Empretec - o experienta care ii motiveaza pe antreprenori


Noua zile in care iti regasesti motivatia si iti schimbi perspectiva asupra antreprenoriatului. Asa este descris programul Empretec de cei mai multi dintre participanti. Este un curs destinat special antreprenorilor, lansat de catre UNCTAD si care se desfasoara de 20 de ani in aproximativ 20 de tari.

 

Programul se adreseaza celor care au deja o afacere dar si celor care isi doresc sa lanseze propria companie.

Daca nu vor sa inceapa o afacere in viitorul imediat, mai bine sa nu mearga, pentru ca Empretec te motiveaza foarte mult si nu mai ai stare dupa terminarea programului”, spune Sorin Matei, Certified Business Mediator, Executiv Coach, membru fondator APAR, asociatie implicata in organizarea Empretec.

Metoda de lucru pune mai mult accentul pe interactivitate si mai putin pe partea teoretica, bazandu-se pe studii de caz, feedback si autoevaluare.

Empretec iti schimba atitudinea. E ca si cum tu ai merge pe niste sine si noi te mutam pe altele. Este alegerea ta ce vei face - daca vei merge in continuare pe acel drum sau te intorci inapoi, pe sinele pe care mergeai tu de obicei. Nu este un training, nu este un curs la care noi iti spunem lucruri si apoi incerci sa le aplici. Este un atelier de lucru in care te ajutam sa iti pui intrebari si sa gasesti singur raspunsuri”, explica Sorin Matei.

Atelierele de lucru Empretec au la baza o serie de cercetari facute pe antreprenori de catre profesorul David McClelland, pentru Harvard Business School. El a stabilit o serie de elemente care definesc un antreprenor de succes iar firmele MSI si McBer&Co au creeat pentru USAID un program care vizeaza dezvoltarea acestor abilitati cheie ale antreprenorilor.

Programul se deruleaza timp de noua zile. Este epuizant si nu toti reusesc sa ajunga pana la final. In general, abandonurile au avut loc atunci cand participantii nu erau conectati la ceea ce se intampla sau nu au rezistat din punct de vedere fizic.

Insa, au existat si situatii in care, din motive personale, unii dintre participanti au fost nevoiti sa lipseasca o zi, dar s-au intros pentru a termina programul, chiar daca se confruntau cu situatii dificile in plan privat.

Inainte de inceperea programului, cei interesati trebuie sa treaca niste teste de evaluare, ca sa stabilim daca pot sa participe”, explica Sorin Matei.

Participantii de pana acum au varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. Anul trecut au fost schimbate conditiile in care se organizeaza cursul, a fost marita taxa , iar cei care vin sunt mai motivati.

Pentru ca au platit mai multi bani, vor sa se implice si sa dea totul. Chimia grupului este alta si sunt expusi unui alt ritm”, explica Sorin Matei.

Octav Druta a participat la atelierele de lucru din decembrie anul trecut, impreuna cu Catalina Rusu, unul dintre partenerii sai la Trigwee.com, fiind motivat mai mult de curiozitate si nu neaparat de un obiectiv specific. El spune ca modul de desfasurare al atelierului i-a oferit posibilitatea de a obtine un feedback valoros, personal si sincer, atat de la facilitatori, cat si de la ceilalti participanti.

Un alt antreprenor care a participat la programul de anul trecut, Viorel Spinu, spune ca atunci cand a citit pe un blog despre program trecea printr-o perioada in care avea impresia ca stie deja totul si nu mai are nimic nou de invatat. S-a inscris partial din curiozitate, si partial din dorinta de a sparge tiparele in care evolua.

Imi este dificil sa spun ce este Empretec. Pot in schimb sa spun foarte usor ce NU este. Empretec NU este un curs care ofera raspunsuri. Este un curs care ridica intrebari. Fantastic de multe intrebari. Care te pune fata in fata cu tine insuti si te face sa te intrebi despre tot. Daca va asteptati sa stati in banca opt ore pe zi cu un caiet in fata si sa notati cum trebuie facute lucrurile, nu veti gasi asa ceva. Veti gasi in schimb o atmosfera si un stil de lucru care va va face sa reconsiderati totul, care deschide fantastic de multe zone”, spune Viorel Spinu, CEO la Sety.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


Cristina Alexandru

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii