Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Pentru a putea participa la “EBEC Romania and Republic of Moldova”, studentii trebuie sa urmeze cursurile unei universitati tehnice din Brasov (Universitatea Transilvania), Bucuresti (Univeristatea Politehnica), Chisinau (Universitatea Tehnica a Moldovei), Cluj-Napoca (Universitatea Tehnica), Iasi (Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi") si Timisoara (Univeristatea Politehnica), orase in care grupurile BEST isi desfasoara activitatea. Daca studentii sunt membri ai organizatiei BEST, nu pot participa la competitie.
Studentii se pot inscrie in echipe de cate patru la una dintre cele doua probe EBEC: Case Study (analiza unei situatii si gasirea unei solutii pentru o anumita problema) sau Team Design (crearea unui dispozitiv din materiale nonconformiste, pe baza carora trebuie sa improvizeze). Aceste probe au teme variate, de la chimie si IT pana la electronica si mecanica. Cele doua probe se desfasoara in paralel, astfel ca o echipa poate participa doar la una dintre ele.
"De multe ori, avem doi studenti din acelasi an care sunt foarte buni prieteni si ceilalti doi sunt prieteni ai acestora interesati sa participe la o asemenea competitie. Este foarte important: ei intra ca echipa si raman sub aceeasi forma pana la sfarsit, pana ies din concurs. Temele si durata competitiilor variaza de la oras la oras. Etapa urmatoare, nationala sau regionala, reuneste echipele castigatoare din fiecare oras, de la fiecare proba. Iar competitia EBEC de la nivel european reuneste cele 26 de echipe castigatoare la fazele regionale si nationale", explica Alice Puricica.
Anul acesta, la “EBEC Romania and Republic of Moldova” a castigat echipa din Timisoara, la Team Design, si cea din Cluj - Napoca, la Case Study.
In fiecare an, in timpul fiecarui EBEC, pe langa cele doua probe, companiile au o zi in cursul careia organizeaza propriile competitii.
"Companiile ii pot vedea pe potentialii lor angajati lucrand practic la o tema. De multe ori, ulterior unei competitii EBEC, multi dintre studenti devin angajatii companiilor respective. Avand in vedere ca BEST-ul este sprijinit in fiecare dintre aceste orase de-o universitate tehnica, incercam sa aducem cat mai multe companii pe specializarile aferente. Aceste companii pot fi diferite de la oras la oras, ceea ce este si normal. O majoritate covarsitoare sunt companii care isi cauta oameni ce au studiat programare, dar incercam sa oferim si pentru celelalte specializari, cum ar fi Electronica sau Mecanica", precizeaza Alice Puricica.
La GMC, se pot inscrie echipe formate din cate - trei cinci membri, care pot fi atat studenti, sau parte din diverse companii. Echipele sunt repartizate aleator in grupe de maximum opt echipe, care concureaza intre ele pentru castigarea grupei.
Structura fiecarei etape este aceeasi: fiecare echipa primeste cinci rapoarte trimestriale ale unei companii virtuale, pe care trebuie s-o dezvolte pe inca cinci trimestre. Pentru fiecare trimestru, echipele din concurs au la dispozitie o saptamana, in timpul careia trebuie sa ia decizii de business, pe baza unei strategii, care este continuu adaptata in functie de evolutia rezultatelor din grupa. Aceste decizii de business sunt introduse intr-un simulator de business, care genereaza alte rapoarte pentru fiecare companie. De asemenea, generatorul de business da un curs pe actiunea fiecarei companii virtuale, in functie de deciziile echipei, deciziile de business ale concurentei si evolutia actiunilor din grupa. Departajarea echipelor dintr-o grupa se face in functie de cursul per actiune al companiilor virtuale, generat de simulatorul de business.
Prima etapa a GMC dureaza cinci saptamani, iar primele patru echipe din fiecare grupe trec in cea de-a doua etapa, unde structura si durata competitiei este aceeasi, dar echipele primesc alte companii virtuale pe care trebuie sa le dezvolte. In urma cele de-a doua etape sunt desemnate opt echipe castigatoare care participa la a treia etapa, concursul national. Primele doua etape se desfasoara doar online. Etapa nationala se desfasoara pe parcursul a unei singure zile, iar structura este aceeasi, numai ca, in loc de o saptamana, echipele au la dispozitie intre o ora si jumatate si o jumatate de ora pentru a lua deciziile de business.
