Cu gandul la timpul liber - cursurile de hobby, o noua nisa de piata


Dorinta oamenilor de business de a-si petrece timpul liber intr-un mod relaxant, precum si orientarea catre un stil de viata echilibrat au dus la aparitia unui nou segment de piata - cursurile dedicate hobby-urilor. Participantii fie vor sa elimine stresul zilnic exersandu-si pasiunile din copilarie, fie cauta sa isi schimbe ritmul de viata.


Reprezentantii firmelor care activeaza pe acest segment spun ca persoanele care vin la cursuri au in medie intre 25 de ani si 45 de ani, existand insa si cursanti peste aceste varste. Este vorba de oameni care lucreaza in corporatii si care se incadreaza in segmentele mediu si mediu plus, din punct de vedere al veniturilor.

Motivele principale pentru care vin la cursuri sunt de a se relaxa si de a elimina din stresul de la serviciu, precum si de a-si cultiva pasiunile din copilarie si adolescenta.

Cei care organizeaza cursuri de mai mult timp spun ca deja au ajuns la nivelul la care au mai multe solicitari decat locuri disponibile.

Anca Plesca, administratorul Fiorarte, spune pentru startups.ro ca la inceput, in 2008, a fost greu in ceea ce priveste solicitarile, insa in ultimul timp cererea a crescut.

Luminita Vasile, organizator de cursuri la Galeria Basil, spune pentru startups.ro ca, si in cazul lor, la inceputul cursurilor (in 2006) a fost greu, insa de doi ani au, in anumite perioade, si liste de asteptare cu potentiali cursanti, astfel ca anul trecut au inaugurat un nou spatiu.

O parte din cererea de pe aceasta piata vine si din partea expatilor care sunt obisnuiti cu astfel de cursuri in tara de origine.

Anca Plesca spune ca un astfel de business devine rentabil cand exista cerere si din partea segmentului corporate.

De altfel, o parte din companiile de pe piata de cursuri de hobby mizeaza si pe cererea corporate (training-uri si teambuilding-uri). Solicitarile de pe acest segment au fost insa putine, din cauza situatiei economice.

"Pentru moment, companiile sunt mai interesate decat adultii la nivel individual, insa criza ar putea schimba aceasta tendinta, intrucat companiile au taiat mult din bugetele de training/teambuilding", spune pentru startups.ro Cristina Rebiere, directorul Aventura Parc.  

Cine activeaza pe acest segment de piata
Doina Ionescu, directorul scolii de teatru Q-Feel, spune pentru startups.ro ca in fiecare an apar noi scoli de actorie in Romania, numarul acestora crescand de la doua - trei, acum cinci - sase ani, pana la aproximativ 15, in prezent.

"Motivele pentru care se dezvolta aceasta piata sunt date de generatiile de actori care au iesit din facultate si nu au unde profesa, iar predarea de cursuri de actorie devine o solutie convenabila, pe moment. Apoi, din ce in ce mai multi oameni incep sa caute acest gen de activitati pentru dezvoltarea personala. In plus, au existat tot timpul oameni interesati de arta si cultura, iar teatrul este o modalitate complexa de exprimare", mai spune Doina Ionescu.

Q-Feel organizeaza cursuri pentru adulti din 2006, dar la acel moment facea deja de un an cursuri pentru copii. Din totalul activitatii, aproximatix 85% sunt cursuri pentru adulti (65% de actorie, 10% de dans, 10% de regie film) si 15% sunt alte tipuri (sedinte individuale de dictie, cursuri pentru copii, proiecte separate etc.).

Alte cursuri care au inceput sa fie cautate in ultima vreme sunt cele de pictura si activitati conexe - desen, modelaj, ceramica.

De exemplu, studioul Agora Art Studio organizeaza de patru ani cursuri de pictura, de moda si origami, Galeria Basil face din 2006 ateliere de pictura, desen si modelaj pentru adulti iar Fiorarte  a organizat primele sale cursuri de pictura, ceramica si gastronomie) in februarie 2008.

"Daca vorbim despre cursuri recreative de gatit sau cursuri de gatit pentru pasionati, piata este abia la inceput", spune pentru startups.ro Raluca Ichim, Managing Partner la Societe Gourment, companie care a intrat pe segmentul cursurilor de gatit in luna mai, anul acesta. (Citeste aici mai multe despre afacerea Societe Gourmet.)

Bistro-ul Violeta's Vintage Kitchen organizeaza ateliere de gatit din 2009, la doi ani de la deschidere, deoarece clientii intrebau tot mai des cum gateste Violeta Dinca (fondatoarea bistro-ului). (Citeste aici mai multe despre aceasta afacere.)

Pentru a-si diversifica afacerea, de la inceputul lui octombrie si Aventura Parc a inceput sa organizeze webminarii (n.red. - seminarii online) de gastronomie. Primele cursuri pentru adulti au fost organizate de companie in 2006, activitatile disponibile fiind escalada, minigolf, tir cu arcul etc.

Stefan Ditu, designer florist si manager la Flowers Garden, spune pentru startups.ro ca piata de ateliere florale pentru adulti este scazuta si chiar daca se organizeaza cursuri, acestea nu se mediatizeaza, iar cele care exista au preturi mari. Flowers Garden face ateliere florale din iunie acest an.

Tot in 2010, in prima parte a anului, Floraria Splendor a inceput sa organizeze workshopuri de creatie florala.

Life after Work a aparut pe piata in octombrie anul trecut, organizand funshop-uri si evenimente destinate relaxarii. (Citeste aici mai multe despre povestea de afaceri a Life after Work).   

Cursurile de muzica reprezinta alt segment pe aceasta nisa. De exemplu, RockSchool a fost deschisa in aprilie anul trecut, iar in jur de un sfert din activitatea firmei sunt cursurile pentru adulti.

Structura cursurilor
Cursurile de pictura, muzica si teatru dureaza cateva luni, iar cele de gastronomie si florale dureaza doar cateva ore, in cadrul unei singure intalniri, insa temele fiecarei intalniri difera.


Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Numarul firmelor care ofera cursuri de practicare a hobby-urilor s-a inmultit in ultimii patru ani in Romania.
Printre cursurile solicitate se numara cele de actorie, pictura, desen, gastronimie si florale.
Cei care urmeaza cursurile au, in medie, intre 25 de ani si 45 de ani, incadrandu-se in segmentele mediu si mediu plus, din punct de vedere al veniturilor.
Pentru unele companii, organizarea de cursuri este o activitate adiacenta celei principale si un mod de promovare sau de extindere a domeniului principal de business.
Reprezentantii firmelor din domeniu spun ca astfel de ateliere, in general, nu sunt profitabile in acest moment sau devin profitabile in cativa ani.

Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii