Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"Exista o diferenta mare fata de anii 1990 - 2000, cand cererea depasea cu mult oferta, companiile existente la aceea vreme nu erau foarte cunoscute si multe piete erau in faza de inceput", subliniaza Alexandru Alecu.

Adrian Gheorghe, Managing Director la compania de consultanta in domeniul francizelor ThinkBig International, spune ca aceasta criza financiara a ultimilor ani a modificat consistent abordarile intreprinzatorilor romani in deciziile de start-up.

"Daca in trecut unii investeau sume uriase in afaceri proprii sau se orientau mai usor spre francize ale unor branduri cu notorietate, riscurile majore actuale au creat reticenta, generata de nesiguranta recuperarii investitiei", detaliaza Adrian Gheorghe.

Conform studiului "Top 100 francize de succes in Romania" realizat de ThinkBig, majoritatea respondentilor (64%) este interesata de francize de maximum 10.000 euro.

"Fata de 2008, inaintea instalarii efectelor crizei, antreprenorii care isi permiteau investitii de capital mai consistente fie isi pastreaza tendinta, fie isi amana decizia finala asupra demararii businesului. Pe de alta parte, investitiile de 10.000 euro au inregistrat un trend crescator, fiind apanajul celor mai multi romani care nu dispun de bugete mai mari", subliniaza Adrian Gheorghe.

Ce afaceri pot fi lansate cu 10.000 de euro
"Sunt foarte multe afaceri care nu necesita un capital initial foarte mare, pot fi lansate si dezvoltate intr-un timp relativ scurt. Ar trebui scoase mai mult in evidenta calitatile antreprenorului normal, care stie stie sa faca un turnover de 100.000 de euro, de 500.000 de euro, de un milion de euro pe an. M-as indrepta catre lansarea in afaceri antreprenoriale care, chiar daca nu sunt extrem de sclipitoare si nu necesita prezenta indivizilor pe prima pagina a ziarelor sau revistelor de specialitate, pot aduce sau pot construi o sanatate financiara suficienta celor care le fondeaza", spune Eusebiu Burcas.

Printre afacerile care pot fi lansate cu mai putin de 10.000 de euro, consultantii le enumera pe cele din comert, e-commerce de nisa, servicii si preluarea unei francize. De exemplu: un website de comert de nisa, o covrigarie, o patiserie, un magazin alimentar sau mixt, o toneta de hot dogs, o firma de brokeraj de asigurari, o firma de contabilitate, o croitorie, un service de calculatoare sau o firma in domeniul energiilor regenerabile.

"Comertul este, sau cel putin pare la prima vedere, o industrie mai usor de abordat, in timp ce serviciile necesita, prin natura lor, investitii de capital reduse. In categoria serviciilor ii regasim in special cei care au deja o profesie liberala, iar aici as include atat servicii gen curatatorie, contabilitate etc., dar si servicii de munca manuala, precum reparatii incaltaminte sau reparatii calculatoare", spune Iulia Antonescu.

Mirela Serban adauga faptul ca in servicii se pot infiinta mai ales afaceri care le ofera clientilor cai prin care acestia pot progresa.

"Inca de la inceput discutam de un start-up care presupune dimensiuni mici si cu o crestere sanatoasa pe termen mediu, dublata de un numar mic de angajati la inceput. Parteneriatele pot fi o solutie, in schimbul angajarilor, precum si capacitatea de a estima utilitatea unui lucru. Spre exemplu, o firma de IT care efectueza servicii de intretinere la sediul clientului este clar ca nu are nevoie neaparat de o locatie, asa incat se economiseste chiria. Dar, daca iti doresti sa ai o imagine inca de la inceput, iti trebuie un sediu unde sa vina clientii, mobilier deosebit, personal specializat pe vanzari, customer service etc. si atunci cu siguranta ca cei 10.000 euro nu sunt suficienti", explica Mirela Serban.

Varianta francizei
Eusebiu Burcas mentioneaza ca nu vrea sa se pozitioneze ca sustinator al francizelor, dar, in momentul acesta, pentru 10.000 de euro, un model de start de business este cel care poate asigura o sansa de reusita mult mai mare decat unul lansat de la zero.

