Finantari nerambursabile pentru activitatile de comert


Pana in 2012, IMM-urile pot solicita anual finantare prin “Programul de modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata”. Banii pot fi folositi pentru activitati de comert desfasurate in majoritatea domeniilor. Urmatoarea perioada de depunere a solicitarilor este aprilie - mai, 2010.

 

Programul de modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata” instituie o schema de ajutor de minimis. (Citeste aici mai multe despre cum sa accesezi ajutoarele de stat)

Pentru 2009, programul a inregistrat 978 de solicitanti. Bugetul programului permite finantarea unui numar de aproximativ 170 de solicitanti, dintre care 158 au primit deja aprobare sa efectueze cheltuielile. Cei mai multi solicitanti provin din zonele nord - vest (249 de solicitanti) si centru (154 de solicitanti). Cheltuielile pentru care se solicita finantare sunt in general pentru achizitionarea de masini, utilaje si instalatii de lucru, in principal pentru activitati de comercializare a produselor”, precizeaza pentru startups.ro Cristian Haiduc, presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM).

Initial, in Procedura de implementare a programului se estima ca pentru acest an, ajutorul de minimis va fi acordat unui numar minim de 146 beneficiari.

Programul a fost deschis dor timp de cinci zile, la inceputul lunii lunii mai, deoarece s-au inscris suficienti solicitanti.

Programul se deruleaza anual si bugetul se stabileste tot anual. Conform procedurii de implementarare a programului, bugetul alocat pentru anul bugetar 2009 este de 7.300 de mii de lei, din care 6.570 de mii de lei pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile si 730 de mii lei la dispozitia AIPPIMM, denumita in continuare Agentie, pentru cheltuieli aferente serviciilor de conducere a programelor si cele de dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, serviciilor de conducere a programelor si cele de completare a acestora”, mai spune Cristian Haiduc.


Cine poate primi finantare
Prin “Programul de modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata” pot beneficia de finantare nerambursabila IMM-urile care la data depuneri solicitarii au ca obiect de activitate comercializarea produselor si serviciilor de piata. Acestea pot activa in domeniul auto, alimentar, industria textila, industria electrica, HoReCa (hoteluri - restaurante - catering), leasing, activitati de infrumusetare etc.

IMM-urile trebuie sa functioneze de un an cu respectivul obiect de activitate si sa nu aiba datorii la bugetul general consolidat si bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru.

Este necesar ca firma solicitanta sa aiba si o cifra de afaceri anuala neta de maxim 50 de milioane de euro, echivalenta in lei, sau sa detina active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro, la finele anului fiscal anterior. Active totale sunt reprezentate de activele imobilizate la care se adauga active circulante si cheltuieli in avans.

Solicitantii sunt obligati, in anul fiscal anterior, sa aiba anual mai putin de 250 de salariati si profit din exploatare, precum si sa isi desfasoare activitatea in Romania. De asemenea, firma trebuie sa nu fie in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii si nici in dificultate financiara potrivit reglementarilor europene in ceea ce priveste ajutorul de stat. 

IMM-urile sunt eligibile daca obtin cel putin 12 puncte pentru acest program. Punctajul maxim care se poate obtine este de 25 de puncte, la punctaje egale prevaland numarul de inregistrare online.

Cei care primesc bani sunt obligati sa mentina investitia pe o perioada de minimum trei ani si nu isi pot amortiza accelerat activele achizitionate prin acest program.

De asemenea, cei care beneficiaza de finantare sunt obligati ca timp de trei ani sa raporteze efectele participarii la acest program catre Unitatea de Monitorizare, Control şi Raportare (UMCR) din cadrul Oficiilor teritoriale pentru IMM-uri (OTIMMC), incepand cu anul urmator acordarii sumei. Termenul in care se poate depune acest raport este 1 - 30 aprilie a anului urmator expirarii exercitiului financiar de referinta.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:

Urmatoarea perioada de depunere a proiectelor este sfarsitul lui aprilie - inceputul lui mai, anul viitor.
Sumele acordate sunt intre 2.500 de lei si 50.000 de lei, fiind de maxim 60% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile.
Numarul celor care beneficiaza de finantare este de aproximativ 150, dar numarul solicitantilor este mult mai mare.
IMM-urile eligibile pentru acest program trebuie sa nu aiba dificultati si datorii de niciun fel, daca obtin un punctaj de aproximativ 12 puncte dintre cele 25 maxime si mentin investitia minim trei ani.
Solicitarile se depun la sediul OTIMMC de care apartine judetul unde este inregistrata firma solicitanta.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii