Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Restaurantul Crama Domneasca are o suprafata de aproximativ 1.100 mp, din care in jur de o treime este ocupata de crama. Spatiul are 300 de locuri, din care 100 - 120, in crama.

"Am curatat incinta, pentru ca a fost inchisa mult timp. A fost foarte bine ventilata, pentru ca a fost inchisa vreo opt - noua ani, dupa 1989, si se asezasera funingine si ciuperci. De atunci (n.red. - modernizarea a fost finalizata la inceputul lui 2009), se face o igenizare, pentru pastrarea cramei", mai spune George Dumitrescu.

Acest restaurant vinde vinuri aduse de la aproximativ 20 de producatori romani (cartea de vinuricuprinde aproximativ 800 de sortimente).

"Separat, avem in crama, o parte dintre aceste sortimente si un loc cu vinuri de vinoteca, care sunt cele mai scumpe, de colectie, dintr-o sortimentatie mai redusa, dar suficienta pentru ceea ce avem aici. Vinurile foarte bune si cu adevarat valoroase sunt cele produse in principal de statiunile de cercetare vitivinicola, sunt facute intr-o serie limitata si nu beneficiaza de o prezentare extraordinara, dar reprezinta varful", explica George Dumitrescu.

Printre vinurile de colectie din vinoteca Cramei Domnesti se numara Grasa de Cotnari (podgoria este in zona Harlau, in judetul Iasi) din anii '79, '84, '89.

"Vinurile de colectie se vand in magazine specializate sau in locatii de natura aceasta (n.red. - vinoteci ale restaurantelor) sau la producator, la magazinul de prezentare al producatorului, la locul de producere al vinului. Se spune ca un vin de vinoteca se poate numi asa dupa minim cinci - sase - sapte ani. Ca reper, daca luam pretul unui vin tanar de doi - trei ani, comparativ cu al celui de zece ani, este o diferenta si de 100%", specifica George Dumitrescu.

Investitia in Crama Domneasca
Investitia in renovarea Cramei Domnesti a fost de aproximativ sapte - opt miliarde de lei vechi, din care jumatate pentru crama.

"Locul arata bine si ne-am straduit sa-l pastram asa cum era. A fost schimbat ceea ce era uzat(instalatii sanitare), dar au fost elemente care s-au pastrat, de exemplu, lucrarile din fier. A fost nevoie de dotari, de utilaje, o suita intreaga de achizitii", mai spune George Dumitrescu.

Pe langa aceste investitii, au mai fost alocati bani pentru promovare, resurse umane si activitatile curente.

George Dumitrescu estimeaza ca de la inceputul acestui an compania va intra pe break-even, dupa trei ani de la deschiderea unitatii, ceea ce este o perioada optima pentru un astfel de business.

"Lucrurile cam de acum incep sa se aseze", precizeaza George Dumitrescu.

Anul trecut, cifra de afaceri a Cramei Domnesti a urcat cu 15% fata de anul anterior, ajungand la 3,8 milioane de lei, din care aproximativ 70% provine din restaurant si restul din produsele si serviciile pentru evenimente.

"Daca nu ar fi fost blocat accesul pe strada unde ne desfasuram activitatea (n.red. - in centrul vechi al Bucurestiului), am fi avut o crestere mai mare fata de anul trecut. Vanzarile de produse tip suveniruri, reprezinta un canal de vanzare cu aport doar la capitolul imagine si mai putin cu influenta in balanta financiara", completeaza George Dumitrescu.

El mai subliniaza ca, datorita finalizarii lucrarilor de infrastructura din centrului istoric al Capitalei, se asteapta la cresterea numarului de vizitatori in zona si, implicit, spera ca acest lucru sa aduca si o majorare a veniturilor.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Intr-o crama nu trebuie sa se serveasca feluri de mancare ce nu-si au locul, de exemplu, pizza sau mancare mexicana, sau sa existe o oferta mult prea saraca de vinuri.
Factorii care determina atingerea break-even-ului unui restaurant - crama sunt metodele de promovare, raportul calitate-pret si politica tarifara.
Pentru o productivitate mai mare, unele cramele - restaurant sunt incorporate in unitati mai mari, fiind parte a unui hotel sau a unui alt restaurant.
Investitia in renovarea Cramei Domnesti a fost de aproximativ sapte - opt miliarde de lei vechi, din care jumatate pentru crama.
Valoarea investitiei in Hotelul Tecadra, care cuprinde si crama Moldovita, a fost de cinci milioane de euro.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.