Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Madalina Popescu spune ca flerul este necesar in toate etapele unei afaceri, nu doar in faza de start-up, si mai ales in Romania.
“Asa se creeaza extinderea de branduri. Deciziile bazate pe tendintele din piata aduc grosul afacerii pe termen lung”, adauga Mihaela Pantis.
In opinia ei, printre domeniile unde este necesar flerul se afla industriile creative precum moda, advertising, desen animat, acestea avand, totodata, modele de business bazate pe research, alaturi de creativitate.
Intuitie versus analiza
“Cand vine vorba de a lansa o noua afacere, cred ca flerul joaca rolul scanteii care <aprinde> gandirea si pune in miscare un motor al documentarii, prospectiilor si planificarii”, spune pentru startups.ro Ioana Manea, Managing Partner & Creative Strategy Director, Loco Branding & Communication.
Ea spune ca in strategia pe care o abordeaza in compania pe care a lansat-o, flerul conteaza la fel de mult ca documentarea, logica si entuziasmul.
“De cand ma stiu incerc sa mentin un echilibru just intre nivelurile de functionare ale celor doua jumatati ale creierului. Din pacate, in general, scoala si societatea pun un accent mare pe dezvoltarea abilitatilor de care e raspunzatoare jumatatea stanga a creierului: logica, analiza, obiectivitatea si predispozitia de a cantari partile componente ale intregului mai degraba decat intregul insusi”, spune Manea.
Ea adauga, insa, ca, intr-o pozitie manageriala de raspundere, “razboiul” personal dintre cele doua jumatati ale creierului da, de cele mai multe ori, castig de cauza jumatatii stangi.
“De teama de a nu face greseli bazandu-te pe intuitie, supra-compensezi cu logica si analiza pana cand ajungi sa te autoconvingi ca un anumit risc merita asumat sau ca un anumit potential client merita contractat si pastrat in portofoliu”, spune Manea.
Manea povesteste ca, in experienta ei, de multe ori acest risc “nu a meritat osteneala” iar pierderile pe care le-a antrenat n-au fost usor de recuperat. Asadar, alegerea clientilor e una dintre zonele in care intuitia si-a castigat prin experienta un loc important, determinand si portofoliul de clienti al firmei. In cazul ei, o alta zona in care intuitia s-a manifestat puternic, a fost cea a deciziilor creative.
“Flerul m-a ajutat in cele mai multe cazuri sa recunosc exact drumul de care are nevoie business-ul si brandul clientului pentru a fi promovat relevant si cu succes”, spune fondatoarea Loco Branding & Communication.
Manea ii sfatuieste pe antreprenori sa isi educe ambele jumatati ale creierului sa functioneze in egala masura, “pentru ca nu exista combinatie mai puternica decat ratiunea completata de imaginatie”.
Cum procedeaza antreprenorii
Radu Panait, directorul de dezvoltare al Biologistic, cel mai mare distribuitor de produse bio la nivel national, este si antreprenorul care a infiintat primul distribuitor de produse ecologice din Romania - Natura Land. Omul de afaceri spune ca flerul a contat ”peste 80%” din strategia pe care a abordat-o in cadrul business-ului Natura Land.
”Ca sa vinzi produse bio in Romania a fost nevoie si de curaj si de mult fler. Nu poti convinge un client fara curaj si fler in comertul cu produse noi”, spune pentru startups.ro Panait.
Adina Sorescu, a decis, dupa sapte ani ca general manager al agentiei de advertising DDB Bucuresti, sa lanseze anul trecut propria agentie de comunicare full-service, The Secret Service. Ea considera ca succesul mai mare sau mai mic al unor oameni de afaceri depinde intr-o proportie foarte mare de flerul lor sau de angajarea (sau ascultarea) unor persoane care au fler.
“Flerul conteaza foarte mult. Acesta m-a ghidat in multe dintre alegerile mele de business si nu m-a inselat niciodata. Nici in privinta oamenilor cu care am decis sa colaborez, nici in privinta proiectelor asumate si implicit strategiilor de comunicare recomandate clientilor mei”, explica Adina Sorescu.
Ea considera ca flerul se educa in timp, pe masura ce acumulezi tot mai multe date de piata si cunostinte in general, sfatul ei pentru antreprenori fiind sa isi educe flerul in permanenta, sa aiba incredere in ei si sa se bazeze pe strategii, nu pe circumstante ale pietei.
“Daca esti destul de atent la experientele profesionale prin care treci, poti dezvolta cu timpul si simtul afacerilor si alegerilor in afaceri, pe care multi il definesc ca fler. Oricum ar fi insa, numai experienta ti-l poate educa”, mai spune Sorescu.
Andreea Dragne, director KA International Romania, antreprenorul care a adus aceasta franciza pe piata romaneasca in urma cu doi ani, spune ca in domeniul ei de activitate flerul este important in alegerea oamenilor, in alegerea unui proiect de amenajare al showroom-ului, dar si in propunerile de design facute catre clienti. In plus, flerul a fost important si atunci cand a lansat afacerea.
“Atunci a fost doar fler, nu cunosteam industria decoratiunilor, nu stapaneam modelul de afaceri KA International, era prima afacere pornita de mine. Mai apoi, flerul a inceput sa ceara suport logic in deciziile de afaceri ce au urmat”, explica Dragne.
Cu toate acestea, directorul Ka precizeaza ca flerul nu este definitoriu si, ca in orice tip de afacere, designul interior trebuie sa respecte regulile majore ale business-ului. Andreea Dragne considera ca orice antreprenor are ca prima calitate curajul de a porni la drum bazat pe fler, “curajul instinctului de castigator”. Dar sfatul ei este ca flerul sa fie sustinut, dupa demararea afacerii, de expertiza si profesionalism, “cele doua ingrediente ale succesului”.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Flerul isi are originea in informatiile din experientele traite si in semnalele exterioare.
Deciziile bazate pe fler sunt necesare nu doar pentru start-up-uri, ci si pentru afacerile in dezvoltare.
Flerul conteza mult in mediul de afaceri din Romania, pentru ca antreprenorii romani nu au la dispozitie numeroase studii de piata valide.
Valoarea inspiratiei si a flerului creste odata cu gradul de risc al investitiei.
Domenii precum investitiile pe bursa, internetul, solutiile IT, afacerile imobiliare, moda, advertising etc. solicita mai mult flerul oamenilor de afaceri.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 09 Septembrie 2009 la ora 16.24