Ce riscuri acopera asigurarile de afaceri


Riscurile pe care societatile de asigurare accepta sa le preia de la companii pornesc de la cele impotriva calamitatilor naturale sau a neachitarii facturilor si ajung pana la riscul de deces al unor angajati sau colaboratori sau riscul unor decizii gresite de management. Se pot stabili anumite pachete de asigurari si in cazul tranzactiilor.

 

In general, companiile se asigura pentru riscurile clasice de incendiu, calamitati naturale si furt, mai rar pentru asigurarea pierderilor de profit”, spune pentru startups.ro Ana Camelia Isache, General Manager la brokerul Millenium Insurance Broker.

O parte dintre riscurile asigurabile sunt incendiile, exploziile, caderea de corpuri, fenomenele atmosferice (ploaia, furtuna, grindina etc.), inundatiile si aluviunile, cutremurele si alunecarile de teren.

Alte riscuri pentru care firmele se pot asigura sunt furtul sau talharia, fenomenele electrice, avariile accidentale ale masinilor si utilajelor, deteriorarea bunurilor pe perioada transportului si furtul autovehiculelor rutiere.

Se pot incheia si asigurari legate de raspunderea chiriasului si deprecierea valorii de piata a activelor.


Riscuri specifice
Ana Camelia Isache spune ca poate cea mai importanta asigurare, dar mai greu de obtinut de la societatile de asigurari in acest context economic, este asigurarea pentru neincasarea facturilor. 

Un alt tip de risc asigurat este cel de intrerupere a activitatii, care acopera pierderile din profitul nerealizat si alte pierderi suferite, precum cheltuielile efectuate in urma imposibilitatii desfasurarii activitatii ca urmare a unui eveniment asigurat.

In cazul in care o cladire de birouri are daune si compania respectiva nu isi mai poate desfasura activitatea, acest tip de polita acopera valoarea profitului nerealizat”, precizeaza pentru startups.ro Silvia Stoica, specialist marketing la brokerul de asigurari Ink Broker.

Anca Velicu, avocat la biroul Schoenherr, completeaza pentru startups.ro ca asigurarea de intrerupere a activitatii se incheie in general numai impreuna cu asigurarea cladirii si/sau a bunurilor si numai pentru unitatile productive.

Neplata la export este un alt risc impotriva caruia se poate asigura o companie. Aceasta acopera si riscul de intarziere a platii facturilor peste o anumita perioada, de exemplu, mai mult de sase luni.

Se pot face si asigurari de frauda (de la infidelitatea angajatilor pana la fraudele informatice sau bani falsi). Polita de frauda electronica acopera pierderile cauzate de introducerea, modificarea sau distrugerea frauduloasa a informatiilor in format electronic, modificarea frauduloasa a software-ului, distrugerea datelor din sistemul informatic si distrugerea informatiilor de catre virusi informatici.

Florentina Golisteanu, Associate la biroul de avocatura Salans, mentioneaza pentru startups.ro ca, potrivit legislatiei in vigoare, alte riscuri impotriva carora se pot asigura companiile sunt cele de protectie juridica (acopera cheltuielile cu procedura judiciara). Aceasta asigurare acopera si  alte cheltuieli, cum ar fi recuperarea pagubei suferite de asigurat printr-o procedura civila sau penala, apararea ori reprezentarea asiguratului intr-o procedura penala, administrativa sau impotriva unei reclamatii indreptate impotriva acestuia.


Riscuri legate de manageri
Ana Camelia Isache spune ca alte asigurari sunte cele de raspundere civila generala si raspundere civila speciala, in functie de specificul activitatii (de exemplu, asigurarea de raspundere a producatorului de bunuri alimentare, asigurarea de raspundere a prestatorului de servicii de alimentatie publica etc).

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
In general, companiile se asigura pentru riscurile clasice de incendiu, calamitati naturale si furt, mai rar pentru asigurarea pierderilor de profit.
Una dintre cele mai importante asigurari, dar mai greu de obtinut in acest context economic, este asigurarea pentru neincasarea facturilor. 
Asigurarea de neplata la export acopera riscul de intarziere a platii facturilor peste o anumita perioada.
Politele de raspundere a managerilor acopera pierderile financiare cauzate actionarilor, investitorilor, angajatilor si altor terti de catre administratorii si directorii executivi ai firmei.
Polita de raspundere a managerilor poate fi cumparata si pentru un singur membru al conducerii, insa, in cele mai multe cazuri, aceasta asigura toti sefii unei companii.
Coface Romania asigura companiile si in ceea ce priveste riscurile legate de informatiile de afaceri si de credit comercial.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii