Antreprenorii trebuie sa isi adapteze limbajul de vanzari in functie de clienti
Acest lucru este cu atat mai important in cazul afacerilor din IT, deoarece decizia de achizitie poate fi influentata in functie de cat de bine sunt intelese beneficiile, avantajele si scopul produselor prezentate clientului care nu are pregatire tehnica.
"In general, in IT, produsul si serviciul trebuie prezentat tehnic, dar si din perspectiva clientului. Un client poate fi castigat sau nu in functie de decident (n. red. - persoana cu pregatire tehnica sau nu)", a spus Anda Racsa, Managerul General al ABC Training Consulting, in cadrul celei de-a doua editii a BizSpark Camp, eveniment organizat de startups.ro si Microsoft BizSpark.
Ea a mentionat ca, indiferent de stadiul de viata al companiei, cei care lanseaza o afacere trebuie sa se gandeasca la avantajele competitionale, la elementele de diferentiere. Antreprenorii trebuie sa porneasca de la ceea ce vor clientii, ce face concurenta si ce isi doresc ei pentru afacere.
Anda Racsa a precizat ca dimensionarea business-ului trebuie facuta de la inceput de catre fondator, specialist si/sau consultant si trebuie stabilit ce functie ocupa fiecare in companie. In cazul start-up-urilor, la inceput, antreprenorul este cel care planifica si tot el executa, pana la un anumit nivel. Insa, daca se doreste dezvoltarea afacerii, fondatorul trebuie sa imparta cu alte persoane aceste roluri.
"Antreprenorul trebuie sa ramana vizionarul, care sa planifice, sa vada concurenta, sa aiba mintea limpede si relaxata", a spus Anda Racsa.
Managerul ABC Training Consulting a explicat ca cele trei roluri pe care le poate juca un antreprenor in companie sunt cel al vizionarului, cel al managerului, care trebuie sa aiba grija de resurse si de dezvoltare, si cel al persoanei care rezolva toate problemele aparute in afacere.
Ca lucrurile sa mearga cat mai bine, fondatorul trebuie sa isi dea seama unde este cel mai bun si care sunt beneficiile reale pe care le poate aduce pentru business.
In plus, trebuie sa stabileasca daca afacerea urmeaza sa se dezvolte dupa un model antreprenorial sau corporatist, deoarece exista diferente mari, desi ambele modele sunt la fel de bune.
Organizarea financiara a companiei
Din punct de vedere financiar, compania are propria arhitectura si antreprenorii trebuie sa tina cont de cat costa intern cercetarea si dezvoltarea; cat costa partea comerciala; cat se castiga pe fiecare tip de serviciu; cat se castiga pe fiecare canal de distributie etc.
Iar cei care au start-up-uri in IT nu trebuie sa piarda din vedere ca, pe langa investitiile initiale in echipamente si soft-uri, mai este nevoie si de finantare pentru activitatea curenta.
"Sa nu uitam ca in fiecare luna trebuie sa platim telefonul, salariile etc. De multe ori, firmele se omoara singure. Nu trebuie sa stii contabilitate, dar sa cunosti un mecanism al finantelor, cateva lucruri: ca exista costuri identificabile si neidentificabile, ca exista o contabilitate pe care o stim si o alta contabilitate manageriala si ce se intampla din punct de vedere fiscal atunci cand se emite o factura. Si managerul si antreprenorul si specialistul trebuie sa aiba o idee despre zona financiara", a explicat Anda Racsa.
Foarte important este ca antreprenorii sa urmareasca fluxul de numerar, pentru a nu aparea perioade lungi in care nu incaseaza bani de la clienti (situatii cu plata facturii la 90 de zile, de exemplu), deoarece firma are de efectuat plati lunare (TVA, salarii, impozite etc.)
Din acest motiv, antreprenorii trebuie sa treaca drept prioritare acele produse si servicii care aduc cash.
“Ce trebuie sa vindem mult si bine este ceea ce vrea clientul platitor”, a precizat Anda Racsa.
Cercetarea si dezvoltarea
In conditiile in care in domeniul IT este importanta cercetarea si dezvoltarea, Anda Racsa a subliniat ca trebuie urmarite nevoile si tendintele, precum si modalitatea in care va fi dezvoltata aceasta activitate.
Astfel, ea le recomanda antreprenorilor sa isi puna urmatoarele intrebari: cum planific dezvoltarea si cercetarea? cum o organizez? cat costa (costuri identificabile si efort propriu)? Cat timp este necesar pentru dezvoltarea produsului, pentru contactarea clientilor etc? cu cat mi-ar placea sa ma platesc, daca eu ma ocupa de asta?
Statisticile interne ale afacerii pot reprezenta si un avantaj competitional, cu ajutorul lor antreprenorul putand sa controleze compania.
"Totul trebuie sa fie masurabil in interiorul companiei, pornind de la numarul de ore alocate diverselor activitati", a mai spus Anda Racsa.
De asemenea, este important ca resursele sa nu fie privite doar din punct de vedere al costurilor, ci si al investitiei si al beneficiilor aduse. De exemplu, la angajarea unei persoane nu conteaza doar costurile salariale, ci si ceea ce poate produce pentru companie.
Anda Racsa a mai spus ca firmele nu trebuie sa renunte la planificare, chiar daca au mari abateri intre ceea ce au planificat si ceea ce au realizat.
"Daca renunti la planificare, nu tu iti controlezi afacerea, ci ea te controleaza pe tine. Cum ajungi sa intelegi ca planificarea trebuie facuta? Dupa ce gresesti de mai multe ori. Daca planificarea este insotita de urmarire si control (diferenta dintre ceea ce planifici si ceea ce faci), atunci cand planifici o alta activitate, ajungi sa fii mai precaut", a explicat Anda Racsa.
Desfasurat la finalul saptamanii trecute, evenimentul BizSpark Camp a fost destinat in special start-up-urilor din tehnologie inscrise in BizSpark (program lansat de Microsoft la nivel international in noiembrie 2008, prin care start-up-urile primesc acces gratuit la software, suport si vizibilitate). Pe langa reprezentantii start-up-urilor din BizSpark, au participat la eveniment si alti antreprenori, care nu fac parte din acest program.
In cadrul intalnirii, dezvoltatorii de software au impartasit din experienta lor, discutiile centrandu-se pe motivele care i-au determinat sa utilizeze platforma de cloud Windows Azure, dar s-au discutat si elemente importante pentru managementul unei companii.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.