Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

De asemenea, Madalina Mincu, avocat colaborator la casa de avocatura Schoenherr si Asociatii, spune ca un cumparator al unei companiei este obligat sa respecte contractele de munca incheiate anterior de salariati cu vanzatorul. 

Vanzatorul poate propune si obtine anumite promisiuni legate de angajati, in cazul in care firma are si un sindicat. Contractele de munca sunt protejate de Codul Muncii si de contractele de munca incheiate la nivel colectiv, de ramura si de unitate.

Acestea (n.red. - contractele de munca) se modifica in cazul in care se modifica compania, este restructurata sau se modifica organigrama sau functia, specificul unei activitati, locul de munca, programul de lucru, salariul etc - pe scurt, unul dintre articolele cuprinse in contractul individual de munca, prin acte aditionale. De regula, angajatii sunt protejati prin clauzele din documentele mentionate anterior, chiar si in cazul unei vanzari”, adauga pentru stratups.ro Florin Ochiana, HR Operations Manager la Lugera & Makler.

Legal, este obligatoriu ca salariatii sa fie informati despre ceea ce inseamna  pentru ei schimbarea angajatorului.

Una dintre cauzele pentru care vanzarea unei companiii nu produce neaparat acelasi val de motivare la nivel de angajati ca si la management tine de raspunsul la intrebarea: <Eu ce castig?>”, adauga Rares Manolescu.

Cand si cum se fac schimbarile
Initial, se fac modificari la nivel de top management. Ulterior, se poate schimba si echipa de middle management si cea de specialisti, prin implementarea unor programe de evaluare - dezvoltare care sa asigure ca angajatii isi vor indeplini noile obiective ale companiei. 

Depinde insa mult si de stadiul in care cumperi o afacere, de ceea ce doresti sa obtii din aceasta achizitie si in cat timp, de piata in care actionezi, de moralul si angajamentul vechilor angajati, de modul de comunicare interna etc”, mai spune Madalina Balan. 

Florin Ochiana adauga faptul ca relatia angajatilor cu noua conducere depinde de modul in care aceasta intelege sa implementeze propriile reguli.

La inceput apar reactii negative ale angajatilor cu privire la vanzarea companiei, daca se dilueaza comunicarea cu cei din top management. Astfel de reactii vin din partea angajatilor care nu fac fata noii culturi din companie, noilor cerinte, noilor presiuni si standarde de performanta sau a celor care apartin unui segment din afacere evaluat ca fiind neproductiv. In plus, asemenea reactii apar si in cazul in care tranzactia este una de tip soc.

Dupa ce trece aceasta etapa de confuzie, teama, reactii negative, rezistenta transpusa in nostalgia dupa un modus vivendi si operandi trecut, cei mai multi angajatii se orienteaza catre ceea ce este de facut si catre viitor, putand sa vada si sa inteleaga si avantajele unei schimbari aduse de vanzarea companiei in care lucreaza”, adauga Madalina Balan. 

Tranzitia spre noua cultura trebuie facuta treptat, mai ales daca exista diferente la nivel de raportare sau proceduri.

In mod normal, anagajatii se pot obisnui cu ideea noii <identitati>, ca sa spunem asa, si pot decide in cunostinta de cauza, de cele mai multe ori, daca vor sa mearga inainte sau prefera sa isi schimbe locul de munca”, explica Florin Ochiana.

Tranzactia se va face cu grija si in cazul in care noua conducere foloseste niveluri de raportare diferite de cele existente.

Principala grija a cumparatorului trebuie sa fie pastrarea oamenilor de valoare din companie, a celor perfomanti, si stabilizarea moralului personalului existent. De multe ori, astfel de lucruri presupun restructurari si reduceri de costuri”, mai spune Florin Ochiana.

In plus, chiar si in cazul in care o companie este cumparata de o alta firma din acelasi domeniu, este nevoie ca efortul de integrare sa se faca de ambele parti, pentru ca sunt doua culturi organizationale diferite.

Angajatii unei companii cu un mediu de lucru informal se vor obisnui mai greu, de exemplu, cu un mediu de lucru formal. Cei obisnuiti cu stilul de lucru al unui manager cu stil participativ vor avea probleme de adaptare la stilul unui manager autocrat”, mentioneaza Florin Ochiana.

O atentie va fi acordata si procesului de “intersectare” si ulterior “integrare” a culturilor celor doua companii. Uneori, procesul de integrare necesita viteze diferite pentru divizii diferite dintr-o companie.

Adrian Bucica adauga insa ca este important sa existe obiective clare si realiste, un bun plan de comunicare si un bun plan de managementul schimbarii si de asemenea sa fie alocata o echipa, eventual inclusiv consultanti, care sa poate implementa procesul de integrare.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1


DE RETINUT:

Unii specialisti sau manageri pot sa plece dintr-o companie care a fost vanduta, daca nu se comunica clar si proactiv cu ei.
Procesul post-integrare trebuie sa fie planificat inainte de vanzarea afacerii, deoarece consuma timp si resurse.
Angajatii pot reactiona emotional daca afla de vanzare inainte de anuntul oficial - astfel, vor incerca sa identifice posibile consecinte pentru ei, ceea ce scade productivitatea muncii.
La inceput apar reactii negative ale angajatilor cu privire la vanzarea companiei, daca se dilueaza comunicarea cu cei din top management.
Tranzitia spre noua cultura organizationala trebuie facuta treptat, mai ales daca exista diferente la nivel de raportare sau proceduri.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.