Cum iti va fi afectata afacerea de modificarile din Codul Fiscal
De saptamana viitoare, companiile ar putea sa afle exact cum isi vor plati impozitele si taxele in 2009 si 2010, daca modificarile fiscale propuse de guvern vor fi votate in Parlament. Daca vor fi acceptate, firmele vor fi nevoite sa se adapteze rapid, deoarece primele impozite ar putea fi platite dupa noile norme, pe 27 iulie.
In sedinta de guvern de astazi, 11 aprilie, va intra in discutie “Ordonanta de urgenta cu privire la rectificarea bugetara pe 2009 si reglementarea unor masuri finaciar - fiscale”. Aceasta varianta a ordonantei cuprinde sase capitole:
- Rectificarea bugetara pe anul 2009
- Masuri privind cheltuielile publice
- Monitorizarea agentilor economici cu capital unic sau majoritar de stat
- Fondul social
- Masuri in domeniul politicii fiscale
- Alte dispozitii
Modificarile legate de fiscalitate sunt pe patru directii, trei dintre acestea avand cel mai mare impact asupra activitatii companiilor.
In perioada 6 - 9 aprilie, propunerile de modificari privind fiscalitatea din aceasta ordonanta au fost discutate cu partenerii sociali. Dupa ce se incheie discutiile din sedinta de guvern de astazi, 11 aprilie, se estimeaza ca ordonata de urgenta va fi supusa votului in Parlament in cursul saptamanii 13 - 19 aprilie si ar trebui sa fie aplicata de la 1 mai 2009.
Consultantii fiscali spun ca data intrarii in vigoare a acestor modificari ridica probleme, deoarece, conform principiilor din Codul Fiscal, orice modificare adusa Codului Fiscal nu poate intra in vigoare mai devreme de 1 ianuarie a anului urmator publicarii.
“Mai mult, daca se va mentine intentia de a aplica aceste masuri incepand cu 1 mai 2009, nu putem decat sa observam ca se incalca in mod flagrant si prevederile legislatiei cu privire la transparenta decizionala in administratia publica (Legea 52/2003), conform carora administratia publica are obligatia de a aduce la cunostinta publicului intentia de a elabora un act normativ cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea dezbaterilor”, detaliaza pentru startups.ro Ana-Maria Miron, Partner la Tax Advisory Services din cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
Cum se va impozita
Impozitul forfetar aplicat diferentiat in functie de cifra de afaceri a companiei este una dintre cele mai importante modificari din aceasta ordonata. Valorile care ar trebui platite se regasesc in tabelul de mai jos:
*Introducerea masurilor privind impozitul forfetar, este planificata pentru 1 mai 2009. Pentru acest an, impozitul forfetar va fi ajustat de la data de la care intra in vigoare, astfel ca pana la sfarsitul lui 2009 vor fi platite valorile din a doua colana din tabel.
Gabriel Sincu, Senior Manager Head of Tax & Compliance Services la compania de consultanta fiscala si audit Mazars, spune pentru startups.ro ca pentru companii este avantajos sa plateasca acest impozit in functie de cifra de afaceri si nu in functie de veniturile totale, asa cum s-a discutat saptamana aceasta, deoarece impactul asupra companiei este mai redus.
Efectele negative ale acestei masuri le vor resimti companiile mici (cu o cifra de afaceri mai mica de 4,3 de milioane de lei - aproximativ 1 milion de euro), cele care nu au activitate si companiile mari care au pierderi.
“Unele companii au o pierdere artificiala, fortata, insa sunt si companii mari, cinstite, care sunt intr-o faza de pierdere, respectiv fac investitii sau sunt afectate de criza si isi continua activitatea, au inca angajati carora le platesc salarii si spera sa treaca de aceasta perioada dificila”, mai spune Gabriel Sincu.
Alte categorii de companii care vor resimti negativ acest impozit sunt cele care au un profit mai mic decat taxa pe care vor fi nevoite sa o achite si cele cu o marja de profitabilitate redusa, indiferent de dimensiune. Alexandre Milcev, Tax Partner la compania de consultanta fiscala si audit Ernst & Young, mentioneaza pentru startups.ro ca pentru firmele cu o marja de profitabilitate redusa acest nivel al impozitului forfetar va fi mai usor de suportat decat pentru companiile mici.
