Franciza cu ciocolata belgiana


Afacerea ciocolateriilor Leonidas are o vechime de 100 de ani iar marca este prezenta in toata lumea cu aproximativ 1.400 de magazine. In Romania exista cinci unitati Leonidas deschise in sistem de franciza, iar master francizorul roman este dispus sa acorde si alte francize in orasele cu potential din tara.

 

Istoria Leonidas a inceput in 1910, cand Leonidas Kestekides, un cofetar din SUA, participa la Targul Mondial de la Bruxelles unde este medaliat pentru produsele sale din ciocolata. Cativa ani mai tarziu, el decide sa se mute in Belgia si sa isi lanseze propria afacere.

Prima ciocolaterie Leonidas din Romania a fost deschisa in Bucuresti, in urma cu opt ani, de firma M’B Business, care a devenit si master francizor pentru tara noastra. Investitia initiala s-a ridicat la aproximativ 150.000 de euro, din care numai achizitionarea spatiului pentru deschiderea magazinului a reprezentat 100.000 de euro.

Avand in vedere ca in primii doi ani de la deschiderea magazinului afacerea a mers pe pierdere, toata investitia a fost recuperata in urmatorii doi - trei ani”, spune pentru startups.ro Jolyon M’Bei, managerul M’B Business.

Pana in prezent, s-au mai deschis doua magazine in Bucuresti, prin acordarea de francize. Iar alte trei magazine in franciza se gasesc in orasele Targu-Mures (Mures Mall), Galati (Galeria comerciala real,-) si Constanta (City Park Mall).

Jolyon M’Bei spune ca sistemul ramane deschis pentru orice antreprenor care vine dintr-un oras cu potential.

Important este daca in orasul in care doreste sa deschida magazinul sunt destule firme si persoane cu un venit mediu sau peste mediu”, explica el.


Conceptul afacerii
Pe langa pralinele de ciocolata, care constituie baza afacerii, in magazinele Leonidas se mai gasesc si diferite sortimente de ciocolata, dulciuri (fructe confiate, bomboane, martipan etc.) si inghetata.

Absolut toate produsele sunt importate din Belgia, unde exista o singura fabrica ce aprovizioneaza toate magazinele Leonidas din lume, in numar de aproximativ 1.400.

Pentru a respecta standardele de prospetime impuse de compania mama, aprovizionarea se face o data la doua - maxim trei saptamani, produsele fiind aduse cu avionul.

"La Leonidas nu veti gasi niciodata o ciocolata care sa fie mai veche de o luna. De la momentul fabricarii si pana la cel al achizitiei se intampla sa treaca si mai putin de o saptamana", spune managerul ciocolateriei.

Pe langa prospetime, el spune ca un alt atu al Leonidas este dat si de calitatea produselor, care a ramas aceeasi de-a lungul timpului in toate magazinele. M’Bei isi bazeaza afirmatia pe faptul ca exista o singura unitate de productie, unde se respecta un singur retetar si unde ingredientele sunt atent selctionate.

Desi este incadrata in categoria marcilor de lux, Leonidas s-a luptat, de-a lungul timpului, sa ajunga la un pret accesibil cat mai multor categorii de persoane.

"In acest moment, suntem brandul cu numele cel mai cunoscut si pot sa spun ca suntem cei mai ieftini de pe piata ciocolatei de lux din Romania", mai spune M’Bei.

Distributia produselor se face numai in magazinele Leonidas. Insa, master francizorul roman are in vedere si varianta asocierii produselor Leonidas cu branduri de lux. In acest sens, exista deja o colaborare cu un hotel din Bucuresti (Howard Johnson), care achizitioneaza produse Leonidas pentru a le distribui in cadrul propriei unitati.

"In acest moment, sunt in discutii si cu o firma care se ocupa de vinuri de lux si s-ar putea sa ajungem la o intelegere in saptamanile urmatoare", detaliaza pentru startups.ro Jolyon M’Bei.


Cine sunt clientii

"Desi am retineri in a folosi notiunea de educare a clientilor, in primul an, asta am facut", spune managerul ciocolateriei, referindu-se la acea categorie de clienti care fie nu auzisera de marca Leonidas, fie nu aveau o cultura a ciocolatei.

Acum, cand marca este mai cunoscuta, iar pretul produselor a ajuns la un nivel accesibil, comparativ cu puterea de cumparare a romanilor, este vorba din ce in ce mai putin de o educare a clientului.

"Avem clienti cu venituri mari, care cunosc deja marca Leonidas din strainatate si care se bucura cand il gasesc si in tara. Acestia reprezinta categoria clientilor stabili", explica M’Bei.

Persoanele cu venituri medii sunt acei clienti ocazionali care cumpara mai rar si in special cu ocazia unor evenimente mai deosebite. O alta categorie de clienti este reprezentata de companii, care aduc cele mai mari vanzari in perioada sarbatorilor din cursul anului.

"Daca ne uitam la vanzarile dintr-un an, cred ca ponderea clientilor zilnici o echivaleaza pe cea a companiilor din preajma sarbatorilor”, mai spune managerul ciocolateriei.


Investitia initiala
Contrar unui sistem de franciza obisnuit, in cadrul Leonidas nu se percep taxe nici la preluarea francizei, nici pe parcursul derularii afacerii. Dar francizatii sunt obligatii sa achizitioneze produsele Leonidas prin master francizor, singurul castig al acestuia venind din adaosul comercial practicat.

In urma experientei avute pe piata locala, master francizorul roman isi rezerva dreptul de a solicita si o garantie la acordarea francizei, care este restituita francizatului, total sau partial, la iesirea din sistem.

Exceptand cheltuielile privind spatiul necesar pentru deschiderea magazinului, investitia initiala se ridica la aproximativ 10.000 de euro, din care 3.000 de euro reprezinta valoarea garantiei.

Restul banilor sunt investiti in amenajarea spatiului si in stocul initial de produse si ambalaje (n.r. - cutii, panglici si pungi standard pentru ambalarea produselor in momentul vanzarii).

Pentru ca fiecare francizat in parte este liber sa-si aleaga furnizorii de echipamente si mobilier, investitia initiala poate varia de la un caz la altul.

Si recuperarea investitiei depinde de mai multi factori, de la amplasarea ciocolateriei si pana la valoarea chiriei, in cazul in care vorbim de un spatiu inchiriat. Cu toate acestea, M’Bei estimeaza ca afacerea intra pe castig din al doilea an de functionare, daca nu si mai devreme.

De exemplu, la doi ani dupa deschidere, unul dintre magazinele francizate in Bucuresti realizeaza aproape aceleasi vanzari ca magazinul masterului, deschis in urma cu opt ani. Dupa cum explica master francizorul, avantajul magazinelor nou deschise il reprezinta si notorietatea pe care o are acum marca Leonidas pe piata locala.


Obtinerea francizei
"In primul rand, persoanele interesate sa deschida un magazin Leonidas ar trebui sa inteleaga ca nu este vorba de o afacere in care azi bagi bani si maine incepi sa castigi. Este nevoie de timp sa-ti faci o clientela si nu este un lucru usor", explica francizorul.

In ceea ce priveste experienta de business a viitorilor francizati, aceasta nu este obligatorie. Master francizorul spune ca e vorba mai degraba de o invatare pas cu pas, el insusi neavand experienta in afaceri la momentul preluarii francizei.

Conditiile de baza pentru preluarea francizei Leonidas sunt pasiunea pentru ciocolata si increderea in business, "pentru ca cel mai important este ca viitorii francizati sa stie sa explice foarte bine clientilor despre ce e vorba si ce este Leonidas", adauga M’Bei.

De aceea, amplasarea geografica a viitorilor francizati este importanta doar prin prisma puterii de cumparare a consumatorilor de pe plan local.

Desi sunt liberi sa-si aleaga furnizorii de echipamente si mobilier, francizatii trebuie sa respecte anumite indicatii de design in amenajarea magazinului, impuse de Leonidas Belgia.

Fie ca este vorba de magazin stradal sau in mall, inclusiv compania mama trebuie sa-si dea acordul asupra amplasarii acestuia. Insa, pana in prezent nu au existat obiectii cu privire la magazinele deschise in Romania.

Francizatii care aleg amplasarea ciocolateriei intr-un mall trebuie sa aiba vitrine frigorifice. Pentru magazinele stradale se pot instala sisteme de climatizare prin care sa mentina aceeasi temperatura in cadrul unitatii, situatie in care pot fi folosite vitrine obisnuite.

Inaintea deschiderii magazinului, francizatii vor beneficia de o perioada de training, fie in Romania, fie la sediul companiei mama in Belgia.

Contractul se semneaza pe o perioada de un an, cu posibilitatea de a fi reinnoit. Dupa semnarea contractului si deschiderea magazinului, francizatul devine independent in conducerea afacerii. Singura conditie pe care trebuie sa o respecte este prospetimea produselor, prin respectarea termenului de maxim trei saptamani pentru innoirea stocului.

"Fiind obligati sa achizitioneze prin mine, eu stiu daca acest lucru se respecta sau nu", spune master francizorul.


Promovarea afacerii
Master francizorul spune ca a fost un avantaj faptul ca au adus prmii marca Leonidas in Romania, pentru ca au avut multe aparitii in presa. Insa, mai mult de atat nu s-a facut in directia promovarii la nivel national. Accentul a fost si este pus in continuare pe castigarea si pastrarea clientilor care intra in magazin.

"Cred ca cea mai buna publicitate se face prin clienti", este de parere M’Bei.

Singura strategie de marketing adoptata de companie este aceea de a oferi spre degustare clientilor diferitele sortimente de praline.


Evolutia cifrei de afaceri

"Cifra de afaceri a inregistrat o crestere constanta de la un an la celalalt. Iar aici includem atat vanzarile din propriul magazin, cat si castigurile bazate pe vanzarile celorlalte magazine deschise de-a lungul timpului", detaliaza managerul francizei.

Conform datelor raportate la Ministerul Finantelor Publice, in 2007, cifra de afaceri a M'B Business a fost de 425.000 de lei. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de 600.000 de lei, potrivit lui Jolyon M'Bei.

Momentan, managerul nu poate spune ca afacerea este afectata de criza. Mai ales in conditiile in care, in acest an, inceputul lunii martie a adus vanzari duble, fata de aceeasi perioada din 2008. Si, luand in calcul si incasarile de la magazinele din Romania, managerul M’B Business spera ca cifra de afaceri in 2009 sa fie cel putin la acelasi nivel ca anul trecut.


Redactor: Oana Caltea

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii