Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Apetitul ar trebui sa fie cel putin egal si pe partea de cumparare, dar, din pacate, produsele care s-au dezvoltat in ultimii doi trei ani, chiar daca destul de numeroase, nu au fost de regula pretabile unor astfel de destinatii”, arata Mirela Raicu.

De regula, pentru utilizarea mixta a unui spatiu (etaje separate pentru birouri si locuinta) se foloseste un imobil cu regim de inaltime mic, precum o vila sau un bloc-vila, cu maxim doua - trei niveluri.

Cum oferta cea mai bogata de astfel de spatii s-a inregistrat pe segmentul inchirierilor, aici s-a indreptat, predominant, si cererea pana in prezent”, detaliaza Mirela Raicu.

Plata separata a utilitatilor pentru cele doua zone (birou si casa) este stabilita prin instalarea de contoare independente sau prin plata proportional cu numarul de persoane din spatiile respective.

Care sunt avantajele
In afara de economia de timp facuta de antreprenor in drumul de acasa la birou, un alt avantaj poate fi reducerea cheltuielilor cu sediul, pentru ca in zonele rezidentiale preturile pot fi mai mici decat intr-o zona de birouri. In plus, pentru ca se cumpara/inchiriaza un spatiu mai mare, se pot obtine reduceri la negocierea pretului.

Avantajul antreprenorului care concepe o cladire ce poate permite folosirea mixta este acela ca isi diminueaza gradul de risc in ceea ce priveste perioadele de ocupare sau neocupare a spatiului. Posibilitatea inchirierii spatiului atat ca birou, cat si ca locuinta va permite accesul la clientii din doua piete diferite”, spune pentru startups.ro Mirela Raicu.

Marian Manolache spune pentru startups.ro ca un alt avantaj al faptului ca antreprenorii au sediul in aceeasi cladire cu locuinta este ca pot vedea imediat eventualele deviatii de la normalitate ale afacerii.

In plus, pauza de pranz poate fi flexibila si se poate interveni prompt in cazul unor probleme majore legate de familie, copii etc”, adauga consultantii King Sturge.

Care sunt dezavantajele
Consultantii spun ca cel mai mare dezavantaj al antreprenorilor care au casa si biroul in aceeasi cladire este legat de delimitarea mai dificila intre timpul de lucru si cel personal.

Uneori cobor in miez de noapte in birou si mai butonez cateva ore”, spune Cristian Ditoiu.

Madalina Popescu adauga faptul ca antreprenorul va fi tentat sa amestece viata de familie cu cea de la birou: fie va sta acasa mai mult pretinzand ca e la numai la "un etaj distanta", ceea ce nu suplineste insa lipsa sa din “teatrul de operatiuni”, fie va sta mai mult la birou neglijand viata privata din exact acelasi motiv.

De asemenea, daca traficul de clienti este ridicat, acesta ii poate deranja pe vecini. Iar daca vecinii incep sa gateasca, mirosul ii poate deranja pe cei din birou.

Melanjul de zona rezidentiala si de office building miroase a amestec de parfum fin cu miros de sarmale in absolut orice circumstanta. Deci nu mi se pare a fi o solutie de preferat in ciuda castigului evident de timp si al lipsei stresorilor generati de circulatia infernala din Bucuresti, de exemplu”, precizeaza General Managerul de la Pluri.

Un alt dezavantaj pentru companiile unde antreprenorul are sediul si locuinta in acelasi loc este lipsa “vadului”, zonele rezidentiale neavand acelasi trafic precum cele de birouri.

Din acelasi motiv, firma nu are o apartenenta la comunitatea de afaceri, nu are serviciile uzuale din cladirile de birouri (paza securizata, receptie comuna, acces la food-court etc), lipsa locurilor de parcare si accesul limitat in cladire.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Unii antreprenori prefera sa nu lucreze de acasa pentru a nu amesteca viata personala cu cea profesionala.
Prezenta in acelasi imobil a casei si biroului nu trebuie privita doar ca o oportunitate imobiliara.
Start-up-urile, firmele mici si cei care practica profesii liberale aleg cel mai mult aceasta optiune.
Inchirierea este prima optiune a celor care aleg biroul si locuinta in acelasi spatiu, pentru ca pe acest segment sunt mai multe oferte decat pentru cumparare.
Un avantaj poate fi reducerea cheltuielilor cu sediul, pentru ca in zonele rezidentiale preturile pot fi mai mici decat intr-o zona de birouri.
Cel mai mare dezavantaj al antreprenorilor care au casa si biroul in aceeasi cladire este legat de delimitarea mai dificila intre timpul de lucru si cel personal.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.