Antreprenorii trebuie sa devina lideri de echipa, pentru a avea succes pe termen lung
Fara sa devina lideri de echipa, adesea lideri creativi, antreprenorii nu pot ajunge prea departe in business, mai ales pe masura ce afacerea pe care au lansat-o se dezvolta, spune pentru startups.ro John Adair, cel care a introdus primul curs de lidership din lume, in anul 1979.
Uneori, in companii se dezvolta un tip de management centrat pe lider, cu antreprenorul sau partenerii din firma luand toate deciziile, cateodata pana la cele mai mici detalii.
“Toate acestea sunt in regula in perioada de start-up. Odata cu succesul vine si cresterea afacerii iar asta pune o presiune crescanda pe tiparul descris mai sus. Ce functioneaza in faza creativa de inceput, cand ordinea se lupta cu haosul, devine mai putin functional cand, spre exemplu, trebuie implementat un sistem organizational si proceduri operationale. Daca antreprenorul nu este dispus sau nu este capabil sa se schimbe, pot sa apara tensiuni considerabile”, explica John Adair, intr-un interviu acordat startups.ro.
Pe de alta parte, daca la conducerea companiei este adus un manager de moda veche, asta inseamna ca afacerea intra pe o panta descendenta, in care isi pierde creativitatea. In locul libertatii si agilitatii cu care se poate raspunde usor la diverse oportunitati si probleme, totul incetineste iar cei mai buni oameni, cei mai motivati si creativi, incep sa se indeparteze. In acel moment, organizatia isi pierde sangele vital, energia.
“Exista o solutie? Da, daca vrea sa ramana implicat, antreprenorul trebuie sa se reinventeze intr-un lider strategic. Apoi poate conduce catre a doua mare provocare: facand afacerea in stare sa isi dezvolte intregul potential pentru binele comun. Dar, daca asta nu este posibil, limiteaza pierderile si gaseste un lider strategic care stie cum sa conduca o organizatie in asa fel incat sa nu isi piarda sufletul creativ”, spune profesorul de lidership.
Spre deosebire de liderii din corporatii, liderii antreprenoriali sunt niste initiatori - ei lanseaza noi afaceri si le ajuta sa creasca, iar contextul de la inceput este deseori fluid, cu putine reguli.
“Adevaratul lider este un <lider al liderilor>. El scoate la iveala in altii lidershipul si alte abilitati relevante”, spune John Adair.
De altfel, “identificarea si dezvoltarea liderilor de azi si maine” este una dintre cele sapte functii ale unui lider strategic despre care profesorul de lidership va vorbi la Bucuresti, in cadrul unui seminar organizat luna viitoare. Iar cartea sa “Cum sa formezi lideri”, pe care o va lansa in editia in limba Romana cu aceeasi ocazie, arata atat pentru CEO, cat si pentru directori de HR, ce practici trebuie urmate in acest sens.
John Adair este cel care a introdus conceptul de lider strategic si spune ca acum ar trebui sa privim lidershipul ca existand pe trei niveluri: : (1) Leadership de Echipa, unde conduci un mic grup de lucru; (2) Leadership Operational, unde conduci o parte semnificativa din afacere si conduci alti lideri; (3) Leadership Strategic, unde esti responsabil de conducerea intregii organizatii.
“Nu este suficient sa ai un bun lider strategic. Secretul succesului in afaceri este sa ai leadership excelent la toate cele trei niveluri, lucrand in armonie, impreuna, in aceeasi directie. Asadar vechea idee de <Sef al Sefilor>, stand in camera de sedinte in spatele unui birou de lemn masiv de unde se uita de sus la altii si isi axercita autoritatea goala de continut, este moarta. In locul sau este liderul strategic, inarmat cu abilitati, calitati, cunostinte profesionale si valori sau credinte. Acesta este tipul de autoritate care ii face pe altii sa il accepte sau sa o accepte ca pe un lider natural. Iar testul este acela ca scoate ce este mai bun din cei ce cu care lucreaza. In acest context nu mai exista frica, cea care dicteaza, ci respectul reciproc”, explica John Adair.
El mentioneaza ca oricine indeplineste cu adevarat rolul de lider la toate cele trei niveluri mentionate, trebuie sa manifeste entuziasm sustinut pentru sarcina respectiva, integritatea care creeaza incredere, tarie si dispozitia de a cere excelenta, un simt al dreptatii sau ceea ce englezii numesc “fair play”, sa fie uman sau sa aiba compasiune si sa manifeste modestie la nivel intelectual si personal.
Cand incerci sa transformi in lideri oameni dintr-o corporatie in care in mod traditional comportamentul de lidership nu a fost incurajat, nu trebuie sa te astepti ca acest lucru sa se intample de la sine. Organizatia trebuie sa introduca un program de dezvoltare de lidership orientat in principal spre tineri, pentru ca ei tind sa aiba o atitune pozitiva, optimista, orientata spre viitor.
“Tinerii sunt viitorul afacerii dumneavoastra. Cand este vorba despre a va pregati liderii, stiu ca abordarea mea functioneaza”, adauga John Adair.
De altfel, serviciile armatei Britanice si-au bazat dezvoltarea liderilor pe lucrarile sale timp de 50 de ani si sunt in continuare la fel de angajati in a o face. In 1983, cand Imperial Chemical Industries (ICI) a vrut sa se transforme dintr-o institutie birocratica, conservatoare, generatoare de pierderi, intr-o companie dinamica si profitabila, a apelat la John Adair. Rolul lui a fost sa inlocuiasca managerii de moda veche cu lideri de afaceri. Cinci ani mai tarziu, ICI a fost prima companie britanica care a facut un milliard de Lire profit.
Profesorul de lidership se va afla la Bucuresti luna viitoare, pe 20 noiembrie, cand va fi speaker la conferinta “How to Grow Leaders - Romania”.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.