Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Trebuie sa ne gandim ca aportul propriu al beneficiarului trebuie sa fie de minim 10% din finantare, iar la un proiect de 1 milion de euro, acesta inseamna 100.000 de euro. Nu este o suma neglijabila, dar este mai accesibila celor care au mai degraba o clinica decat un cabinet sau celor care detin acest capital din alte surse”, precizeaza Stancu.

Potrivit datelor Medicredit, valoarea medie a proiectelor finantate in 2008 si finalizate in primul trimestru din 2009 este de 1,2 milioane de euro. Valoarea medie a finantarilor asigurate clinicilor care vor fi finalizate pana in trimestrul al doilea din 2009 este de 1,35 milioane de euro.

Ponderea finantarilor in portofoliul firmelor de profil
Societatile de leasing acorda finantare oricarui tip de business medical, atat pentru start-up-uri, cat si pentru clinici de diferite dimensiuni, care doresc sa se extinda.
Medicredit primeste cele mai mari solicitari de finantare pentru echipamente de diagnostic (imagistic si de laborator) si echipamente pentru salile de operatie si statiile de sterilizare.

In cazul Medical Finance, sumele mari sunt cerute de clientii care dezvolta clinici multifunctionale, spitale sau retele, dar cele mai multe contracte sunt de dimensiuni mai mici. Potrivit datelor companiei, ponderea din total este de 50% finantari pentru afaceri mici si 50% finantari pentru afaceri mari.

In ceea ce priveste Eco Leasing, in ultima perioada, cererea semnificativa a venit din partea clinicilor medii ca cifra de afaceri, in general pentru imagistica medicala si acoperirea domeniilor neexploatate. Pentru Eco Leasing IFN, ponderea mare de business este reprezentata de proiectele mari, de peste de 200.000 euro.


Tendintele din piata

Piata romaneasca a leasingului medical a inceput sa dezvolte la mijlocul anilor 2000, devenind din ce in ce mai specializata in fiecare an, in contextul nevoii crescute de sevicii de profil, pe fondul lipsurilor din sistemul medical de stat. Aceasta nisa este una dintre cele mai putin afectate de criza economica, insa finantarea pe acest segment se dovedeste dificila.

Finantarea sistemului medical privat este oarecum greoaie, din cauza activitatii specifice in domeniu si a nevoii acute de expertiza si consultanta, pentru a putea derula un proiect de acest tip”, explica pentru startups.ro Marian Chirita, Sales Manager la Eco Leasing IFN.

El spune ca finantarile preponderente in domeniu s-au indreptat in ultima perioada catre echipamentele de screening medical (ecografe, tomografe, radiologie), dar si catre echipamentele de laborator si sali de operatie.

Reprezentantii Medicredit estimeaza ca in 2009 finantarea privata pe acest segment va ajunge la 55 de milioane de euro, dintre care leasing-ul va aduce 30 de milioane de euro, iar creditarea bancara, 25 de milioane de euro, restul pietei, de 15 milioane de euro, reprezentand capitalul propriu al investitorilor/beneficiarilor.

Anul trecut, ponderea intre finantarea bancara si cea prin leasing a fost echilibrata, intr-un raport 50% - 50%”, spune Mugur Stancu.

Influenta contextului financiar din piata
Reprezentantii companiilor din domeniu estimeaza ca leasing-ul medical va deveni anul acesta principala sursa de finantare pentru echipamente medicale in sectorul privat.

Credem ca peste 55% din totalul finantarilor private care vor intra in echipamente medicale va fi asigurat de catre leasing”, spune directorul Medicredit.

Contextul crizei este unul favorabil, pentru ca piata de leasing medical poate recupera o parte dintre clientii care nu au acces la creditarea bancara pe fondul conditiilor restrictive. Specialistii precizeaza ca, spre deosebire de creditarea prin leasing, creditarea bancara necesita garantii si aport de capital mai semnificativ.

Mugur Stancu este de parere ca finantarea bancara pentru echipamente medicale in mediul privat va scadea de la 31 de milioane, in 2008, la 25 de milioane de euro, anul acesta, in timp ce scaderea pe segmentul de leasing ar putea sa fie mai mica, de la 32 de milioane de euro, in 2008, la 30 de milioane de euro, in 2009.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.