Dificultati ar putea sa apara in perioada urmatoare pentru mai multe companii, deoarece veniturile luate in calcul pentru stabilirea transelor de impozit sunt cele inregistrate la 31 decembrie ale anului precedent, in acest caz, 2008.
“In conditiile economice actuale, veniturile inregistrate anul trecut, sa spunem, de societati care activau in domeniul imobiliar, nu mai au nicio relevanta in cursul acestui an. Pe fluxuri de numerar este de asteptat aparatia unor dificultati sau agravarea situatiei deja existente, si anume, o lipsa acuta de cash”, subliniaza Ana - Maria Miron.
Companiile care inregistreaza profit vor avea de platit si impozitul pe profit, de 16%. Daca impozitul pe profit pe care trebuie sa il plateasca este mai mic decat impozitul forfetar, firmele vor plati doar impozitul forfetar. Daca impozitul pe profit este mai mare decat cel forfetar, va fi platit doar impozitul pe profit.Fac exceptie firmele din productie - daca acestea au un impozit pe profit mai mic decat impozitul forfetar, vor achita impozitul pe profit.
“Daca impozitul pe profit este mai mic decat impozitul forfetar, atunci compania va fi obligata sa plateasca acest nou impozit la plafonul stabilit in functie de cifra de afaceri (n.red. - plafonul din Ordonanta de urgenta)”, completeaza Gabriel Sincu.
In privinta impozitului pe profit, consecintele se vor face simtite pe 27 iulie 2009, cand este termenul de declarare si plata a impozitului pe profit aferent trimestrului II.
“Pana la acea data, companiile ar trebui sa efectueze o analiza a castigurilor si pierderilor, pentru a estima cat mai corect efectele noilor masuri pentru sfarsitul trimestrului doi”, detaliaza Alexander Milcev.
Pentru microintreprinderi, cota de impozitare ramane de 3% in acest an, dar daca aceasta este mai redusa decat impozitul forfetar care trebuie platit, atunci vor plati valoarea mentionata in tabelul de mai sus, in functie de cifra de afaceri.
Ce nu se va mai putea deduce
Alte modificari se refera la limitarea unor deduceri. Astfel, firmele vor putea deduce cheltuielile legate intretinerea, functionarea si repararea de autoturisme, in afara de combustibil, doar in cazul angajatilor din conducere si administratie si doar pentru un singur autoturism.
In plus, in perioada 1 mai 2009 - 31 decembrie 2010, companiile nu vor deduce nici cheltuielile pentru combustibil in cazul autoturismelor (vehiculele de maxim 3.500 kg si 9 locuri), destinate transportului rutier de persoane. Exceptie de la aceasta situatie se aplica in cazul vehiculelor utilizate pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii.
Alte autoturisme exceptate de la aceasta modificare sunt cele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, cele folosite de agentii de vanzari si de agentii de recrutare a fortei de munca, pentru transportul de persoane cu plata (inclusiv taxi) si cele pentru inchirierea catre alte persoane (inclusiv pentru scolile de soferi).
Efectul acestei masuri va fi cresterea costurilor pe care companiile le au cu autoturismele.
Ce nu se va deduce din punct de vedere al TVA-ului
Printre modificari se numara si faptul ca firmele nu vor putea sa isi deduca nici TVA-ul aferent achizitiilor de vehicule de maxim 3.500 kg si 9 locuri si nici pe cele legate de combustibil utilizat pentru acestea. Prevederea se aplica doar pana la 31 decembrie 2010.
Exceptie de la aceasta situatie fac vehiculele mentionate ca exceptie la deducerea cheltuielilor si vehiculele din contractele de leasing financiar sau operational si cele utilizate in scop comercial (revandute). De mentionat ca aceasta prevedere nu se aplica in cazul vehiculelor pentru care sunt achitate avansurile si vor fi livrate ulterior datei de 1 mai.
Ca urmare a acestei masuri, vor creste costurile de achizitie a acestui tip de vehicule si va scadea profitul.
“La nivel de cash-flow, nedeductibilitatea TVA se va resimti imediat, mai precis cu ocazia depunerii primului decont post-modificari”, explica Ana-Maria Miron.
Alina Zarzu spune ca cel mai mare impact va fi simtit de companiile mari, pentru ca acestea utilizeaza mai mult astfel de bunuri de capital. Gabriel Sincu spune ca industria auto va fi cea mai lovita de aceasta masura, deoarece cumparatorii vor amana decizia de achizitie pentru peste un an sau doi, dupa ce nu se mai aplica aceste masuri.
Un alt efect al acestei modificari este ca o parte dintre firme vor fi transformate in utilizatori finali. Ana-Maria Miron puncteaza ca acest fapt incalca principiile deductibilitatii TVA, aplicabile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in Romania. Gabriel Sincu spune ca pentru a se putea modifica prevederile in ceea ce priveste nedeductibilitatea TVA-ului, Romania are nevoie de o aprobare de la Comisia Europeana, care ar trebui acordata inainte ca ordonanta sa fie publicata in Monitotul Oficial.
Taxarea rezervelor
O alta modificare este ca valoarea rezultata din reevaluarea imobilelor, inclusiv terenurile, va fi impozitata. Alexander Milcev spune ca aceasta masura reprezinta o intoarcere catre abordarea fiscala a acestui subiect intre anii 2004 - 2006, cand reevaluarile nu aveau un impact fiscal.
Pe de alta parte, Gabriel Sincu spune ca aceasta masura era necesara si ca abia acum se ajunge la normalitate, numai ca cei care aveau afaceri imobiliare au facut presiuni ca aceasta sa nu fie realizata.
In privinta taxarii rezervelor, cele mai afectate companii vor fi cele din domeniile care au crescut mult in ultimii ani din punct de vedere al valorii activelor, precum investitiile imobiliare si companiile mari. Alexander Milcev spune ca marile companii vor trebui sa-si planifice mai atent pozitia de flux de numerar, pentru a asigura plata impozitului pe profit datorat in plus fata de primul trimestru al anului 2009, de exemplu.
Pe de alta parte, Gabriel Sincu subliniaza ca masura ar putea sa nu influenteze fluxul de numerar al companiilor si nici sa nu genereze venituri la bugetul de stat, pentru ca acum piata imobiliara este in scadere si evaluarea proprietatilor se face in scadere.
Alte efecte ale modificarilor
Ana-Maria Miron considera ca cel mai afectate de toate aceste modificari sunt micile companii, pentru ca marile firme mai pot accesa finantari din surse interne sau isi restranga sau sa se restructureze externalizand diverse activitati afectate de aceste posibile modificari.
Alina Zarzu, Senior Manager la compania de consultanta fiscala Taxhouse, precizeaza pentru startups.ro ca modificarile propuse de ordonanta de urgenta vor viza in mod direct marirea costurilor cu impozitul pe profit si TVA-ul la nivelul companiilor afectate de aceste masuri, influentand astfel mai mult decat fluxul de numerar al societatilor.
Gabriel Sincu sublinieaza ca un alt efect al acestor masuri este ca ii vor determina pe investitori sa isi amane investitiile. De asemenea, el spune ca alt efect ar fi ca firmele sa se gandeasca la relocarea in alte tari din jur, de exemplu, in Bulgaria, care are o cota unica de impozitare in valoare de 10%.
In plus, consultantii spun ca aceste masuri nu vor limita evaziunea fiscala, ci o pot adanci. De asemenea, Alina Zarzu completeaza ca fara o fundamentare economica si fara un studiu de impact economic, aceste masuri nu vor reusi decat, poate, sa-si atinga foarte putin din scopul declarat de a colecta mai multe impozite.
Din analizele efectuate de Ministerul Finantelor Publice rezulta ca, la nivelul anului 2007, din cei 617.525 de contribuabili persoane juridice, 2.000 asigura peste 85% dintre veniturile publice, se arata in Nota de Fundamentare pentru Ordonanta de Urgenta.
In plus, potrivit aceleiasi surse, 242.106 de firme (39,2% din numarul totalul firmelor) au declarat pierderi in 2007, in conditiile in care cifra de afaceri a acestora era de 134 miliarde lei.
Pe langa efectele negative mentionate, companiile pot avea dificultati in aplicarea modificarilor, daca, odata cu publicarea acestora, nu vor fi publicate si normele de aplicare. Gabriel Sincu spune ca daca normele vor veni mai tarziu, acestea se vor aplica retroactiv.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.