Dupa ce se inscrie in concurs, fiecare echipa trebuie sa studieze manualul concursului.
"Pentru fiecare echipa este important liderul, lucrul in echipa si strategia pe care trebuie s-o plieze dupa ceea ce fac ceilalti jucatori din <piata>, respectiv din fiecare grupa", subliniaza Mihaela Boca.
In 2005, cand a fost lansata in Romania, in GMC se puteau inscrie in aceeasi competitie atat companiile, cat si studentii.
"Datorita faptului ca studentii isi asuma mult mai usor riscurile intr-un business, am decis ca este necesara separarea participantilor, astfel incat am ajuns ca in 2012 sa avem doua competitii, una dedicata studentilor si alta dedicata companiilor. Inainte de separarea competitiilor (compani si studenti), echipele de studenti au avut o evolutie surprinzatoare, ajungand chiar pana in finala internationala", precizeaza Mihaela Boca.
De exemplu, in editia 2010 - 2011, o echipa de studente de la Universitatea Transilvania (Brasov) a ajuns in finala internationala din Macao (China).
In competitie pot participa studentii din anii terminali, atat din invatamantul universitar, cat si din cel postuniversitar, indiferent de facultate si orase. Inscrierea studentilor este gratuita, deoarece concursul lor este sponsorizat de companii, care vor ca astfel sa-si identifice cei mai buni angajati. Fiecare echipa a studentilor poate participa doar la doua editii fara sa plateasca. Spre deosebire de studenti, echipele companiilor platesc intre 350 de euro si 500 euro/echipa, in functie de cand se inscriu.
De la editia 2005 - 2006 si pana la cea 2010 - 2011, la GMC Romania participau atat studentii, cat si companiile. Editia trecuta, 2011 - 2012 a fost prima in care pentru cele doua tipuri de competitori s-au organizat competitii diferite, iar din randul studentiilor doar echipa castigatoare a concursului lor national a putut participa la finala nationala alaturi de echipele companiilor. Din acest an, competitia studentilor nu mai are nicio legatura cu cea a firmelor.
Mihaela Boca mentioneaza ca, de obicei, la GMC participa studentii de la universitatile cu profil economic, deoarece companiile sunt mai interesate de acestia, astfel ca si promovarea este facuta mai mult in randul acestora. Pana in prezent, cei mai multi participanti au fost de la Bucuresti, Brasov si Iasi.
Din Romania se pot inscrie maximum 512 echipe, dar nu se ajunge la acest numar. De exemplu, anul trecut au fost 112 echipe in competitia companiilor si 64 de echipe in cea a studentilor.
Anul viitor, GMC Romania va organiza pentru a doua oara editia internationala a acestui concurs, la mijlocul lunii aprilie. Finala internationala a avut loc in Romania pentru prima data in anul 2008.
Pentru studenti, actuala editie a GMC Romania incepe anul viitor, prima etapa desfasurandu-se in ianuarie, iar cea de-a doua etapa, cea nationala, in februarie, intr-o singura zi.
Valy Greavu spune ca nu sunt diferente majore in formatul competitiilor dedicate studentilor si organizate in ultimii ani, dar o schimbare se simte in promovarea si implicarea in acestea, atat din partea organizatorilor, cat si din partea studentilor, diferente despre care spune ca e posibil sa fi aparut din cauze de natura economica, dar si din cauza lipsei de viziune.
"Educatia este o investitie pe termen lung, dar intrebarea fireasca este: are cineva nevoie de educatie? Nu cred ca putem vorbi despre conceptul de a dezvolta competitii atata timp cat nu se va realiza o strategie nationala corecta pe partea de educatie. Toate proiectele de pana acum destinate clasificarilor, evaluarilor, normelor si normativelor nu au facut decat sa atraga sume de bani in cu totul alte domenii decat cele ale imbunatatirii calitatii procesului didactic si, implicit, a pregatirii studentilor si mai mult ca orice a motivarii acestora sa devina mai buni", detaliaza Valy Greavu.