"Aceasta ar fi sugestia mea: sa se uite spre modelele consacrate de business sau, daca sunt in zona de antreprenoriat, orientat catre noi tehnologii, sa se orienteze catre segmente de nisa", detaliaza Eusebiu Burcas.

Mirela Serban completeaza ca francizele pot fi o solutie, pentru ca ofera o idee coerenta si know-how.

"Plus ca timpul de implementare este mult mai redus decat daca ar trebui construit de la inceput. Un exemplu ar fi francizele de training, in contextul in care exista fonduri europene destinate acestui tip de business sau oricarui tip de afacere", detaliaza Mirela Serban.

Alexandru Alecu nu este adeptul francizelor, desi stie ca investitia este una redusa in anumite cazuri, dar libertatea pe care o confera antreprenorului este un scazuta, iar sansele de a dezvolta respectivul business sunt reduse, deoarece trebuie sa se supuna regulilor.

"De fapt, a avea o franciza nu presupune neaparat ca esti antreprenor, dar asta nu inseamna ca este ceva gresit. Alegerea de a construi propiul business iti ofera  oportunitati mai mari, o activitate mai interesanta si provocatoare, dar si riscuri exponential mai mari. Sansele de reusita in afacerea proprie sunt mici, iar raspunsul cu privire la succesul proiectului vine mai greu", spune Alexandru Alecu.

Adrian Gheorghe spune ca, pentru o franciza, cei 10.000 de euro pot fi orientati spre sectoare diverse, in functie de afinitatile si perspectivele oferite de piata locala, domeniul alimentar ramanand preferatul antreprenorilor.

"Orientarea spre sectorul de food poate fi usor explicata in perioada de criza si prin mentinerea unei tendinte de consum, care nu poate fi total anihilata, in ciuda scaderii puterii de cumparare a populatiei. Cu o investitie sustinuta, francizele din domeniul food pot aduce un profit substantial, in conditiile in care clientela continua sa creasca", detaliaza Adrian Gheorghe.

De exemplu, taxa de franciza pentru Gaufre Petit Pierre variaza intre 200 de euro si 1.000 de euro, nefiind solicitata redeventa. Investitia mai cuprinde si alti bani, in functie de optiunea aleasa - 4.500 euro pentru un stand, 2.000 euro un magazin si 1.200 euro o unitate mobila.

Alt exemplu din domeniul alimentar este Chipstix, care vinde un tip de chips-uri de cartofi. Taxa de franciza variaza intre 2.000 de euro si 5.000 de euro, in functie de diverse criterii (perioada de timp, de exmplu). Pe langa aceste sume, redeventa este de 3% din cifra de afaceri/luna.

Cele doua francize pot fi achizitionate pentru orasele cu mai mult de 30.000 de locuitori, putand fi localizate atat in spatii stradale, cat si in centre comerciale. 
In ambele cazuri, suprafata unei unitati poate ajunge pana la cel mult zece metri patrati.

De asemenea, in ambele cazuri, contractul de franciza se incheie pe o perioada de cinci ani.

Managing Directorul ThinkBig spune ca francizele de pana in 10.000 de euro sunt cautate de cei din clasa medie, absolventi de studii superioare, care au un loc de munca in companii medii si mari, in departamente administrative sau de vanzari, cu varsta intre 25 de ani si 40 ani, cu spirit independent si antreprenorial, precum si cu pregatire manageriala.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Cei care infiinteaza afaceri cu cel mult 10.000 de euro sunt tineri, au mici economii cu care vor sa obtina inca o sursa de venit si vor sa-si furctifice experienta intr-un domeniu.
Consultantii spun ca 10.000 de euro este o suma rezonabila pentru a incepe o afacere care nu necesita investitii initiale majore.
Printre afacerile care necesita investitii mici se numara website-urile de comert de nisa, covrigariile, patiseriile, magazinele alimentare sau mixt, firmele de brokeraj de asigurari,  firmele de contabilitate etc.
Francizele pot fi o solutie de afacere cu investitie mica, pentru ca ofera o idee coerenta si know-how.
Cele mai cautate francize din Romania sunt cele care necesita investitii de pana in 10.000 de euro.


Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.