata din Bucuresti. Andrei Bartesch spune ca orasele cu potential pentru extindere sunt cele mari, puternic dezvoltate economic, precum Timisoara, Constanta, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi.


Redactor : Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii