Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Licentiatii nu se prezinta in fata clientului pana nu indeplinesc toti parametrii de calitate si sunt supravegheati in tot procesul de o persoana deja certificata. Abia dupa ce in mod constant depasesc parametrii de performanta, li se da dreptul de a fi independenti si pot participa singuri la intalnirile de vanzare sau de facilitare.
Pregatirea poate dura pana la noua luni si depinde foarte mult de ce-si alege fiecare licentiat sa faca. Un licentiat nu este obligat sa fie si facilitator, el este posesorul unei afaceri si este responsabil in fata LMI Romania pentru bunul mers al propriei companii. Licentiatul poate alege sa se implice singur in business (vanzare de programe, facilitare, administrarea afacerii) sau sa isi formeze o echipa de angajati.
Pentru ca este o afacere independenta de LMI Romania, fiecare licentiat isi alege singur modelul de business, insa fiecare este sprijinit de master licentiat.
“Au doar doua obligatii - de calitate a implementarii programelor LMI si de profitabilitate a propriei afaceri”, precizeaza Gabriel Visan.
Semnarea contractului de licenta si achitarea taxei de instruire nu sunt garantii sigure pentru viitorul licentiat. El isi poate pierde dreptul de a profesa, daca nu indeplineste toate conditiile in vederea certificarii finale, astfel pierzand atat licenta, cat si investitia initiala.
Dupa obtinerea certificarii, licentiatul poate incepe sa profeseze. Programele pe care acesta alege sa le implementeze sunt achizitionate prin master francizor. Pentru fiecare program se primeste o cutie cu documentatia specifica. Fiind vorba de drepturi de autor, fiecare cutie este individuala si se achizitioneaza pentru fiecare participant la curs in parte.
Programele sunt tiparite in SUA, indiferent de limba de predare, si sunt proprietatea companiei de acolo, iar master licentiatul este singurul care are dreptul de a le achizitiona pentru a le vinde mai departe licentiatilor sai.
Pentru programe exista niste preturi recomandate, stabilite de master licentiat de comun acord atat cu cei din SUA, cat si cu licentiatii locali, insa, fiecare licentiat are dreptul sa-si stabileasca singur pretul final.
Licentiatii sunt obligati sa respecte un plan care este calculat pentru un minim de profit si care le acopera doar cheltuielile in primul an de functionare. In fiecare an, pragul creste, astfel incat profitul sa creasca de la un an la celalalt.
Pornind de la acest plan, un licentiat ar trebui sa incaseze minim 50.000 de euro in primul an, cifra care ar trebui sa-l ajute ca in anul urmator sa-si recupereze investitia si sa realizeze primele castiguri.
Contractul de licenta se semneaza pe o perioada de trei ani, dupa care poate fi reinnoit, pe baza unei taxe de 150 de euro.
Clienti. Promovare. Preturi
“Motivul pentru care preferam promovarea directa, este faptul ca preferam sa ne alegem noi clientii, pentru ca nu-i putem ajuta pe cei care nu vor sa se ajute”, spune Gabriel Visan.
Principalii clienti vizati sunt companiile mici si mijlocii, pentru ca acolo pot fi generate rapid schimbari mari. Asta deoarece in general, in companiile mici si mijlocii, top managementul este compus din oameni implicati si in actionariat, nu doar in partea executiva a lucrurilor. Si ei au puterea de a decide schimbari mult mai rapide in firma, comparativ cu managerii din multinationale.
Un alt segment de piata vizat este cel al multinationalelor care au nevoie de parteneri pentru partea de instruire si dezvoltare a personalului din Romania.
De anul trecut, LMI se adreseaza si parintilor si copiilor, prin programul Family Motivation.
“Ca pondere in business, acesta reprezinta foarte putin si probabil ca in 2009 va reprezenta si mai putin ca anul trecut, pentru ca persoanele sunt cele mai afectate de criza”, mai precizeaza Gabriel Visan.
Strategie. Dezvoltare
“In prezent, suntem intr-o perioada chiar agresiva de recrutare. Pentru ca, desi economia in general este in scadere, se pare ca problemele clientilor sunt din ce in ce mai mari, chiar acute in anumite zone, si noi chiar avem cateva instrumente care pot sa-i salveze”, detaliaza Gabriel Visan.
Tinand cont ca pregatirea unui licentiat poate dura uneori destul de mult, el spune ca, in aceasta perioada, se depun eforturi pentru dezvoltarea retelei pe plan local. Astfel incat, la inceputul anului viitor, sa existe deja un portofoliu de licentiati 100% independenti, care pot actiona fara a mai fi supervizati.
“Incepand cu aceasta luna, vom da drumul la o finantare a taxei de intrare in sistem. Pentru ca se pare ca exista o categorie de oameni potriviti din punct de vedere intelectual si motivational de a deveni licentiati si care isi doresc sa devina licentiati, dar care nu au resursele financiare s-o faca”, mai spune reprezentantul LMI.
El face referire la valul de concedieri sau de pierderi de locuri de munca din cauza crizei economice, care poate genera pentru LMI un portofoliu de potentiali licentiati viabili.
Finantarea consta in faptul ca cei care doresc sa devina licentiati pot plati pentru inceput doar cursul initial, in valoare de 2.000 de euro. Daca opteaza sa ramana in sistem si obtin certificarea, restul de bani le este retinut din achizitiile de programe pe care le fac, intr-o anumita perioada de timp. Iar daca doresc sa iasa din sistem, trebuie sa achite restul de bani pana la acoperirea celor 12.500 de euro, daca nu au facut-o deja pana in acel moment.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Redactor: Oana Caltea
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 08 Iunie 2009 la ora 15.35