Cum se transforma inventiile in afaceri


In ultimii ani, a devenit ceva obisnuit ca romanii sa castige diverse medalii si premii la saloanele internationale de inventica. Pentru a avea sanse cat mai mari sa gaseasca investitori interesati de un brevet, cercetatorii incearca sa ia in calcul cerintele pietei si sa discute cu oamenii de afaceri care ar putea sa le puna in valoare ideea.

 

Dupa 1990, odata cu intrarea in economia de piata, a crescut interesul cercetatorilor de a breveta inventii de tot felul, chiar si inventii <traznite>, cu speranta ca oamenii de afaceri sau companiile din Romania si din afara vor fi interesate pentru aplicare”, spune pentru startups.ro Ioan Stefanescu, director general la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice ICSI Ramnicu Valcea.

In acest context, inainte de brevetarea unei idei, trebuie luata mai intai in calcul probabilitatea ca schita desenata pe hartie sa poata fi utilizata in realitate. Ioan Stefanescu spune ca, de obicei, exista o corelare intre gandirea inventatorului si cerintele pietei. In cazul unor inventii valoroase, se asteapta un moment favorabil, oportun lansarii lor, iar piata decide daca acestea sunt utile sau nu.

O inventie poate sa fie din orice domeniu, dar, cu atat mai mult, este in avantajul unui inventator daca gaseste ceva nou intr-un proces din industrie, care aduce cresterea productivitatii. Totul se invarte in jurul plusului de castig ca urmare a aplicarii inventiei”, spune Ioan Stefanescu.

Inventatorii nu trebuie sa se gandeasca doar la modul in care ideea lor poate fi aplicata in piata, ci si la costurile legate de brevetare. Pentru obtinerea unui astfel de document (evaluare, examinare, acordare) se cheltuiesc sume importante de bani, ele crescand dupa acordarea brevetului de catre OSIM, pentru plata taxelor de protectie pe perioada de 20 de ani, dupa cum explica Ioan Stefanescu.

Activitatea principala a institutului ICSI din Ramnicu Valcea este legata de cercetarea si dezvoltarea in domeniul stiintelor fizicii. Printre cele mai relevante arii acoperite se numara energetica nucleara, energiile neconventionale, mediul si securitatea alimentara, productia si serviciile.

Cele mai multe rezultate ale cercetarilor de pana acum au reprezentat noutati - produse, echipamente, tehnolgii, procedee, pe care ICSI le-a inregistrat la OSIM. In prezent, institutul are un portofoliu de peste 100 de brevete si cereri de inventii.

Una dintre acestea, inventia “Procedeu si instalatie pentru obtinerea apei saracite in deuteriu” a obtinut mai multe medalii de aur la targurile internationale de profil de la Generva si Bruxelles dar si marile premii la Londra si Budapesta. Apa obtinuta in acest fel este microbiologic pura si cu o concentratie izotopica sub cea a apei naturale.


De la inventie la afacere
In 1995, dupa obtinerea apei saracite in deuteriu, am aflat dintr-un ziar de publicitate despre interesul pentru produsul nostru al unor firme din Ungaria. Primul contract a fost incheiat in 1997”, spune Ioan Stefanescu.

Insa, pentru ca ICSI are o activitate specifica de cercetare iar valorificarea apei saracite in deuteriu solicita un efort de manopera tot mai crescut, s-a luat decizia transferarii afacerii catre o companie privata. Asta cu atat mai mult cu cat, pe langa activitatile de producere, tratare, imbuteliere si livrare trebuiau rezolvate si problemele legate de alinierea la legislatia europeana de securitate alimentara.

Astfel, in cadrul ICSI a fost creat Incubatorul Tehnologic si de Afaceri care sa faciliteze pentru firmele incubate accesul la tehnologii, produse si servicii inovative din urmatoarele domenii: energie, criogenie, ecologie, chimie si agroturism. Pana acum, aici au fost incubate 11 companii.

Compania din incubatorul ICSI spre care a fost transferata producerea si comercializarea apei saracite in deuteriu este Mecro System. Aceasta a devenit cesionarul exclusiv, pe perioada a cel putin 20 de ani, pentru producerea si comercilarea apei saracita in deuteriu.

Prin cesionarea inventiei, ICSI castiga pe perioada de 20 de ani cel putin 10% in plus fata de veniturile anterioare din zona apei saracite in deuteriu”, spune Stefanescu  

In cadrul acestui transfer tehnologic, Mecro System a realizat, in spatiul inchiriat in incubator, o instalatie de imbuteliere a apei potabile. De asemenea, compania s-a autorizat si certificat pentru producerea, imbutelierea si comercializarea apei saracite in deuteriu. In urma cu aproximativ doua luni, apa a inceput sa fie comercializata sub marca Qlarivia.


Caravana inovarii
Pentru a-i ajuta pe oamenii de afaceri sa afle mai usor care sunt inventiile din Romania pe care le-ar putea aplica in companie sau transforma in produse, in aceasta perioada se desfasoara Caravana Inovarii. 

Organizat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), evenimentul a fost lansat la sfasitul lunii august, anul acesta si se incheie peste cateva saptamani, in noiembrie.

In aceasta perioada, mai multi inventatori si cercetatori s-au intalnit cu antreprenori si manageri din diferite zone ale tarii.

Produsele si tehnologiile prezentare provin din domenii de larg interes  - de la centrale eoliene pentru mici utilizatori si pana la noi tehnologii pentru lucrarea pamantului, producerea de alimente pentru diabetici sau sisteme de marcare a produselor prin aplicarea de holograma.

Un studiu realizat de IRECSON (Institutul de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje) pe baza chestionarelor completate de participantii la etapa din Pitesti a Caravanei Inovarii arata care sunt rezultate de cercetare care au atras atetia oamenilor de afaceri. Printre acestea se numara un robot cu utilizare in constructii, un sistem de masurare a pierderilor de caldura din cladiri, un procedeu de realizare a produselor pentru diabetici, o serie de ambalaje biodegradabile.

Urmatoarele etape ale Caravanei Inovarii vor avea loc saptamana viitoare, luni si marti, la Piata Neamt, respectiv Iasi.

 

Cristina Alexandru

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii