Ce factori influenteaza consumul din urmatorii zece ani
Consumul sustenabil, modificarea modelelor de afaceri si a modalitatilor de comunicare cu consumatorii reprezinta doar cateva din tendintele care vor incepe sa fie prezente pe piata din Romana in urmatorii zece ani.
Iulia Antonescu, consultant la Visionwise Consulting, spune ca, in 2020, piata de consum din Romania va fi oarecum similara cu cea din prezent, poate, un pic mai rationala si nu se va mai putea vorbi cu usurinta despre piata din Romania, ci mai degraba despre una regionala sau globala.
"Generatia de 20 ani va fi cea care s-a nascut cu internet acasa, ceea ce spune multe despre modalitatea prin care aceasta se va informa si va relationa", spune pentru startups.ro Iulia Antonescu.
Alexandru Covrig, vicepresedintele Vel Pitar, crede ca, in 2020, piata din Romania va fi mai sofisticata decat acum si va reprezenta o replica la nivel mai mic a natiunilor educate.
Ce factori vor influenta consumul la nivel global
Conform studiului Deloitte "Consumatorul in 2020 - Citeste semnele", principalul factor care va influenta consumul in urmatorul deceniu, la nivel global, este reprezentat de tarile emergente (China, India, Mexic, Rusia, Brazilia, Indonezia, Turcia si Vietnam, precum si de tarile din Europa Centrala si de Est) - cresterea economiei, a populatiei si dezvoltarea clasei de mijloc din aceste tari.
Consumul va fi influentat si de atentia tot mai mare acordata preturilor, scaderea numarului de locuitori si imbatranirea populatiei in tarile dezvoltate, cresterea preturilor la alimente, imputinarea materiilor prime, accesul la internet si dezvoltarea tehnologiei.
Efectele acestor factori sunt cresterea varstei de pensionare, incurajarea oamenilor de a-si face sisteme de pensie alternative, aparitia de noi nise de piata, consumul responsabil si cu atentie mai mare la ceea ce consuma (care va deveni o necesitate).
De asemenea, se va modifica modul in care firmele comunica cu consumatorii si modul in care-i implica in dezvoltarea brandurilor si, pentru a rezista pe piata, firmele vor trebui sa-si modifice modelul de business.
Conform studiului Jones Lang LaSalle "Vine schimbarea - Esti pregatit?", factorii care vor influenta cel mai mult retail-ul in acest deceniu sunt accesul tot mai mare la internet si dezvoltarea tehnologiei (inclusiv pentru plata - mobil, scanarea cosurilor cu produse), faptul ca puterea va fi detinuta de cumparatori (vor incepe sa negocieze preturile fixe), dezvoltarea marcilor proprii de produse ale retailerilor, precum si faptul ca preferintele cumparatorilor vor fi tot mai greu de apreciat.
Alti factorii care vor influenta retail-ul sunt revenirea la nevoile de baza ale consumatorilor (de siguranta si securitate, mai multa mobilitate si o viata mai usoara), consumul si practicile eco, retragerea in masa a generatiei primilor Baby Boomers si scaderea numarului de tineri.
In plus, inovatia in retail va veni din initiativele online, livrarile se vor face mai repede, retailerii se vor extinde spre est (China, India, Europa de Nord, Rusia, Eurasia, Orientul Mijlociu Asia si Europa Centrala si de Est) si criza economica, cu toate implicatiile ei, continua inca.
Efectele acestor factori sunt disparitia preturilor fixe, retailerii si managerii de centre comerciale vor trebui sa-i faca pe cumparatori sa traiasca experiente relaxante si sa-i binedispuna, iar retail-ul se va face 24 (de ore)/7 (zile pe saptamana) prin mai multe canale.
De asemenea, conform Jones Lang LaSalle, retailerii vor trebui sa ia parte la “marea conversatie" (discutiile pe care le au consumatorii) si sa-i implice pe consumatori in realizarea brandurilor, veniturile si profiturile retailerilor din offline se vor micsora, iar retailerii din online vor putea sa castige multi bani in doar cateva luni de la lansarea unui magazin.
Ce impact are nivelul veniturilor
Principalul factor care influenteaza consumul in Romania este nivelul veniturilor.
Marius Dontu, General Manager al Schultz Consulting, adauga la principalii factori de acest tip si bugetul si educatia consumatorului, utilitatea si modul de prezentare a serviciului respectiv.
"In aceasta perioada, consumatorul are un buget redus, operand cu liste de prioritati, constient sau inconstient. Criteriul principal de prioritizare este utilitatea serviciului respectiv, adica in ce masura raspunde acel serviciu unei nevoi prioritare", explica Marius Dontu.
Care sunt efectele scaderii populatiei si a imbatranirii acesteia
Conform datelor Institutului National de Statistica, in 1990, erau in Romania in jur de 23,21 milioane de locuitori, din care aproximativ 27,5% persoane de peste 50 de ani.
In 2000, tara noastra avea aproximativ 22,45 milioane de locuitori, din care in jur de 29% aveau peste 50 de ani, iar anul trecut aceste cifre erau de 21,46 milioane de locuitori, din care 33,7% seniori.
Conform estimarilor Eurostat, tendinta se va mentine in Romania. In 2020, vor fi 20,83 milioane de locuitori, din care in jur de 37% cu varsta peste 50 de ani. Acest lucru inseamna o crestere cu aproape 9,5% a procentului de persoane de peste 50 de ani in totalul populatiei, in 30 de ani.
"Conform datelor Natiunilor Unite, asteptarile privind rata de fertilitate a Romaniei pentru perioada 1950 - 2020 sunt similare, de exemplu, cu situatia Germaniei. Se va amplifica si la noi presiunea asupra fortei de munca, cea care trebuie sa sustina un numar din ce in ce mai mare de persoane", mentioneaza Iulia Antonescu.
Alexandru Covrig spune ca efectele scaderii natalitatii sunt inca minore in Romania. Iar Marius Dontu precizeaza ca scaderea natalitatii va duce la restrangerea pietei de consum.
Tendinta de imbatranire a populatiei va duce la aparitia unor noi segmente de piata sau la lansarea de produse dedicate seniorilor, pe langa cele clasice dedicate acestora. (Citeste aici mai multe despre aceasta tendinta.)
Iulia Antonescu spune ca, similar cu situatia privind produsele dedicate seniorilor, serviciile de educatie privata pot deveni o piata in crestere, in conditiile cresterii numarului de copii unici.
"In acelasi timp, apar schimbari la nivelul celulei de baza (a familiei). Familiile cu un singur copil vor fi dispuse sa aloce o suma mult mai mare pentru elemente precum educatie, servicii - ceea ce duce la cresterea standardelor si a atentiei acordate copilului unic. Aceste schimbari se vor regasi intr-o forma sau alta in toate domeniile, mergand poate chiar pana la limitarea cererii pentru apartamente la doar trei camere. Este posibil ca generatiile viitoare sa aiba un compoartment de consum diferit, dar si unul de socializare diferit, doar prin prisma faptului ca sunt copii unici", adauga Iulia Antonescu.
Cat de dezvoltata este clasa de mijloc
Alexandru Covrig spune ca efectele dezvoltarii clasei de mijloc sunt stabilitatea sociala, cresterea consumului, a nivelului spiritual si a celui civic.
Marius Dontu precizeaza ca segmentul de mijloc a creat o nisa de consumatori rafinati, care solicita servicii personalizate si specializate si care apreciaza serviciile de calitate.
"Efectele aparitiei clasei de mijloc au inceput sa se vada din anul 1998 si au culminat cu perioada 2005 - 2008", subliniaza Marius Dontu.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
In 2020, piata din Romania va fi mai sofisticata decat acum si va reprezenta o replica la scara mai mica a natiunilor educate.
La nivel global, principalii factori care vor influenta consumul si retail-ul in acest deceniu sunt evolutia tarilor emergente, presiunea data de preturi si de reducerea materiilor prime, dezvoltarea interentului si a tehnologiei.
Efectele principale ale acestor factori vor fi consumul sustenabil, modificari in sistemele de pensionare, disparitia preturilor fixe, modificarea modului de comunicare cu consumatorii si a modelelor de afaceri, precum si micsoarea marjelor in afaceri.
In Romania, principalii factori care-si vor pune amprenta asupra consumului sunt veniturile, imbatranirea populatiei, preturile alimentelor si dezvoltarea internetului si a tehnologiei.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.