Ce tip de training ii ajuta pe antreprenori?


Atunci cand incep o afacere, putini antreprenori se gandesc la educatia de specialiate. Insa participarea la cursuri de pregatire profesionala poate aduce avantaje precum largirea perspectivelor de business, cunoasterea de noi parteneri de afaceri si deprinderea unor competente de leadership sau organizare.

 

Pentru un antreprenor ancorat in prezent si in realitatea unui business cu impact global, vad aceasta nevoie de imbunatatire si pregatire continua in fiecare din etapele de evolutie a firmei”, spune pentru startups.ro Angelica Galusca, Executive Director la Asociatia pentru Antreprenoriat din Romania (APAR).

Ea considera ca fiecare etapa de dezvoltare a afacerii are particularitatile si regulile ei, iar adaptarea pe parcurs si trecerea pe trepte mai inalte implica atentie suplimentara conectarii la informatii si retele de oameni de business.

Octavian Pantis, Managing Director la TMI Romania, subliniaza ca vremurile de criza fac ca anumite afaceri mici sa dispara, dar reprezinta, totodata, oportunitati serioase pentru noi afaceri. In opinia sa, “un antreprenor bine pregatit poate valorifica mai usor oportunitatile din piata”.


Momentul potrivit
Sesiunile de pregatire antreprenoriala sunt apreciate si solicitate mai ales in faza de lansare si de crestere rapida a afacerii, cand se resimte nevoia de a controla dezvoltarea firmei.

In aceste etape antreprenorul isi da seama ca pasiunea lui pentru business-ul pe care-l construieste trebuie sa fie sustinuta de cunostinte, abilitati si instrumente de management, astfel incat afacerea sa fie durabila, sa genereze profit si cash”, explica Anda Racsa, Manager General la ABC Training Consulting.

Cursurile se dovedesc utile si in faza de evolutie a firmei, cand se apeleaza la cursuri de specialitate unde se rafineaza tehnici si abilitati. Totodata, specialistii in domeniul training-ului spun ca antreprenorii prefera sa apeleze la cursuri de formare chiar si in momente de criza ale companiei.

De regula, antreprenorii solicita servicii de instruire cand au probleme sau in etapa de dezvoltare. In partea de start-up, desi ar trebui sa aiba nevoia cea mai mare de instruire nu apeleaza de aceste servicii”, spune pentru startups.ro Marius Dontu, General Manager la Schultz Consulting.


Cursuri potrivite
Octavian Pantis spune ca una dintre caracteristicile antreprenorilor este aceea ca multi dintre ei sunt buni specialisti intr-un domeniu, in care au lucrat si au dobandit experienta, dupa care si-au deschis o firma. Cu toate acestea, el considera ca nu toti antreprenorii sunt “descurcareti din fire”.

Unii sunt doar buni specialisti care au avut la un moment dat un pic de curaj sa se desprinda pe cont propriu si carora mediul economic favorabil le-a adus pe tava, aproape, oportunitati si clienti”, explica Pantis.

Directorul TMI Romania spune ca, in acest context, cursurile care li se potrivesc antreprenorilor sunt cele de leadership, “pentru a sti cum sa-si formeze si pastreze o echipa performanta, de inovatie, pentru a sti cum sa-si reinventeze compania cand este cazul, si cursuri de comunicare si influentare, pentru a sti sa dezvolte relatii durabile cu partenerii de afaceri, fie ei clienti, furnizori, banci sau de alta natura”.

Pantis spune ca, indiferent de domeniul in care activeaza antreprenorii, aceste tipuri de cursuri se dovedesc cele mai potrivite.

Antreprenorii nu au nevoie neaparat sa fie experti in finante, contabilitate sau logistica, pentru ca, daca sunt lideri buni, isi pot atrage specialistii de care au nevoie”, spune el.

Printre cursurile recomandate de traineri se mai afla cele de Executive MBA si workshop-urile cu aplicabilitate specifica business-ului respectiv. Reprezentantul APAR spune ca un EMBA ofera experienta internationala, precum si facilitarea unor parteneriate si business-uri noi, iar workshop-urile sunt potrivite pentru a invata din practica (“learning by doing”).

Cursuri potrivite pentru antreprenori sunt si cele de Start-up business, Management organizational, Management de proiect, Management financiar, Managementul resurselor umane, Planificare strategica, Comunicare, Luarea deciziilor, Lucru in echipa etc.

Citeste continuarea articolului - pagina 2

Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii