Finantari pentru femeile de afaceri
Pentru a le ajuta pe femeile care vor sa lanseze si sa dezvolte propria afacere, unele banci au inceput sa le ofere credite speciale. In afara de acestea, exista si finantari prin Programul National de Dezvoltare Rurala in cazul carora proiectele depuse de femeile antreprenor beneficiaza de un punctaj in plus.
“In Romania, disparitatile de gen se mentin si in domeniul antreprenoriatului, unde numarul barbatilor care au in administrare societati comerciale este de aproape patru ori mai mare decat cel al femeilor. O posibila explicatie a fenomenului readuce in atentie situatia responsabilitatilor familiale, a resurselor financiare de care dispun in prezent femeile, a modului in care societatea sprijina formal si informal initiativele economice ale femeilor”, spune pentru startups.ro Maria Mota, presedintele Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Femei si Barbati (ANES).
In ultima vreme au inceput sa apara o serie de programe de finantare menite sa le ajute pe femeile care vor sa isi lanseze o afacere.
De exemplu, in luna martie, anul trecut, Eximbank a lansat “Creditul pentru femeia antreprenor”, acesta ajungand sa detina aproximativ 30% din numarul total al finantarilor cu dobanda subventionata acordate de banca in 2008.
O campanie similara, “Femeile vor sa auda cifre frumoase” a fost lansata in aprilie 2008 de Credit Europe Bank si urmeaza sa se incheie la sfarsitul lui iulie, anul acesta. Campania le ofera femeilor acces la zece tipuri de produse din categoria creditelor pentru IMM.
Mustafa Cavusoglu, director de Marketing IMM la Credit Europe Bank, spune banca va continua campaniile de acest tip.
Finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala
In afara de produsele bancare, exista si finantari oferite prin fonduri europene si nationale. In Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) exista cinci masuri specifice.
“In masurile din Axa 3, 312 (n.red. - <Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi>) si 313 (n.r. - <Incurajarea activitatilor turistice>), si in cadrul axei Leader se acorda o atentie deosebita situatiei specifice a femeilor din spatiul rural, prin includerea acestei categorii in criteriile de selectie”, spune Maria Mota.
Pe langa masurile din Axa 3 si din axa Leader, in alte trei masuri sunt mentionate conditii prin care femeile pot sa acceseze mai usor fonduri europene. Una dintre acestea este 112, “Instalarea tinerilor antreprenori” prin care se estimeaza ca din numarul total de fermieri sprijiniti, 1.636 vor fi femei.
Alta masura este 141, “Sprijinirea fermelor agicole de semi-subzistenta”, prin care se preconizeaza ca din numarul total de ferme sustinute 7.617 vor fi cele conduse de femei. Spre deosebire de celelalte masuri, pentru aceasta de fac depuneri in permanenta.
A treia masura este 143, “Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori”. Prin aceasta se estimeaza ca din numarul total de fermieri consiliati peste 39.880 vor fi femei.
“De asemenea, in cadrul criteriilor de selectie a Grupurilor de Actiune Locala din Axa 4, se va acorda prioritate grupurilor cu reprezentare echilibrata a femeilor si tinerilor”, detaliaza pentru startups.ro Viviana Vasile, directorul general adjunct in cadrul Directiei Generale Dezvoltare Rurala Autoritatea de Management pentru PNDR.
Pentru aceste cinci masuri se aspteapta ca in luna iunie sa fie lansate noi apeluri de finantare si sa fie modificate ghidurile solicitantului.
Cine poate accesa finantarile
Campania Credit Europe Bank se adreseaza companiilor in care exista cel putin o femeie actionar, manager sau administrator.
La Eximbank beneficiaza de creditul dedicat femeilor firmele in care peste 50% dintre actiuni, parti sociale si drepturile de vot corespunzatoare sunt detinute de femei. Alta varianta este ca femeia actionar sau asociat sa detina si calitatea de administrator al IMM-ului. Domeniile in care pot activa firmele sunt cele de productie si de servicii.
In cazul masurilor din PNDR, Viviana Vasile spune ca prin includerea femeilor in criteriile de selectie, proiectele beneficiaza de un punctaj suplimentar de 15 pana la 20 de puncte, in functie de masura accesata.
Ce sume sunt oferite si in ce scop
Suma maxima acordata de Credit Europe Bank este de aproximativ 1,5 milioane de euro pentru o companie sau grup de companii, in functie de tipul creditului. Destinatia creditului poate fi capital de lucru pentru activitatea curenta sau investitii pentru dezvoltare.
“Activitatile finantabile sunt foarte diverse, de la servicii la productie si constructii. Exista si o serie de domenii si activitati nefinantabile, conform politicii interne de creditare a bancii, cum ar fi: jocurile de noroc, producere si comercializare armament, activitati poluante etc”, mai spune Mustafa Cavusoglu.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.