Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Politele de raspundere a managerilor acopera pierderile financiare cauzate actionarilor, investitorilor, angajatilor si altor terti de catre administratorii si directorii executivi ai firmei, ca urmare a greselilor si neglijentei in procesul de conducere a companiei.
“Pe langa acoperirea golului financiar lasat de manager, compania de asigurari plateste si cheltuielile de aparare a acestuia in instanta, insa numai daca este vorba de procese civile. Polita poate fi cumparata si pentru un singur membru al conducerii, insa, in cele mai multe cazuri, aceasta asigura toti sefii unei companii”, detaliaza Silvia Stoica.
Vatamarile corporale sau decesul angajatilor sau tertilor pentru care firma este considerata raspunzatoare in fata legii reprezinta alt tip de asigurare pentru companii.
Exceptii
“Pentru o tranzactie din categoria fuziuni & achizitii, cumparatorul are mai multe variante de a se asigura. Una dintre acestea este contractarea unor servicii de consultanta din partea unei societati de asigurari, care va face o analiza de risc pe tot parcursul tranzactiei, din etapa de due-diligence (n.r. - verificarea tuturor documentelor necesare tranzactiei) pana la incheierea tranzactiei si chiar dupa”, explica Anca Velicu.
Alta varianta este ca respectivul cumparator sa contracteze anumite produse specifice tranzactiei. Printre acestea, Anca Velicu enumera asigurarea pentru respectarea declaratiilor si garantiilor din contractul de vanzare-cumparare; asigurarea pentru obligatiile fiscale; asigurarea pentru riscuri referitoare la litigii; asigurarea privind titlul de proprietate in cazul unui transfer si de drept de proprietate imobiliara, recent introdusa pe piata romaneasca.
In cazul intrarilor si iesirilor din patrimoniu sau oricaror altor modificari in activitatea unei firme, precum tranzactii, se poate apela la compania de asigurari unde firma are deja polita de asigurare pentru a o modifica, prin emiterea unui act aditional.
“Brokerul poate asista firma in cazul daunei, datorita expertizei pe care o are atat din punct de vedere al cunostintelor tehnice, cat si al relationarii cu companiile de asigurare“, spune pentru startups.ro Adriana Grecu, International Desk Manager la brokerul de asigurari Asigest.
Pe langa cele mentionate, Coface Romania asigura companiile si in ceea ce priveste riscurile legate de informatiile de afaceri si de credit comercial. Produsul este destinat celor care deruleaza tranzactii cu plata la termen in productie, distributie sau servicii.
“Asigurarea de credit comercial acopera intreaga cifra de afaceri pe credit, iar valoarea minima a tranzactiilor derulate intr-un an de zile este de trei milioane de euro”, spune pentru startups.ro Miruna Raileanu, Key Account Executive la Coface Romania.
Aceasta asigurare acopera riscul de neincasare a creantelor daca unul din clientii asiguratului intra in insolventa si daca exista intarzieri la plata din orice alt motiv decat insolventa.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
In general, companiile se asigura pentru riscurile clasice de incendiu, calamitati naturale si furt, mai rar pentru asigurarea pierderilor de profit.
Una dintre cele mai importante asigurari, dar mai greu de obtinut in acest context economic, este asigurarea pentru neincasarea facturilor.
Asigurarea de neplata la export acopera riscul de intarziere a platii facturilor peste o anumita perioada.
Politele de raspundere a managerilor acopera pierderile financiare cauzate actionarilor, investitorilor, angajatilor si altor terti de catre administratorii si directorii executivi ai firmei.
Polita de raspundere a managerilor poate fi cumparata si pentru un singur membru al conducerii, insa, in cele mai multe cazuri, aceasta asigura toti sefii unei companii.
Coface Romania asigura companiile si in ceea ce priveste riscurile legate de informatiile de afaceri si de credit comercial.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 01 Septembrie 2009 la ora 13.42