Drumul de la demisie la antreprenoriat si inapoi la statutul de angajat


Dupa ce isi dau demisia pentru a se ocupa de propria afacere, unii antreprenori renunta la firma lansata si redevin angajati. Consultantii spun ca asta se intampla mai ales in cazul persoanelor al caror start-up a fost afectat de contextul economic sau in cazul celor care nu sunt “adevarati” antreprenori.

 

Persoanele care nu au suficienta experienta profesionala si a caror afacere a fost afectata de actuala situatie financiara din piata se numara printre cele care ajung sa se reangajeze.

"Este vorba in principal de cei de 30 de ani, din middle management, care au avut cativa ani experienta in alta companie inainte de a-si deschide propria firma si au constat ca, din cauza acestei crize economice, firma lor nu mai functioneaza si s-au reintors ca angajati. Nu este un esec in actuala criza economica, cand sunt companii mari care s-au inchis. L-as considera esec daca antreprenorul clacheaza intr-o perioada economica de varf, dar intr-o perioada ca aceasta nu este esec. Este o adaptare", spune pentru startups.ro Daniela Necefor, Managing Partner la Total Business Solutions.

Ea subliniaza ca aceasta tendinta s-a accentuat in prima jumatate a anului trecut, cand unele companii nu au mai fost profitabile.

Florin Ochiana, HR Operations Manager la Lugera & Makler, spune ca nu stie daca se poate vorbi de un fenomen generalizat al renuntarii la antreprenoriat, chiar si in aceste vremuri de criza, deoarece este putin probabil ca o persoana cu spirit antreprenorial sa accepte sa devina angajat, antreprenorul fiind, prin definitie, cel care isi creeaza propria firma si isi conduce propria afacere.

George Butunoiu, specialist in consultanta in resurge umane si directorul companiei cu acelasi nume, spune ca, daca cineva fara profil antreprenorial ajunge antreprenor (fie pentru ca si-a pierdut locul de munca si nu a avut alternativa, fie pentru ca nu si-a calculat bine resursele), sunt sanse mari sa nu reuseasca deloc sau sa ii mearga destul de greu, asa ca tentatia de a se reintoarce ca angajat este mare si nu este legata prea mult de criza, precum si invers, cineva cu puternic spirit antreprenorial ramane antreprenor indiferent de cat de greu merg lucrurile.

Mihaela Perianu, Managing Partner la AIMS Human Capital si Dale Carnegie Training, spune ca antreprenorii care se reangajeaza sunt liber profesionisti, cu afaceri mici, care au ales aceasta solutie odata cu inceperea crizei, pentru ca, probabil se simt mai in siguranta intr-o companie decat pe cont propriu. Ea subliniaza insa ca, in cazul acestora, “antreprenori’’ este mult spus, pentru ca se poate numi antreprenor o persoana care a construit o afacere si a trecut de proba timpului, a crescut organizatii, a trecut prin vremuri de razboi si a iesit invingator, eventul a facut si bani.


Domenii de activitate
Cei mai multi dintre antreprenorii care redevin angajati activeaza in consultanta, in domenii precum marketing, branding, finante, contabilitate, audit, vanzari si project management.

George Butunoiu spune ca multe dintre aceste firme au fost lansate dupa o analiza superficiala a pietei si nu au trecut de primul an de activitate nici inainte de criza. Astfel, este de asteptat ca acum sa renunte la afaceri si mai multi consultanti din aceasta categorie, deja inregistrandu-se multe cereri de angajare din partea lor.


Cine renunta mai putin la antreprenoriat si de ce
Top managerii care isi lanseaza firme dupa au lucrat in multinationale tind sa renunte mai putin la antreprenoriat decat cei cu experienta insuficienta.

Mihaela Perianu precizeaza ca fostii top manageri renunta la antreprenoriat pentru ca afacerea nu mai merge asa bine sau chiar deloc si le lipseste expunerea sociala pe care ti-o da o companie multinationala versus o afacere proprie, care nu are atata stralucire cat o multinationala.

Daniela Necefor spune ca majoritatea top managerilor deveniti antreprenori ramane in consultanta, chiar si in situatii economice dificile, pentru ca experienta lor anterioara (teoretica si practica) justifica faptul ca pot fi consultanti.

Florin Ochiana mentioneaza ca daca au un adevarat spirit antreprenorial, cei care esueaza dupa acumularea unei experiente si deschiderea propriei companiei se intorc in postura de angajat pentru o perioada limitata, pana cand au mijloace de a redeschide o noua afacere sau de a o repune pe picioare pe cea inceputa.

Si antreprenorii care se reangajeaza pe perioade limitate pentru un proiect sau o anumita functie renunta in mai mica masura la propria firma.

"Daca sunt acceptate astfel de persoane in postura de <angajati>, ele au ca responsabilitate proiecte pe durata determinata: construirea unui imobil, de orice tip, un proiect de consultanta, un audit, restructurarea unui departament", adauga Florin Ochiana.

Proiecte de acest tip sunt in domeniul imobiliar, in comert, in servicii sau in departamentele de vanzari ale companiilor.

"Acestia sunt cam cei mai buni manageri, in special pentru business-urile antreprenoriale care au crescut foarte mult, au ajuns in randul companiilor mari si fac eforturi de <corporatizare>. Daca oamenii acestia sunt antreprenori prin natura lor, nu pot sta foarte mult in acelasi loc. Dupa un an sau doi, ei se plictisesc mult mai repede decat un corporatist, chiar daca job-ul li se pare foarte interesant si lasa pentru o perioada antreprenoriatul", spune George Butunoiu.


Avantajele firmelor care ii angajeaza pe antreprenori
Companiile care ii reangajeaza pe antreprenori pot beneficia de entuziasmul acestora.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Persoanele care nu au suficienta experienta profesionala cand lanseaza o afacere se numara printre cele care ajung sa se reangajeze.
Indiferent de conditiile economice, cei care sunt "cu adevarat" antreprenori nu se vor reangaja.
Cei mai multi dintre antreprenorii - fosti angajati care vor sa fie din nou salariati provin din consultanta.
Top managerii care isi lanseaza firme dupa au lucrat in multinationale tind sa renunte mai putin la antreprenoriat decat cei cu experienta insuficienta.
O provocare in reangajarea unui antreprenor - fost salariat este ca renuntarea la antreprenoriat a acelei persoane sa nu fie perceputa drept esec.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii