Ce este benchmarking-ul


Luarea unei decizii legate de lansarea unui start-up sau de extinderea gamei de produse a unei companii este mult mai simpla atunci cand se bazeaza pe informatii concrete din piata. Iar daca te raportezi la liderii din domeniu, poti gasi noi idei si strategii de dezvoltare, principiul fiind ca nu trebuie sa inventezi roata, ci doar sa o faci sa mearga mai bine.

 

Osnat Peled (foto), Marketing & Business Development Manager la Mentor Pro Market, explica pentru startups.ro ce inseamna benchmarking-ul si cum te poate ajuta in dezoltarea afacerii pe care o ai.

Benchmarking-ul este o metoda care ii ajuta pe manageri sa ia decizii si sa aleaga strategia pe care o vor aplica in companie. Pentru a putea lua deciziile corecte, managerii colecteaza informatii despre concurenti si despre tendintele din piata, astfel avand suficiente date care sa ii ajute.

Conceptul de baza in benchmarking se refera la a face ceea ce fac ceilalti, dar mai bine. Conform principiilor din benchmarking, este de preferat sa nu inventezi tu roata, ci sa o faci sa functioneze mai bine.

Metoda exista in SUA inca din anii ‘80, dar in Romania a inceput sa fie utilizata mai mult abia in ultimii doi - trei ani si inca nu s-a raspandit foarte mult. Cel mai des, studiile de benchmarking sunt folosite in afacerile din comert, in imobiliare, in industria software si high-tech.


Cand folosesti benchmarking-ul
Cea mai comuna utilizare a acestei metode ar trebui sa fie inaintea lansarii unui start-up sau inainte de a incepe lucrul la un nou proiect din cadrul companiei. Insa, chiar daca cei interesati sa inceapa o afacere ar trebui sa realizeze un studiu de benchmarking, multi nu fac asta si iau deciziile doar pe baza instinctului.

Unii oameni de afaceri fac studii de piata, dar acestea sunt foarte diferite de benchmarking. Studiile de piata doar aduna parti ale informatiei existente, dar nu se focuseaza pe concurentii tai si pe tendintele din piata, asa cum este in cazul benchmarking-ului.

Benchmarking-ul mai poate fi utilizat si atunci cand esti interesat sa iti duci compania sau serviciile la un nivel superior, dar nu esti foarte sigur de ceea ce poti sa faci si de ceea ce trebuie sa faci. In aceasta situatie, metoda se potriveste perfect pentru ca iti da posibilitatea sa colectezi o gama larga de informatii care te ajuta sa gasesti noi idei si sa dezvolti conceptele potrivite proiectelor tale.

De exemplu, noi facem asta pentru toti clientii pe care ii avem din domeniul imobiliar. Cand un developer este interesat sa achizitioneze un anumit teren sau dupa ce cumpara un lot si vrea sa dezvolte un proiect, noi utilizam benchmarking-ul pentru a colecta informatiile care sa il ajute sa inteleaga mai bine zona respectiva si sa ia decizia corecta.


Cum faci benchmarking
Din cate stiu eu, in Romania exista doua situatii. Companiile pentru care benchmarking-ul este foarte important angajeaza o firma specializata spre care externalizeaza acest serviciu. Restul firmelor au manageri din interior care mai fac mici verificari ale informatiilor din piata sau mai citesc articole iar apoi fac un brainstorming si iau deciziile.

In ceea ce priveste perioada de timp pe care o iau in calcul studiile, in cazul nostru, rapoartele de benchmarking sunt facute pe un proiect sau pe un produs, nu pe un trimiestru sau pe un an. De asemenea, noi indicam in studiu si tendinte relevante din alte tari, ceea ce le ofera managerilor un alt punct de vedere.

Sa nu uitam insa ca benchmarking-ul inseamna doar colectarea de informatii legate de produsul tau si de compania ta. Deciziile legate de folosirea acestora sunt luate de managerii sau proprietarii firmelor. Raportul poate doar sa ii asiste in gasirea de idei si in stabilirea unei directii. Creativitatea oamenilor din companie este cea care sta la bazele strategiei. Astfel, daca solutia pe care au ales-o nu functioneaza conform asteptarilor, acest lucru tine de management, nu de informatiile din studiu. Singura problema a unui raport de acest fel apare atunci cand studiul nu acopera piata in totalitate si nu ofera suficiente date.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 


Nu exista comentarii