Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Adrian Olteanu adauga faptul ca unul dintre factorii care poate influenta piata este crearea de evenimente si oferte de catre retailerii, precum Black Friday.
Potrivit datelor Flanco, 52% din piata de electroIT este reprezentata de retail-ul offline traditional, reprezentat de retailerii specializati, 25% de hipermarketuri, 15% de retail-ul online si 8% de retailerii independenti, care au sub cinci unitati in retea. Pentru acest an, reprezentantii Flanco estimeaza o crestere cu 19% a retail-ului online in total piata, care va proveni din cota hipermarketurilor si a retailerilor independenti.
In acest an, comparativ cu anul trecut, cheltuielile per cap de locuitor pentru produse electroIT ar putea creste cu 5% - 7%, ajungand la aproximativ 64 de euro, conform reprezentantilor Flanco. Acestia estimeaza si ca preturile din domeniu vor urca cu 3% - 5% in 2012, fata de 2011.
"Exista o presiune din partea producatorilor de crestere a preturilor, ca urmare a cresterii pretului materiilor prime si a costurilor de productie. Ramane de vazut daca aceasta crestere se va traduce si la raft sau va ramane doar la producator si cresterea sa fie absorbita de retaileri", explica Adrian Olteanu.
Ce factori influenteaza comertul din Romania
Marius Ghenea spune ca in acest an retail-ul este influentat de componenta psihologica si de cea financiara: prima tine de nivelul de incredere al consumatorilor, iar a doua de modul in care sunt facute disponibile sume de bani ca si credit de consum pentru populatie.
"Nivelul de incredere general este scazut, probabil ca el nu poate sa creasca foarte mult in 2012, mai putin in situatia in care se intampla ceva absolut neprevazut si extraordinar. Cu privire la finantare, nu doar disponibilitatea teoretica a bancilor de a acorda credite de consum conteaza, ci si conditiile in care se pot acorda aceste credite: scoring-ul, dobanzile etc.", explica Marius Ghenea.
Ana Maria Florea adauga faptul ca retail-ul va fi influentat in acest an de situatia economica de la nivel international si de TVA-ul prea mare.
Unul dintre factorii care va influenta piata de retail este reprezentat de servicii.
"Deja sunt lanturi de magazine care se diferentiaza prin calitatea serviciilor si, daca exista un lucru bun in situatia actuala, probabil, nivelul serviciilor va creste. Consumatorul final va incepe sa simta un nivel mai ridicat in contactul direct cu angajatii magazinelor. Implicit, ca sa obtina feedback din piata, retailerii investesc in programe de mistery shopper si de training de personal", explica Flavian Pandele.
Marius Ghenea spune ca deciziile luate in marile economii ale lumii nu pot influenta direct piata de retail din Romania, insa, cu siguranta, influentele indirecte pot fi majore, pe cele doua componente - cea psihologica (stirile proaste din Occident pot influenta negativ atitudinea de cumparare a romanilor, si invers) si cea financiara (sistemul financiar romanesc depinzand semnificativ de bancile straine, care pot lua decizii in functie de ceea ce se intampla in tarile lor de origine, asa cum a fost cazul cu bancile grecesti, spre exemplu).
Flavian Pandele mentioneaza ca piata de retail va fi influentata de factorii externi prin faptul ca investitiile straine se vor diminua considerabil.
Razvan Sin considera si el ca piata de retail este influentata de lipsa finantarilor, care face aproape imposibila dezvoltarea de noi proiecte.
Ce fel de spatii pot gasi retailerii
Razvan Sin spune ca acest an va fi cel mai sarac din ultima perioada din punct de vedere al livrarilor de spatii de retail moderne.
"Acest fenomen este, de fapt, o veste buna pentru proiectele existente, avand in vedere ca retailerii nu vor avea optiuni noi in care sa deschida magazine si se vor concentra pe proiectele deja functionale, care se bucura de succes. Estimam ca lipsa proiectelor noi va determina o usoara crestere a chiriilor si o scadere a gradului de neocupare a proiectelor de pe piata", adauga Razvan Sin.
Conform datelor DTZ Echinox, in Bucuresti, chiriile au stagnat anul trecut, cu exceptia celor mai performate centre comerciale, unde s-a observat o usoara crestere, datorita gradului redus de neocupare si a cresterii cererii din partea retailer-ilor. Astfel, pentru unitatile premium de aproximativ 100 mp, chiriile au fost intre 60 euro si 70 euro/mp/luna, in centrele comerciale proeminente, si intre 25 de euro si 30 euro/mp/luna, in celelalte centre comerciale. In afara Bucurestiului, chiriile pentru unitatile premium din centrele comerciale dominante au fost intre 25 de euro si 30 euro/mp/luna.
Aceeasi tendinta este subliniata si intr-un studiu al Jones Lang LaSalle (JLLS), unde se mentioneaza ca valoarea chiriilor va ramane stabila in acest an, dar pot creste cele din spatiile exceptionale, din cele mai bune centre comerciale din Bucuresti sau de pe arterele comerciale principale, cu trafic pietonal crescut. Astfel, chiriile din aceste zone variaza intre 65 de euro si 70 euro/mp/luna.
Asteptarile privind chiriile sunt aceleasi si intr-un studiu al Colliers International, unde se mentioneaza ca vor creste doar in cateva din cele mai performante mall-uri.
Potrivit studiului JLLS, oferta de spatii de retail din Romania in urmatori doi ani va fi aproape egala cu cea de anul trecut, cand au fost finalizati circa 300.000 mp.
Anul acesta, sunt anuntati aproximativ 170.000 mp de spatii comerciale, iar anul viitor inca 110.000 mp. La sfarsitul anului trecut, in Romania, stocul de spatii de retail era de aproximativ 2,29 milioane de mp, din care 1,5 milioane mp in afara Bucurestiului, conform JLLS.
"Retailerii sunt interesati in egala masura de spatiile in mall-uri sau in zonele stradale, dar in acest an se vor uita mai atent decat pana acum la cele stradale, din cauza diminuarii spatiilor disponibile in centrele comerciale performante, in paralel cu dezvoltarea unor alternative sustenabile pentru conceptul stradal, atat in centrul Bucurestiului, cat si in alte orase importante", estimeaza Razvan Sin.
Seful Departmentului de Retail de la DTZ Echinox adauga faptul ca retailerii se vor indrepta, in primul rand, spre proiectele existente care performeaza, dar, din lipsa de proiecte, vor analiza mai atent spatiile stradale, cu trafic pietonal, referindu-se la zona Lipscani din centrul Bucurestiului si la ariile pietonale din Brasov sau Sibiu.
Conform datelor Colliers, cererea de spatii din partea retailerilor va creste in acest an, pe baza maririi usoare a vanzarilor lor de anul trecut si a previziunilor pentru acest an. Focusul va fi nu numai pe Bucuresti si primele cinci orase din tara, dar si pe orasele de dimensiune medie, care au cele mai performante centre comerciale in top.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Dominatia discounterilor este una dintre principalele tendinte de pe piata de retail din acest an.
Toti marii jucatori de pe piata au anuntat noi deschideri de magazine in 2012.
Consumatorii vor fi foarte atenti la bugetul familiei, planificand cumparaturile si renuntand la ceea ce nu este de stricta necesitate.
Dezvoltarea marcilor private este o alta tendinta din acest an, fiind cartea pe care va miza orice retailer.
Acest an va fi cel mai sarac din ultima perioada din punct de vedere al livrarilor de spatii de retail moderne.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 07 Martie 2012 la ora 13.09