Afaceri din panificatie si agricultura finantate cu bani europeni
In ianuarie 1994, Augustin Manescu stabilise impreuna cu un partener de afaceri sa lanseze un service auto. Ocazia de a cumpara o moara si spatiul extins pe care il aveau la dispozitie au facut ca planul sa se schimbe si firma a inceput sa activeze in domeniul agriculturii. Acum incearca sa isi dezvolte afacerea cu ajutorul fondurilor europene.
Pentru ca in primul an de activitate (1994) afacerea cu moara a mers foarte bine, partenerii de business au amanat planurile legate de service-ul auto. In acelasi an, Augustin Manescu impreuna cu alti doi parteneri, au infiintat si asociatia agricola Agronomica, aceasta urmand sa ia in arenda unele terenuri ale persoanelor din Adunatii Copaceni, localitate din sudul Bucurestiului, unde se afla sediul firmei. Astfel, avea acces la o resursa proprie de grau pe care sa il macine, urmand sa vanda faina obtinuta.
Pentru ca productia de grau din 1994 nu a fost la fel de buna ca cea din 1993, localnicii ii reprosau lui Augustin Manescu calitatea slaba a fainii. Increzator in produsul sau, omul de afaceri a inceput in 1995 sa produca paine, dar s-a convins ca intr-adevar faina nu era buna.
“Atunci am invatat ca in agricultura un an nu seamana cu celalalt”, spune pentru startups.ro Augustin Manescu, administratorul Europa Star Service.
Nu a incetat insa activitatea si, in anii 1997 - 1998, pe langa paine, Europa Star Service a inceput sa produca si paste fainoase.
In 1998, in afacere a intrat si sotia lui, Maria Melusa Manescu, iar langa fabrica a fost deschis in magazin de desfacere. In prezent, sotii Manescu sunt singurii actionari ai firmei, partenerul de afaceri cu care a fost lansata firma in 1994 iesind din business in 2003. Compania are acum 20 de angajati, cu o medie de varsta de 30 de ani.
Acum un an zi zece luni, Augustin Manescu a inceput demersurile pentru a-si finanta afacerile sale din agricultura, inclusiv prin fonduri europene, si spera sa obtina primii bani la inceputul anului viitor.
Investitia in Europa Star Service
Afacerea a inceput cu o investitie de 35.000 de dolari in moara si 26 de milioane de lei vechi in achizitionarea halei, echipajelor si amenajarea brutariei. Cea mai mare parte din suma a provenit de la fostul partener de afaceri al lui Augustin Manescu.
Investitia in moara a fost recuperata in primul an de activitate iar acum sase ani, cand s-a desparitit de partenerul sau de afaceri, firma a fost evaluata la 140.000 de euro.
Anul trecut, Europa Star Service a avut o cifra de afaceri de 350.000 de euro. Anul acesta in primele noua luni, cifra de afaceri a fost de 350.000 de euro, antreprenorul estimand ca pana la sfarsitul acestui an sa ajunga la 450.000 de euro. Pentru anul viitor este estimata o cifra de afaceri de un milion de euro.
Produsele
Europa Star Service produce franzele, paine traditionala, cozonaci (de Craciun si Pasti), mucenici, langosi, chifle, produse speciale care se folosesc in biserica, cornuri umplute, covrigi tip brasoveni si covrigi cu susan.
“Painea traditionala <ne-a mentinut in viata>, pentru ca folosim tehnica traditionala”, spune Augustin Manescu.
Cea mai mare pondere (40%) dintre produse o are painea taraneasca, urmata de mucenici (25%), produsele de patiserie (20%), cozonaci (10%) si paste fainoase (5%).
In noua fabrica inaugurata de companie luna trecuta vor fi produse si alte tipuri de paine, precum cea graham sau cu cartofi.
Produsele sunt distribuite in Giurgiu, Bucuresti, Adunatii Copaceni si in comuna 1 Decembrie. Distributia este facuta de companie.