Cine participa la competitiile pentru studenti
Valy Greavu spune ca tipul de student care participa la competitii dedicate lor este cel care crede in el, cel care viseaza frumos despre viitorul sau, ambitios, care doreste sa demonstreze ca poate fi bun, ca mintea lui poate conta, ca poate avea un viitori.
Cristina Deleanu a urmat cursurile Facultatii de Arte Decoriartive si Design, sectia Moda, de la Universitatea Natioanala de Arte Bucuresti (intre anii 2007 si 2010), si din anul trei de facultate ea lucreaza in domeniu, deoarece a considerat ca este bine sa aiba experienta in moda inainte de a-si finaliza studiile.
"Majoritatea angajatorilor iti cer experienta minimum trei ani pentru un job de designer vestimentar, asa ca am vrut sa acumulez aceasta experienta pana la finalizarea studiilor. In prezent incerc sa strang bani pentru a-mi promova accesoriile, iar pe viitor mi-ar placea sa am un atelier de incaltaminte. Inca ma documentez, nu stiu exact cat ar costa utilitatile. Mi-ar placea sa pot colabora cu un atelier, pentru a diminua costurile necesare unui atelier propriu", detaliaza Cristina Deleanu.
Iosif Mihailo si-a facut studiile la Facultatea de Arte si Design (Universitatea de Vest din Timisoara), unde intre 2004 si 2008 a fost student, apoi doi ani masterand si din 2010 pana la inceputul acestui an doctorand. In prezent, este asistent universitar in cadrul acestei facultati si colaboreaza cu diferite companii, pentru a le face designul produselor. Se gandeste sa-si faca o firma de design, dar pana atunci vrea ca impreuna cu cativa colegi de la universitate de puna bazele unei asociatii de profil.
Mihaela Boca a participat la GMC chiar la prima editie din tara noastra, in 2005 - 2006, cand era studenta in ultimul an la Facultatea de Stiinte Economice si Administrare a Afacerilor de la Universitatea Transilvania (Brasov). Ea a ocupat cu echipa ei primul loc in cadrul competitiei nationale, fiind liderul acelei echipe.
"A fost o oportunitate de a identifica daca am abilitatile manageriale, fara a avea repercursiuni in firma in care lucram", detaliaza Mihaela Boca.
Ea avea atunci o firma de recrutare, atunci cand a participat la competitie.
Valy Greavu mentioneaza ca doar prin promovare se poate ajunge la cei mai buni studenti dintr-un domeniu.
"Fara creatie, brainstorming si alte instrumente dedicate grupurilor de studenti nu se pot naste idei de valoare. Scoala romaneasca se bazeaza pe automatisme, si mai mult de atat pe clisee si competente in mare parte inutile", completeaza Valy Greavu.
Valy Greavu subliniaza ca un model de gandire format in 12 ani de studii post-universitare nu poate fi schimbat in timp prea scurt, pentru a reusi sa scoti studenti cu idei care sa conteze.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Studentii concureaza pentru premii, pentru a se face cunoscuti si pentru a-si testa ideile si cunostintele acumulate.
Organizatorii competitiilor pentru studenti sunt asociatiile studentesti, companiile si universitatile.
Tipul de student care participa la competitii dedicate este cel crede in el, cel care viseaza frumos despre viitorul sau si care este ambitios.
Nu sunt diferente majore in formatul competitiilor dedicate studentilor si organizate in ultimii ani, dar o schimbare se simte in promovarea si implicarea in acestea, atat din partea organizatorilor, cat si din partea studentilor.
Pe langa oportunitatea de a pune in practica toate cunostintele acumulate in facultate, studentii care se inscriu in competitii isi imbunatatesc abilitatile de a socializa, datorita faptului ca, in general, se lucreaza in echipe.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.
Publicat pe 28 Octombrie 2012 la ora 23.55