Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

O alta sursa de venit poate fi realizarea de rapoarte de piata. Aceasta are la baza feedback-ul primit de la companiile care au nevoie de informatii din acest domeniu.

Cash-flow-ul este unul din parametri importanti pe care actionarii ii urmaresc. Daca lucrurile nu vor functiona asa cum s-au gandit, vor schimba directia.

Avem un plan pe termen lung, dar pe termen scurt e de maniera foarte pragmatica”, spune Alexandre Almajeanu.

Importanta echipei
Investitorul era interesat de proiect inca dinainte ca fondatorii balaur.ro sa plece in Canada, iar pentru realizarea investitiei era importanta echipa care va prelua poiectul.

Ce ma intereseaza mai intai in orice proiect este echipa. Cu o echipa foarte buna si un proiect care nu e super, putem sa facem ceva. Invers, un proiect super fara echipa, nu merge deloc. Aici este si proiectul bun, dar si echipa”, spune pentru startups.ro Alexandre Almajeanu.

Alexandre spune ca tranzitia intre cele doua echipe care sa se ocupe de proiect a fost foarte rapida, ceea ce arata ca proiectul a fost bine gandit de la inceput.

Aproape nimeni nu este indispensabil. Asta am masurat-o si eu in business-urile mele. Cand am plecat din firma mea, dupa cinici - sase ani, nu s-a simtit deloc ca am plecat si e foarte frustrant. Asta insa inseamna ca lucrurile au fost facute ok. Cand fondatorii balaur.ro au plecat in Canada, aproape nu s-a simit, ceea ce a fost bine pentru proiect”, spune Alexandre Almajeanu.

Fondatorii pastreaza insa legatura cu noua echipa si ajuta cu sfaturi, resurse si idei, fiind foarte buni pe partea tehnica.

Una dintre problemele cu care s-a confruntat noua echipa balaur.ro a fost legata de sincronizarea perioadelor de lucru. Cand au preluat proiectul, Alexandru inca nu absolvise facultatea si se pregatea de examenul de licenta, Bogdan era in clasa a XII -a si avea examen de bacalaureat iar Tiberiu era in anul I de facultate.

Au reusit insa sa colaboreze iar acum Alexandru Ghise spune ca daca ar incepe o noua afacere cu siguranta ar prefera sa fie in parteneriat cu cineva si nu singur, mai ales pentru partea de motivare - daca cineva din echipa este cu moralul la pamant, poate sa isi revina mai usor cu sprijinul celorlalti. Insa, daca este singur, este mai dificil.

Sa fii antreprenor singur astazi mi se pare foarte greu. De exemplu, sa iei o decizie singur este groaznic”, spune si Alexandre Almajeanu.

Pe termen scurt, pentru completarea echipei balaur.ro este nevoie de inca un developer care sa il inlocuiasca pe Tiberiu, momentan plecat la un internship la Facebook.

Dezvoltarea proiectului
Alexandru Ghise spune ca vede trei tendinte legate de evolutia cautarii de joburi, nu neaparat in Romania, ci si global: o cautare cuprinzatoare (toate joburile in acelasi loc, agregate), o cautare sociala (sa te folosesti la un nivel mai formal de oamenii pe care ii cunosti) si personalizabila (sa ajungi cat mai repede la joburile care ti se potrivesc sau la angajatii pe care ii doresti).

Ca si dezvoltare, echipa mai are ceva drum de mers pana cand va bifa toate aceste trei tendinte, deocamdata ei lucrand pe partea de uzabilitate si pe lansarea rapoartelor de piata.

Am putea sa ne extindem prin white label sau prin marca proprie. Suntem foarte pragmatici, eu ador balaurul, dar daca ne dam seama ca e o piata pe white label, o sa-l punem intr-o cutie. Asa cum incercam acum un business model cu rapoartele de piata”, spune Alexandre Almajeanu.

Investitia de tip seed are scopul de a creste proiectul. Dupa ce vor fi atinse niste obiective de business, pasul urmator ar putea fi extinderea la nivel regional cu acelasi produs sau extinderea cu acelasi serviciu, insa dedicat altui sector din piata.

As zice ca extinderea ar putea fi peste tot unde sunt anunturi multe de triat - imobiliare sau auto ar putea fi alte doua directii. Dupa aceasta prima investitie de 50.000 de euro am putea creste la un alt nivel pe care sa il sustin tot eu. Iar daca totul este ok, s-ar putea ajunge la un al treilea nivel de finantare, care sa fie sustinut de altcineva”, spune Alexandre Almajeanu.

De cand au preluat proiectul, noua echipa a dezvoltat baza de date cu utilizatori, a crescut traficul de patru ori si a discutat cu reprezentantii site-urilor de anunturi pentru a incerca sa formalizeze relatia cu acestia - acum sunt preluate anunturi de pe 28 de site-uri de joburi din Romania, zilele trecute tocmai intrand in sistem si cariereonline.ro.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Alexandre Almajeanu a investit 50.000 de euro
in motorul de cautare de locuri de munca balaur.ro.
In urma tranzactiei, investitorul a devenit actionar minoritar in companie.
Proiectul a fost lansat anul trecut si intre timp a fost preluat de o noua echipa, fondatorii ramanand in continuare actionari in companie.
Ca pozitionare, balaur.ro se afla la mijloc, intre site-urile cu anunturi si cei care isi cauta un loc de munca.

Cristina Alexandru
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.