Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Persoanele impozabile care aplica regimul special de scutire (<neplatitoare de TVA>) pot achizitiona bunuri sau servicii de la alte societati inregistrate in scopuri de TVA, dar nu vor avea dreptul la deducerea taxei pe valoarea adaugata inscrise in facturile sau alte documente emise de acestea din urma. Prin urmare, aceasta taxa va reprezenta, in cele din urma, un cost pentru societatile beneficiare ale regimului special de scutire”, mentioneaza Ioana Iorgulescu.

Facturile emise de cei neinregistrati in scopuri de TVA pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate, nu vor contine TVA, ci aceasta va fi inclusa in contravaloarea bruta a bunurilor sau serviciilor.

Daca o firma neinregistrata ca platitoare de TVA efectueaza achizitii de bunuri cu o valoare mai mare de 10.000 de euro dintr-o tara din Uniunea Europeana, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA printr-o procedura speciala, numai pentru aceste operatiuni intracomunitare.

Aceste persoane impozabile vor fi obligate sa plateasca efectiv la bugetul statului TVA calculata asupra valorii respectivei achizitii intracomunitare, fara a avea dreptul sa deduca TVA aferenta acestei operatiuni. De asemenea, persoana impozabila are obligatia depunerii unui decont special de TVA pentru declararea achizitiei intracomunitare respective, precum si declaratie recapitulativa”, explica Ioana Iorgulescu.

Care sunt avantajele
Unul dintre avantajele celor care se inregistreaza ca neplatitori de TVA ar putea fi reprezentat de costurile de inregistrare usor mai mici, daca aceasta se face personal.

Costurile pot fi cuantificate doar din punct de vedere al tarifelor percepute de un cabinet de avocatura sau de o firma de consultanta care se ocupa cu respectiva inregistrare. Si, in aceasta situatie, tarifele avocatilor nu difera in ce priveste inregistrarile unei firme neplatitoare de TVA sau a uneia platitoare de TVA, pentru ca nu necesita un demers special”, spune Adrian Teampau.

Daca serviciile de contabilitate, de intocmire si de depunere a declaratiilor de profil, sunt externalizate catre o firma de contabilitate, tarifele acestor firme vor fi cu aproximativ cateva sute de euro mai mici pentru o firma neplatitoare de TVA, decat pentru una platitoare de TVA.

De regula, tarifele firmelor de contabilitate iau in calcul numarul de tranzactii sau numarul de facturi emise sau receptionate si nu valoarea acestora. Numarul de tranzactii reda volumul de munca necesar pentru completarea tuturor declaratiilor”, adauga Adrian Teampau. 

Costurile mai reduse in ceea ce priveste administrarea TVA reprezinta un alt avantaj al firmelor neplatitoare de TVA. De exemplu, o firma neplatitoare de TVA nu va avea de pregatit jurnalele de vanzari si cumparari, declaratia de TVA, declaratia recapitulativa, declaratia privind livrarile sau achizitiile pe teritoriul national si declaratia Intrastat (sistemul de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri intre tarile din Uniunea Europeana) etc.

Alt avantaj pentru firmele neplatitoare de TVA care au drept clienti persoane fizice sau alte persoane juridice neplatitoare de TVA este o valoare mai mica a pretului pentru acestia din urma, care nu vor avea de achitat la cumpararea de produse si servicii TVA de 19%. 

Care sunt dezavantajele
Avantajele sunt contrabalansate cu dezavantajele, in cazul unei firme neplatitoare de TVA”, spune Adrian Teampau.

Cel mai mare dezavantaj al unei unitati economice neplatitoare de TVA este tocmai faptul ca nu este platitoare de TVA. Acest fapt se vede in retinerea firmelor platitoare de TVA in a avea relatii comerciale cu cele carora li se aplica regimul special de scutire.

In relatiile economice cu firme inregistrate in scop de TVA, un agent economic neplatitor de TVA va avea de pierdut tocmai datorita faptului ca beneficiarii acestuia nu vor putea deduce TVA din factura si in final vor avea un cost al produsului sau serviciului cu 19% mai mare decat al competitorilor”, arata Adrian Teampau.

Astfel, de cele mai multe ori, firmele nou infiintate aleg de la bun inceput sa fie inregistrate in scop de TVA.

Aceasta se datoreaza in principal faptului ca in contextul relatiilor economice posibilitatea de a deduce TVA pentru achizitii reprezinta un imens avantaj atat fiscal, cat si competitiv”, explica Adrian Teampau.

Din punct de vedere fiscal, avantajul este ca intr-o relatie cu alt partener economic platitor de TVA, acesta din urma va fi interesat sa isi poata deduce TVA, insa, daca li se aplica regimul special de scutire, TVA reprezinta un cost pentru afacere.

Din punct de vedere competitiv, avantajul rezulta din relatiile contractuale cu alti operatori economici platitori de TVA. Adrian Teampau precizeaza ca, de exemplu, in cazul in care un client platitor de TVA organizeaza o licitatie pentru construirea unei fabrici, acesta va alege prestatorul platitor de TVA, in dauna celui neplatitor.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Cei care au o cifra de afaceri mai mica de 35.000 de euro se pot inscrie ca neplatitori de taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Se pot inscrie ca neplatitoare de TVA atat companiile, cat si persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale si intreprinderile individuale, toate acesta putand presta orice tip de activitati, in orice domeniu.
Daca forma de organizare economica incepe activitatea in timpul anului calendaristic, plafonul de 35.000 de euro se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.
Cand cifra de afaceri este egala sau depaseste plafonul de 35.000 de euro unitatea economica trebuie sa solicite in maxim zece zile inregistrarea in scop de TVA.
Firmele neplatitoare de TVA care devin platitoare, nu mai pot sa devina din nou neplatitoare de  TVA, chiar daca veniturile ajung iar sub nivelul de 35.000 de euro.
Cel mai mare dezavantaj al unei unitati economice neplatitoare de TVA este tocmai faptul ca nu este platitoare de TVA, deoarece cele platitoare de TVA ezita sa colaboreze cu primele.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.