Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Prin creditul destinat femelior pe care il ofera Eximbank se poate obtine o suma de maxim 100.000 de euro, echivalentul in lei. Suma poate fi folosita pentru finantarea proiectelor de investitii, ceea ce include o componenta de finantare pentru capital de lucru de maximum 40% din valoarea creditului. Alte destinatii pot fi activitatea curenta a IMM-ului si finantarile cu destinatie bine determinata, precum plata furnizorilor de materii prime si servicii sau a salariilor.
Viviana Vasile precizeaza ca pentru masurile din PNDR nu exista o suma alocata separat pentru proiectele depuse de femei, insa in acest an sunt alocati 96 de milioane de euro pentru masura 312 si 136 de milioane de euro pentru 313. Pentru perioada 2007 - 2013, costul public alocat masurii 312 este de peste 382,4 de milioane de euro si de mai mult de 544,2 de milioane de euro pentru 313.
Pana la 15 mai, in cadrul masurii 112 au fost depuse 661 de proiecte, cu o valoare de peste 13,75 de milioane de euro. La aceeasi data, pentru masura 141 erau depuse 6.442 de proiecte, in valoare de peste 48,315 de milioane de euro.
Pentru masura 312, numarul de proiecte depuse era de 144, cu o valoare de peste 22,384 de milioane de euro. Dintre acestea, numarul de proiecte selectate este de 114, valoarea fiind de aproape 18,28 de milioane de euro. Dintre cele selectate se semnasera contractele pentru 49 de proiecte a caror valoare era de aproape 8 milioane de euro.
Pentru masura 313, la mijlocul lui mai, fusesera depuse 273 de proiecte, cu o valoare de peste 49,4 de milioane de euro. Dintre acestea au fost selectate 222, avand o valoare de aproximativ 43,3 de milioane de euro. Proiectele contractate dintre cele selctate au fost in numar de 115, cu o valoare de peste 21,24 de milioane de euro.
Care sunt conditiile de acordare pentru credite
In cazul Eximbank, avansul pentru credit este de minim 20%.
Dobanda creditului la Eximbank este subventionata cu cinci puncte procentuale sub nivelul pietei si este fixa pe toata durata creditarii.
“Pentru a putea preciza cu exactitate nivelul dobanzii pentru un astfel de credit trebuie sa cunoastem categoria de performanta financiara a societatii care solicita acest produs”, spune Mircea Ionut Costea, presedintele Eximbank.
De exemplu, o firma din categoria de performanta financiara A, care in conditii de piata ar plati o dobanda de aproximativ 14% pe an, va avea o dobanda de aproximativ 9% pe an, prin “Creditul pentru femeia antreprenor”.
Creditul Eximbank poate fi accesat pe o perioada de cinci ani in cazul sumelor destinate investitiilor si un an pentru cele destinate activitatilor curente.
La Credit Europe Bank, dobanzile creditelor accesate de femeile antreprenor sunt cele standard pentru creditele IMM. Singura diferenta fata de alte firme este aceea ca nu se plateste comisionul de acordare pentru credite. Perioada maxima de accesare a creditelor din acest pachet variaza intre 1 si 15 ani, in functie de destinatia creditului. Garantia solicitata este cel putin un bilet la ordin emis de imprumutat, care este garantat de unul dintre actionari, asociati sau administratori.
Garantiile cerute de Credit Europe Bank difera in functie de produs, de expunere, de strategia bancii si de istoricul clientului. Astfel, garantiile solicitate sunt cele materiale (gajuri, ipoteci) si cele personale.
Creditele oferite de Eximbank sunt in lei iar cele ale Credit Europe Bank sunt in lei, euro si dolari.
Criteriile de eligibilitate
Femeile de afaceri care vor sa acceseze un credit de la Eximbank trebuie sa reprezinte o companie care sa nu se afle in insolvnta si sa nu fie in dificultate in in ceea ce priveste ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor.
Alta conditie este ca firma sa nu figureze cu credite restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB) de la Banca Nationala a Romaniei si sa nu figureze cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimul an, in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati (CIP). Nu trebuie sa existe nici datorii restante catre bugetul de stat iar firma sa nu fie parat in litigii cu Ministerul Finantelor Publice, inclusiv cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si cu Eximbank.
De asemenea, IMM-urile vor primi acest credit din partea Eximbank daca suma ajutorului de minimis de care au beneficiat intr-o perioada de trei ani fiscali (doi ani fiscali anteriori plus anul curent) nu depaseste echivalentul in lei a 200.000 de euro, exceptie facand transportul rutier unde este nevoie de 100.000 de euro.
In cazul pachetului de la Credit Europe Bank, conteaza stabilitatea financiara si experienta de minim un an a firmei. Este nevoie si ca firma sa nu aiba credite restante si nici incidente de plata la CIP. Pentru creditul “Total IMM” este nevoie ca cifra de afaceri anuala sa fie de minim 300.000 de lei. Pentru “Medical IMM” este nevoie ca beneficiarul sa aiba in obiectul de activitate serviciile medicale de orice tip.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 31 Mai 2009 la ora 20.54