Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Evolutia chiriei in acest an
Consultantii imobiliari spun ca, pana la sfarsitul acestui an, chiriile mai pot scadea in Bucuresti,  insa nu semnificativ, ci cu procente de pana la 10% - 13%, deoarece cererea a inceput sa creasca, iar nivelul suprafetei finalizate este mai mic decat cererea.

"Zonele unde chiriile vor scadea cel mai mult raman cele in care interesul de mutare a companiilor este unul scazut : Pipera si zonele semicentrale", spune Irina Petrescu.

Conform datelor Departamentului de Research de la DTZ Echinox, chiria ceruta pentru birourile moderne si de calitate din zonele centrale ale Bucurestiului va ajunge si se va stabiliza la sfarsitul acestui an la 19 euro/mp/luna fata de media de 19 euro - 20 euro/mp/luna, in prezent.

"Avand in vedere proiectele de mari dimensiuni care vor fi livrate in zona de nord a Capitalei pana la sfarsitul acestui an (Platinum Business & Convention Centre si faza I a proiectului Swan Office Park), consideram ca acest areal va resimti scaderi mai pronuntate ale nivelului de inchiriere decat celelalte zone, de pana la 10%", potrivit Departamentului de Research de la DTZ Echinox.

Costurile de administare si intretinere
Serviciile de intretinere si administrare (sau serviciile de mentenanta) sunt principalul cost la care, in prezent, companiile trebuie sa fie atente.

De altfel, Madalina Cojocaru spune ca "acum clientii sunt mult mai atenti la costurile administrative (service charge), preferand astfel cladirile noi, cu dotari tehnice de ultima generatie si cu o eficienta a spatiului mai ridicata".

In prezent, costurile de intretinere si administrare variaza intre 3 euro - 5 euro/mp/luna, in functie de calitatea cladirii si de serviciile oferite.

"Proprietarii au inceput sa realizeze importanta ponderii in bugetul chiriasilor a cheltuielilor de intretinere si fac eforturi de optimizare a lor, fie prin realizarea administrarii in regim propriu, fie renegociind cheltuielile cu firmele de administrare. Astfel, s-au inregistrat scaderi de 20% - 25%. In cazul vilelor, costurile cu utilitatile si intretinerea spatiului pot face surprize neplacute chiriasilor. In acelasi timp, chiriasii trebuie sa fie atenti la aspecte precum vechimea si tipul instalatiei electrice, a centralei termice, modul in care este izolata casa etc. Acestea sunt doar cateva elemente in functie de care, la suprafete similare, putem avea costuri diferite cu utilitatile si intretinerea", spune Irina Petrescu.

De obicei, cheltuielile de administrare sunt calculate in sistem open book (plata se actualizeaza la sfarsitul anului). Acest sistem include costurile pentru spatiului inchiriat, utilitatile chiriasilor si costurile pentru spatiile comune.

Brigitte Schmitt, Head of Property Management la DTZ Echinox, spune pentru startups.ro ca, prin acest sistem, costul total pe metru patrat poate atinge lunar si 6 euro, ceea ce este foarte mult.

Maria Florea precizeaza ca, in prezent, serviciile de mentenanta, in cele mai multe cazuri, au fost renegociate de proprietar.

Spre deosebire de ceilalti consultanti, Claudia Suhan spune insa ca, fata de anii trecuti, in prezent, costurile totale ale chiriasilor nu au crescut si ca, pe langa serviciile de mentenanta, in momentul alegerii unui nou sediu, companiile trebuie sa fie atente, in primul rand, la eficienta spatiului si a cladirii, aceeasi suprafata putand acomoda mai multe sau mai putine persoane, in functie de cladire.

Parcarea
Conform consultantilor, chiria pentru un loc de parcare variaza, lunar, intre 80 de euro si 120 euro/mp in zonele centrale, intre 70 de euro si 100 euro/mp in ariile semicentrale si intre 25 de euro si 75 euro/mp la periferie. Cele mai mari niveluri ale chiriei sunt pentru locurile de parcare subterane.

Valorile sunt similare cu cele de anul trecut, deoarece exista cerere pentru locuri de parcare, insa acestea lipsesc.

Conform datelor Departamentului de Research de la DTZ Echinox, au fost intalnite situatii in care proprietarul a oferit un numar redus de locuri de parcare gratuite ca stimulent, daca se inchiriaza o suprafata considerabila, insa acestea reprezinta cazuri izolate, neafectand oscilatia costurilor percepute.

Spre deosebire de ceilaltii consultanti, Irina Petrescu mai spune ca nivelul chiriei pentru locurile de parcare s-a redus, in acest an fata de anul trecut, cu circa 15% - 20%, in unele situatii.

Costurile mutarii
Companiile care se muta au costuri cu mutarea, amenajarea spatiului si transportul. Printre costuri se numara realizarea retelei de date-voce, impartirea spatiului, comunicatiile (telefonie si internet), mutarea si configurarea echipamentelor, aducerea liniilor de comunicatii, mobilierul, mocheta, plata firmei de mutare si costurile de asistenta juridica la semnarea contractului de inchirere.

"In cazul cladirilor noi de birouri, spatiul este predat open space catre chirias, acesta avand datoria sa il partitioneze si amenajeze singur. In acelasi timp, trebuie tinut cont de starea in care trebuie lasat spatiul vechi, care, de regula, trebuie readus la starea initiala, insa aceasta poate fi un subiect de negociere cu proprietarul", mai spune Claudia Suhan.

Madalina Cojocaru spune ca, in caz de relocare, chiriasul poate avea obligatia prin contract de a indeparta partitionarile din spatiul de unde pleaca.

 

Chiriile pentru birouri, in prezent, in Bucuresti:

Sursa: Esop

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
In Bucuresti, facilitatile si reducerile oferite anul trecut de proprietari au dus la o scadere a costurilor totale suportate de chiriasi.
In prezent, companiile mai pot obtine reduceri si facilitati din partea proprietarilor in ceea ce priveste costurile si chiria birourilor.
Pentru cladirile de clasa A, chiriile variaza, lunar, pe metru patrat, intre 16 euro si 20 de euro, in zonele centrale, intre 14 euro si 16 euro in ariile semicentrale si intre 10 euro si 12 euro la periferie.
Pana la sfarsitul acestui an, chiriile mai pot scadea in Bucuresti,  insa nu semnificativ, ci cu procente de pana la 10% - 13%, deoarece cererea a inceput sa creasca, iar nivelul suprafetei finalizate este mai mic decat cererea.
Serviciile de intretinere si administrare (sau serviciile de mentenanta) sunt principalul cost la care, in prezent, companiile trebuie sa fie atente.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.