Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Madi Radulescu completeaza ca, fata de tarile mai avansate in domeniu, in prezent, in Romania, KPIs sunt folositi la un nivel satisfacator, s-au facut progrese importante in ultimii ani, dar mai este nevoie de dezvoltare in companile romanesti si in IMM-uri.
Cei mai utilizati indicatori cheie de performanta
Madi Radulescu spune ca indicatorii folositi cel mai des in Romania sunt legati de vanzari, cu o componenta financiara puternica, exemplele fiind volumul de vanzari per client, valoarea medie a facturii, valoarea medie pe tip de produs sau serviciu, numarul de vizite la client intr-o anumita perioada de timp si numarul de clienti activi. (Citeste aici mai multe despre periodicitatea utilizarii indicatorilor cheie de performanta.)
"In acelasi timp, zonele de business structurate de tip productie au indicatori foarte clari si specifici de eficienta, numar admis de defecte, timpi de productie etc. Un alt domeniu unde regasim indicatori specifici este cel al serviciilor, unde cel mai adesea se monitorizeaza indicatorii de satisfactie a clientilor, numarul de reclamatii, numarul de clienti procesati intr-un interval de timp. Nu trebuie sa uitam indicatorii de tip calitativ, legati de activitatea de resurse umane, cum ar fi, de exemplu, indicatorii de calitate a procesului de recrutare - retentia in primul an de la angajare sau numarul de zile de instruire pentru o anumita persoana pe an si masura in care in urma instruirii persoana respectiva isi ridica nivelul de competenta intr-o anumita arie", completeaza Madi Radulescu.
Adrian Brudan precizeaza ca rezultatele studiilor efectuate in domeniu in Romania in ultimii ani (Managementul Performantei in Romania 2011; Balanced Scorecard in Romania 2010) si interesul crescut in accesarea de cursuri de specialitate, conferinte si implementarea de sisteme Balanced Scorecard demonstreaza ca o parte dintre companii au inceput sa adopte o abordare consistenta asupra masurarii performantei.
"Astfel, KPIs monitorizati de aceste organizatii masoara o serie de aspecte non financiare critice pentru activitatea lor, care urmaresc monitorizarea gradului si a modului de executie a strategiei. In general, sunt vizati KPI legati de relatia cu clientul, optimizarea proceselor interne si dezvoltarea capitalului uman. In ceea ce priveste perspectiva client, printre KPIs utilizati cel mai frecvent putem aminti: satisfactia clientilor, cota de piata, clienti noi atrasi sau chiar net promoter score", explica Adrian Brudan.
El precizeaza ca, din perspectiva proceselor interne, indicatorii frecvent utilizati sunt livrari la timp, rata de conversie a prospectilor, timpul mediu de gestionare a comenzilor/apelurilor etc, iar din punctul de vedere al masurarii si imbunatatirii performantei capitalului uman, KPIs des utilizati sunt satisfactia angajatilor, gradul de angajament si orele de instruire per angajat.
"Ce este important de retinut este faptul ca nu e relevant ce KPIs monitorizeaza o organizatie sau alta, ci modul si consistenta in care fiecare organizatie in parte face acest lucru. In mod ideal, KPIs ar trebui sa reflecte intr-un mod cat mai relevant si transparent posibil strategia organizatiei si modul in care aceasta este executata. Avand in vedere ca, indiferent de industrie si domeniu de activitate, fiecare organizatie are propria amprenta, la fel si sistemul de indicatori utilizat si in special relatiile cauza-efect care ar trebui sa fie stabilite intre acestia trebuie sa fie unice", detaliaza Adrian Brudan.
El mai spune ca organizatiile din Romania n-au o abordare integrata in ceea ce priveste practicile de managementul performantei, ceea ce conduce la o utilizare nepotrivita a sistemelor de masurare a performantei bazate pe KPIs, care sunt implementate in general ad-hoc doar in anumite departamente, considerate cheie pentru organizatie si de cele mai multe ori nealiniate la strategia acesteia.
"Sunt organizatii precum OMV Petrom, Scandia Food sau Ambient Sibiu care au implementat sisteme de managementul performantei aliniate la toate nivelurile organizationale: strategic, operational si individual. Desi numarul acestora este inca unul mic, tendinta este in crestere in ceea ce priveste dezvoltarea capabilitatilor de management al performantei", precizeaza Adrian Brudan.
