Franciza cu 120 de ani de traditie


Brutariile Paul au fost infiintate acum mai bine de 100 de ani, in Franta, iar saptamana aceasta au fost lansate oficial cele doua unitati pe care compania le detine in Romania, in sistem de franciza. Maxime Holder, CEO Paul Boulangerie, dezvaluie pentru startups.ro strategia de dezvoltare a afacerii si conditiile de obtinere a unei francize.

 

Primul magazin Paul din Romania a fost deschis in franciza in toamna anului trecut, in centrul comercial Baneasa Shopping City, din nordul Bucurestiului. Doua luni mai tarziu, in luna decembrie, a fost deschis al doilea magazin, in Piata Dorobanti din Capitala.

Maxime Holder spune ca afacerea se bazeaza pe conceptul de vizibilitate, atat in ceea ce priveste magazinul, cu vitrinele negre care sustin identitatea marcii, cat si in ceea ce priveste spatiul de lucru, deschis, pentru ca publicul sa vada cum se coace painea. La vremea lansarii, conceptul era inovator, iar prin aceasta relatie directa creata cu consumatorul, marca Paul si-a creat de-a lungul timpului o identitate pe piata produselor de brutarie.


Conceptul afacerii
Cand a lansat compania, bunicul lui Maxime Holder era deja la a treia generatie cu traditie in arta brutariei, iar dezvoltarea afacerii de familie a fost ajutata de patru elemente impuse de tatal sau. Pe langa conceptul simplu al vizibilitatii, afacerea este construita in jurul ideii de calitate a ingredientelor. Faina, ca ingredient principal al magazinului, detine o importanta maxima.

Este vorba de o faina facuta dintr-un grau special, semanat iarna si care nu are o rata de productie foarte impresionanta, ci un gust foarte bogat, savuros. Este un grau care exista din secolul al 19-lea, dar din cauza unui randamnet scazut la hectar, a fost exclus din tipurile de grau folosite pentru morarit la acea vreme”, spune Holder.

Varietatea rustica de grau moale de iarna folosit pentru painea pe care Paul o produce este cultivata pe baza principiilor agriculturii durabile, lipsita de pesticide sau conservanti. Brutariile au ajuns astfel sa fie cunoscute pentru painile vieneze, intr-o perioada in care clientii doreau doar paine alba, simpla. Sortimentele de paine Paul se numesc astazi “fancy”.

Al treilea element care constituie identitatea marcii Paul este diversitatea produselor din paine, Holder spunand ca numarul acestora ajunge la 300. Nu in ultimul rand, al patrulea element consta in aspectul magazinului, care reproduce atmosfera unui magazin din Franta.


Conditiile pentru francizat
Franciza Paul este bazata pe filosofia unui parteneriat, in care sunt impartasite aceleasi idei. Experienta in domeniul alimentar si antreprenorial sunt decisive. Partenerul local va fi dus in Franta, pentru ca acesta sa vada cum functioneaza compania acolo, sa inteleaga cultura, sa vada ce experienta poate aduce, si, de asemenea, sa stabileasca compatibilitatea.

Dupa aceea, se scriu pe hartie cifrele, preturile produselor care sunt aduse din Franta si se analizeaza daca afacerea este profitabila pentru ambele parti”, explica pentru startups.ro Maxime Holder.

Conditiile legate de magazin impun amplasarea in zone de top, iar gasirea spatiului intra in sarcina partenerului local.

Paul este o emblema care cauta spatii de prima mana, pentru ca de acestea depinde succesul sau insuccesul intr-o tara”, mai arata Holder.

Spatiile trebuie sa aiba intre 120 mp - si 150 mp, iar laboratorul propriu este obligatoriu.

50% din calitate este data de prospetime. Aceasta este o regula imperativa aplicata francizatilor, si anume sa realizeze produse pe tot parcursul zilei”, spune Holder.

Modelul de decoratiuni impus in brutariile Paul este atemporal.

Nu am dorit sa ne schimbam infatisarea la fiecare patru ani doar ca sa parem la moda. Clientii nostri se simt confortabil in magazinele noastre pentru ca simt ca parca acestea ar fi existat acolo dintotdeauna”, precizeaza Holder.


Produsele
In contractul de franciza este prevazut ca unele produse sunt exclusive, precum faina si untul. Acestea sunt produse foarte specifice si sunt aduse din Franta. Pentru ele exista un caiet de sarcini cu cerinte foarte precise. Dar exista si alte produse care pot veni de pretutindeni din lume.

Vedem ce produse trebuie sa aducem din Franta, pentru a respecta standardul de produs frantuzesc, care este tipic, si ce produse putem achizitiona din Romania, respectand aceleasi standarde. Este vorba de produsele proaspete, cum sunt salatele”, spune Maxime Holder.

In functie de acest aspect, se poate analiza rentabilitatea afacerii. Din acest punct, incep discutiile propriu-zise cu partenerii locali.

Este vorba de un alt cost atunci cand trimiti faina din Franta in Romania, fata de cazul in care o trimiti din Franta in Belgia sau China”, spune el. 


Costuri, redevente si recuperarea investitiei
Investitia initiala consta in plata unei taxe de franciza care depinde de marimea tarii respective. Aceasta porneste de la 300.000 de euro, pentru tarile de talie mica, si poate ajunge la 500.000 de euro, pentru tarile de dimensiuni mai mari. Potrivit oficialilor companiei, in Romania franciza Paul a costat 450.000 de euro.

Este vorba de numarul de proiecte anticipate de realizat intr-o tara. Ca tara mica, unde nu se pot deschide multe magazine, poate fi Elvetia, iar o tara de talie mare, care poate fi impartita in mai multe regiuni, este China”, explica Holder.

Partenerul francizat va plati un procent din vanzari. Acesta este confidential in contractul de franciza si difera de la tara la tara. Maxime Holder spune ca se face o negociere cu partenerul local si acest procent se stabileste in functie de marimea si puterea de dezvoltare a tarii si de intentiile de business pe care le are francizatul.

Si recuperarea investitiei depinde de la tara la tara, de rezultatele locale, la fel ca vanzarile si profitabilitatea. Oficialii Paul sustin ca doresc consolidarea brandului pe piata, nu un profit rapid, apreciind ca in medie investitia se amortizeaza in circa sase ani.

Brutariile Paul au doua activitati: “take away” si “sit in”. Extinderea afacerii se face in functie de succesul avut in fiecare moment al zilei (mic dejun, bruch, cina).

Dupa o perioada de 12 - 18 luni, se poate finaliza strategia de dezvoltare in tara respectiva. Strategia nu se stabileste inainte, pentru ca Paul este un brand unic”, precizeaza Holder.

Francizatii Paul nu au dreptul sa deschida si alte magazine de profil, contractul fiind unul exclusiv. 


Dezvoltarea
Extinderea afacerii in strainatate a inceput in anii ’80, iar in prezent brutariile Paul se afla in 27 de tari. Incepand cu anii ‘90, pe langa varietatea de produse de panificatie, patiserie si prajituri, unele brutarii au adaugat un salon de ceai si au inceput sa serveasca gustari frantuzesti usoare.

In prezent, Paul produce 43 de tipuri diferite de specialitati de paine rustica si fancy, la care se adauga o vasta selectie de produse de viennoiserie, produse de patiserie si sandvisuri de sezon. Restaurantele ofera si gustari frantuzesti usoare, cu tarte, clatite, mancaruri simple si salate combinate. Compania detine peste 430 de magazine de brutarie/patiserie in tari din Europa, Orientul Mijlociu, Asia si SUA.

In cazul Romaniei, Holder spune ca au fost discutii de aproape doi ani pentru venirea pe piata. Printre motivele lansarii se numara faptul ca Romania este o tara in plina dezvoltare si, in prezent, se observa ca un numar mare de romani se intorc acasa, dupa ce au lucrat in strainatate, si vor sa regaseasca marcile pe care le-au gasit in acolo si cu care s-au obisnuit.

Prezenta in Romania este o vitrina care arata dezvoltarea Paul in tarile din Europa de Est”, mai spune Maxime Holder.

In ceea ce priveste extinderea, oficialii companiei asteapta sa vada evolutia afacerii aici si felul in care sunt preluate si incorporate produsele in obiceiurile romanilor.

La nivel local, au fost recrutate 50 de persoane pentru cele doua magazine din tara noastra.


Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii