Cand sa infiintezi o societate europeana
Companiile de acest tip se pot infiinta in Romania de aproape doi ani, de la sfarsitul lunii aprile 2008. Acestea se lanseaza prin fuziunea unor firme care au sediul social si administratia centrala pe teritoriul Comunitatii Europene. Cel putin doua din firmele fondatoare trebuie sa fie din tari diferite.
“Din informatiile pe care le detinem, nici un antreprenor roman nu si-a declarat intentia de a constitui o societate europeana (SE), aspect explicabil prin anvergura unei astfel de structuri care presupune mobilizarea unor resurse financiare destul de mari (capital social de cel putin 120.000 euro) si existenta a cel putin doua societati fondatoare amplasate in cel putin doua state membre. Mai mult, din cunostintele noastre, niciun antreprenor strain nu s-a aratat inca interesat sa stabileasca sediul central al unei SE in Romania”, spune pentru startups.ro Irena Tudorie, Partner la casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii.
Infiintarea societatilor europene se bazeaza pe legislatia comunitara (Regulamentul Consiliului Europei nr. 2157/ 2001 privind statutul societatii europene, care a intrat in vigoare acum sase ani; Directiva 86/ 2001 privind facilitatiile in a efectua fuziuni trasfrontaliere) si pe cea nationala (Legea nr. 31/1990).
Transpunerea in legislatia din Romania a regulilor europene privind constituirea societatilor europene a inceput acum trei ani, odata cu Hotararea de Guvern 187/2007 privind procedurile de informare, consultare si alte modalitati de implicare a angajatilor in activitatea societatilor europene.
Moduri de constituire
Unul dintre modurile de constituire a societatii europene este fuziunea intre societati anonime, echivalentul firmelor pe actiuni din dreptul romanesc.
Alte moduri de a se constitui o societate europeana sunt organizarea unui holding de societati europene si o filiala a societatii europene. Pentru o filiala, o firma dintr-un stat membru si cu sediul social si administratia centrala pe teritoriul Comunitatii Europene, poate constitui o filiala a societatii subscriind la actiunile acesteia.
Transformarea unei societati anonime dintr-un stat membru al Uniunii Europene in societate europeana este a patra modalitate de a constitui o astfel de companie.
Conditia este ca societatea anonima sa detina de cel putin doi ani o filiala reglementata de dreptul altui stat membru.
“Au fost formulate opinii potrivit carora exista si un al cincilea tip de societate europeana si anume aceea constituita ca urmare a obligatiei de transfer al sediului social, conform Art. 7 din Regulamentul CE 2157/2001, care reglementeaza obligatia de a amplasa sediul social si administratia centrala a SE in statul in care aceasta este inregistrata”, mai spune Irena Tudorie.
Infiintarea
Pentru inregistrarea unei societati europene in tara noastra, o parte dintre documentele necesare sunt aceleasi cu cele pentru infiintarea oricarei alte firme.
In plus, mai sunt necesare documentele care dovedesc existenta firmelor implicate, cu dovezi de la organele competente din tarile de unde provin acestea, cele de achitare a cheltuielilor si anuntul publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La acestea se adauga, in functie de tipul de societate europeana, proiectul de transfer, proiectul de fuziune sau cel al holdingului, precum si documentele prin care se dovedeste ca firmele implicate nu sunt in stare de insolventa.
Numai dupa incheierea unui acord privind implicarea angajatilor in activitatea firmei (HG 187/2007) societatea europeana poate fi inmatriculata in Registrul Comertului.
Apoi, in maxim 30 de zile de la inmatriculare, Oficiul National al Registrului Comertului comunica spre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anuntul privind inregistrarea societatii.
“Societatea europeana dobandeste personalitate juridica de la data inmatricularii la Registrul Comertului competent la nivel national”, precizeaza Irena Tudorie.
Firmele romanesti si cele europene cu sediul social in Romania, care detin un teren in tara noastra, pot participa la o fuziune transfrontaliera in care compania absorbanta sau cea nou-infiintata este persoana juridica cu nationalitatea unui alt stat membru, numai la cinci ani de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, respectiv in anul 2012.
“In ipoteza in care societatile mentionate mai sus au in patrimoniu terenuri agricole, acestea pot participa la o fuziune transfrontaliera in care societatea absorbanta sau societatea nou-infiintata este persoana juridica avand nationalitatea unui alt stat membru sau societate europeana cu sediul in alt stat membru, numai dupa implinirea termenului de sapte ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (n.red. - 2014)”, spune pentru startups.ro Camelia Enescu, avocat partener in cadrul casei de avocatura Enescu & Cuc.
Capitalul social al unei societati europene este de minim 120.000 de euro sau echivalentul in moneda nationala.
Functionarea societatilor europene
Societatile europene pot fi doar societati pe actiuni, indiferent de forma firmelor care participa la constituirea lor.
Denumirea unei societatii europene este precedata sau urmata de abrevierea SE, fara ca organizatiile care au deja aceasta initiale in nume sa fie obligate sa o schimbe.
Un stat membru poate impune societatii europene inregistrate pe teritoriul sau obligatia de a-si amplasa administratia centrala si sediul social in acelasi loc.
Din punct de vedere fiscal, societatii europene i se aplica regulile statului unde are sediul social. In cazul Romaniei, societatea europeana este considerata platitor de impozit pe profit.
"In perspectiva, s-ar dori la nivel european schimbarea acestei situatii - adica impozitarea sa se faca direct la nivel european", spune pentru startups.ro Luminita
Ristea, directorul general al companiei de consultanta si audit ConsultingR, membru Nexia International.
Societatea europeana este condusa de o adunare generala a actionarilor (AGA).
Daca se alege un sistem de administrare monist, atunci, pe langa AGA, mai exista si un organism de administrare, care poate fi compus din unul sau mai multi administratori, numiti de AGA.
Camelia Enescu mai spune ca acest organ este format din cel putin trei membri si se intruneste la intervale regulate de trei luni.
Daca sistemul de administrare este dualist, atunci societatea are, in plus fata de AGA, atat un organism de conducere, cat si unul de supraveghere al celui de conducere.
AGA numeste membrii organismului de supraveghere, care, randul lor, desemneaza membrii conducerii.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Societatile europene pot fi infiintate prin fuziunea unor firme anonime sau cu raspundere limitata, care au sediul social si administratia centrala pe teritoriul Comunitatii Europene, care cel putin doua firme fiind din tari diferite.
Societatile europene se pot infiinta in Romania de aproape doi ani, de la sfarsitul lunii aprilie 2008.
Sunt patru moduri in care se pot constitui societatile europene: fuziune, holding, filiala si transformare.
Capitalul social al unei societati europene este de minim 120.000 de euro sau echivalentul in moneda nationala.
Societatile europene pot fi numai societati pe actiuni, indiferent de forma firmelor care participa la constituirea lor.
Avantajele societatilor europene sunt inlaturarea barierelor din comert, adaptarea structurilor de productie la dimensiunea comunitara si faptul ca societatile din diferite state membre pot fuziona, ceea ce le creste potentialul economic.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.