Etapele finantarii pentru panificatie
Acum cinci ani, Augustin Manescu a accesat primele fonduri nerambursabile prin SAPARD (Special Pre-Accession Programme for Agriculture and Rural Development = Programul Special de Pre-Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), acestea fiind fonduri de preaderare, programul fiind desfasurat in perioada 2000 - 2006. Suma accesata a fost de 98.000 de euro pentru asociatia Agronomica.
La inceputul anului trecut, antreprenorul sa hotarat sa isi finanteze prin fonduri europene si noua fabrica de panificatie a Europa Star Service. Astfel, a aplicat pentru submasura XS 13 din cadrul masurii 123 - “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, program finantat prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR).
Depunerea dosarelor pentru aceste finantari a inceput in martie 2008. In aceeasi luna, cei de la Europa Star Service au inceput sa isi pregateasca dosarul care a fost finalizat si depus in luna august, anul trecut.
In noiembrie - decembrie 2008 dosarul a fost analizat iar pe 22 decembrie a fost semnat contractul, solicitandu-se trei transe de plata, plus avansul.
Anul acesta, in mai, a inceput constructia fabricii iar la sfarsitul lui august aceasta a fost finalizata. A urmat achizitia utilajelor de panificatie care au ajuns in fabrica acum doua luni. Urmatoarea etapa va fi lansarea liniei de productie pentru covrigi, estimata pentru anul viitor, in august.
Banii obtinuti din finantare
Initial, cei de la Europa Star Service doreau o finantare nerambursabila de 300.000 de euro numai pentru utilaje. Dar pentru a primii banii, li s-a impus sa faca si o extindere a fabricii, astfel incat utilajele sa nu fie afectate de cladirea veche. In urma acestui nou proiect, suma solicitata a ajuns sa fie de 350.000 de euro. Banii vor fi primiti de companie la cursul de 3,6075 lei pentru un euro, curs valabil la data cand s-a depus dosarul de finantare, in august, anul trecut.
“<Ajutorul nerambursabil> era de 50%, dar, in practica, suma ajunge la 40% din valoarea totala a proiectului, din cauza dobanzilor si a evolutiei cursului valutar”, explica Augustin Manescu.
Compania a facut achizitiile necesare la un curs de aproximativ 4,3 lei pentru un euro, cursul din aprilie acest an, cand s-a facut licitatia. Diferenta de curs nu este eligibila.
Valoarea totala a investitiei in fabrica este de 778.000 de euro, suma fiind alocata pentru constructie si toate utilajele.
Pe langa fonduri nerambursabile, suma este completata cu un credit de 1,3 milioane de lei de la CEC, reprezentand 30% din investitie, si de resurse proprii. In jur de 30% din imprumutul de la CEC este garantat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Plata banilor
In cazul finantarilor nerambursabile, regula este ca mai intai investitiile sa fie facute si platite de firma. Dupa finalizarea acestora se face un dosar, iar 90 de zile mai tarziu, compania primeste banii.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Europa Star Service si Agronomica sunt firmele in care este actionar Augustin Manescu, ambele incepand activitatea acum 15 ani
Suma totala pe care trebuie sa o primeasca din fonduri europene este de 565.000 de euro.
Intarzierea acordarii sumelor a scazut cu 5% - 10% valoarea sumelor nerambursabile in valoarea toatala a investitiilor.
Valoarea totala a investitiei in fabrica este de 778.000 de euro din care, din care in jur de 40% reprezinta fonduri nerambursabile.
Perioada de la incepere a demersurilor pana la primirea banilor poate ajunge, in cazul fabricii, pana la doi ani si jumatate.
Cel mai simplu sunt de finantat prin fonduri nerambursabile achizitiile de constructii simple si utilaje.
Neplata sumelor pe care statul trebuie sa le dea celor de la Europa Star Service si Agronomica poate aduce companiile intr-o situatie dificila.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.