Mihai Stoica, Managing Partner la Humans, spune ca numarul companiilor care isi stabilesc singure KPIs este aproximativ egal cu cel al companiilor care apeleaza la consultanti externi pentru acest proces.
"Exista o legatura intre KPIs si managementul prin obiective, rezultand astfel un traseu care porneste de la strategia companiei si stabilirea KPIs pentru top management pana la nivelul de executie, insa sunt si companii care pornesc invers, de la nivelul de executie catre partea de strategie", subliniaza Mihai Stoica.
Cum se monitorizeaza indicatorii de performanta in companiile din tara noastra
In raportul studiului "Managementul Performantei in Romania 2011", lansat de Acumen Integrat acum cateva luni, aproape 51% dintre reprezentantii companiilor spun ca folosesc Microsoft Office (Microsoft Excel, Word sau PowerPoint) pentru monitorizarea si raportarea rezultatelor de performanta, procentul fiind considerat ridicat.
Studiul Acumen a fost realizat online, pe 258 de respondenti, in perioada iulie - septembrie 2011.
"Unul dintre posibilele motive poate fi faptul ca Microsoft Office reprezinta o solutie tehnologica ce implica costuri relativ reduse si care genereaza un raport beneficii/investitie satisfacator. De asemenea, poate reprezenta un punct de pornire optim pentru definirea si calibrarea asteptarilor de la o solutie software viitoare. Datorita caracterului sau versatil, Microsoft Office si, in special, Microsoft Excel raman in momentul de fata solutia tehnologica ideala utilizata preponderent de organizatiile care folosesc sisteme de management al performantei structurate, atat la nivelul tarii noastre, cat si la nivel international", explica Adrian Brudan.
Raportarea cu ajutorul instrumentelor specializate de managementul performantei, precum dashboard-uri si scorecard-uri de performanta configurate in Excel, este facuta de un procent de 4,2% dintre respondentii raportului Acumen.
"Unul dintre posibilele motive poate fi si avansul tehnologic din ultimul deceniu, care a dus la dezvoltarea a numeroase solutii software specializate pentru colectarea, raportarea si vizualizarea datelor. Un procent de 14,4% dintre respondenti mentioneaza folosirea de catre organizatiile in cadrul carora activeaza a sistemelor ERP (Enterprise Resource Planning) dezvoltate pe platforme tehnologice precum SAP sau ORACLE, dar si aplicatiile de business intelligence standard (exempu: QPR, SAS, Cognos), un procent de 5,4%. Interesant este faptul ca un procent destul de semnificativ (17,4%) din raspunsurile primite indica folosirea unor programe software personalizate. Acest aspect poate denota printre altele interesul crescut alocat in ultimii ani tehnologizarii si optimizarii domeniului business", explica Adrian Brudan.
Conform studiului Acumen citat, peste 32% dintre companiile participante investesc de trei ani in adoptarea si utilizarea de instrumente si sisteme de management al performantei, iar 17,8% au inceput sa isi focalizeze interesul in directia managementului performantei cu peste trei ani in urma.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Organizatiile din Romania utilizeaza cel mai mult indicatori cheie de performanta pentru monitorizarea aspectelor de natura financiara, precum cifra de afaceri, profit sau raportul profit brut la cheltuieli operationale.
Utilizarea indicatorilor de performanta pana la nivel individual a inceput sa se contureze la inceputul anilor 2000 si s-a accelerat in ultimii ani.
Din perspectiva proceselor interne, indicatorii frecvent utilizati sunt cei legati de: livrari la timp, rata de conversie a prospectilor, timpul mediu de gestionare a comenzilor/apelurilor etc.
Din punct de vedere al masurarii si imbunatatirii performantei capitalului uman, KPIs des utilizati sunt legati de: satisfactia angajatilor, gradul de angajament si orele de instruire per angajat.
Nu e relevant ce KPIs monitorizeaza o organizatie sau alta, ci modul si consistenta in care fiecare organizatie in parte face acest lucru.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 12 Septembrie 2012 la ora 12.13