Ce ti se potriveste: persoana autorizata, companie sau ambele?


In alegerea unei forme de exercitare a activitatii economice se ia in calcul domeniul de activitate, numarul persoanelor care sa fie implicate in organizatie si dorinta lor de a-si limita raspunderea.

 

Cei care detin o persoana fizica autorizata (PFA), intreprindere familiala sau intreprindere individuala pot avea, in paralel, si o companie.

Alina Niculciu, Senior Associate la biroul de avocatura Schoenherr si Asociatii, spune pentru startups.ro ca PFA, intreprinderea familiala sau intreprinderea individuala poate continua activitatile autorizate prin acestea, in paralel, daca se evita conflictele de interese.

Conditia pentru a dobandi calitatea de asociat la o firma este ca acesta sa fie persoana juridica sau persoana fizica, neinteresand statutul juridic de PFA, intreprindere familiala sau intreprindere individuala dobandit in urma autorizarii si  calitatea  acestuia de comerciant.

"De asemenea, autorizarea si inregistrarea persoanei fizice autorizate, intreprinderii familiale sau intreprinderii individuale este realizata in scopul functionarii acestora si nu confera  acestora o personalitate juridica distincta, care ar justifica indeplinirea conditiei prevazute de lege pentru asociere in cadrul unei societati", explica Alina Niculciu.

Mihaela Cucurezeanu, Junior Associate la casa de avocatura Bulboaca & Asociatii, spune pentru startups.ro ca PFA, intreprinderea familiala si intreprinderea individuala sunt forme de exercitare a activitatii economice, a dreptului la libera initiativa si al dreptului de stabilire.


Cand alegi sa iti faci firma
Daca o persoana fizica autorizata (PFA), intreprindere familiala sau intreprindere individuala vrea sa foloseasca patrimoniul sau de afectatiune ca si aport la capitalul social al unei firme, trebuie mai intai sa isi inceteze activitatea.

Apoi, acele bunuri se pot subscrie ca si capital social pentru o noua companie.

"Aportul la capitalul social al unei societati poate fi depus atat in numerar, cat si in natura sau in industrie. Aportul in numerar si in natura, de exemplu cladiri, terenuri sau orice bun evaluabil in bani, este permis la toate formele de societati comerciale pe cand aportul in industrie, care consta in prestatii in munca sau servicii pe care asociatul promite sa le efectueze in societate, avand in vedere calificarea si competenta sa, este permis numai asociatilor din cadrul societatilor in nume colectiv si asociatilor comanditati din societatea in comandita", subliniaza Mihaela Cucurezeanu.

Pentru ca o PFA, intreprindere familiala sau intreprindere individuala sa isi inceteze activitatea sunt necesare cererea de radiere si actele doveditoare in vederea radierii. Aceste documente sunt depuse la Oficiul Registrului Comertului unde respectiva persoana are sediul profesional.

Pentru infiintarea unei companii este nevoie de aproximativ 15 documente.
Mihaela Cucurezeanu mentioneaza ca in Romania, formele de firme cel mai des intalnite sunt societatea cu raspundere limitata (SRL) si societatea pe actiuni (SA).

Costurile pentru inregistrarea unei companii variaza in functie de forma de organizare a acesteia.

"Conform prevederilor legale, in cazul societatii cu raspundere limitata capitalul social nu poate fi mai mic de 200 de lei, iar in cazul societatilor pe actiuni acesta nu poate fi mai mic de 90.000 de lei. La aceste costuri cu capitalul social se adauga costuri cu redactarea documentelor, legalizare, taxe de registru etc. care in unele cazuri pot depasi suma de 1.000 de lei. De regula, costurile pentru infiintarea unei societati comerciale depind si de capitalul social subscris", precizeaza Mihaela Cucurezeanu.

Pentru radierea unei PFA, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale este nevoie de o zi de la depunerea documentelor.

Pentru inregistrarea unei companii, termenul este de la cateva zile pana la o saptamana.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Cei care detin o PFA, intreprindere familiala sau intreprindere individuala pot avea, in paralel, si o companie.
Daca o persoana fizica autorizata, intreprindere familiala sau intreprindere individuala vrea sa foloseasca patrimoniul sau de afectatiune ca si aport la capitalul social al unei firme, trebuie mai intai sa isi inceteze activitatea.
Inainte de incetarea activitatii, PFA, intreprinderea familiala sau intreprinderea individuala poate cesiona contractele incheiate in favoarea unei societati comerciale, daca acest aspect este permis conform prevederilor contractuale.
Raspunderea asociatilor pentru datorii, nivelul impozitelor si modul de a tine contabilitate sunt diferentele dintre companii si celelate tipuri de persoane autorizate.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii