Franciza din cuptor
Auguri produce si comercializeaza produse de patiserie si panificatie. Compania este romaneasca si se extinde in sistem de franciza in orase din toate zonele tarii. Considerand ca este suficient loc pe piata pentru noi francizati, masterul continua expansiunea pe baza acestui concept.
Inceputurile Auguri se situeaza la sfarsitul anilor ‘90, cand firma Cibibon din Piatra-Neamt isi incepea activitatea in domeniul producerii si comercializarii produselor de patiserie si panificatie.
Ulterior, ca urmare a investitiilor realizate in tehnologie si in marirea capacitatii de productie, conducerea companiei s-a gandit sa puna bazele formarii unui sistem de franciza. Proiectul s-a materializat in ianuarie 2007, cand a fost deschisa prima unitate Auguri in franciza.
In prezent, exista aproximativ 250 de unitati Auguri deschise in orase din intreaga tara, dintre care 99% sunt in sistem franciza.
“Extinderea acestui sistem de franciza vizeaza toata tara. Suntem deja prezenti in mare parte dintre judetele tarii (n. red. - inclusiv in Bucuresti) si vom continua sa ne extindem reteaua, pentru ca mai exista destul loc pe piata”, spune pentru startups.ro Florin Gida, Sales Manager la Cibibon.
Investitie. Rezultate
Investitia in deschiderea unei unitati Auguri se situeaza in jurul a 2.500 de euro. Suma acopera cheltuielile cu utilajele, instalatiile interioare de apa si curent, mobilierul si o parte din amenajarea exterioara a spatiului.
Intrarea in sistemul Auguri nu presupune taxa de franciza si nici alte taxe pe parcursul afacerii.
Recuperarea investitiei initiale este estimata pentru o perioada de sase luni pana la un an de zile.
“Pentru ca afacerea sa aiba succes, este nevoie de un flux pietonal de minim 80 - 100 de persoane pe ora”, precizeaza Florin Gida.
El spune ca, intr-un an de activitate, francizatul poate ajunge la o cifra de afaceri de 250.000 de lei. In functie de fluxul pietonal din acea zona, vanzarile pot fi mai mici sau mai mari.
Sistemul de franciza
Suprafata optima pentru o unitate Auguri este de 10 mp, cu o deschidere de minim doi metri la zona unde este fluxul de pietoni.
“Este imposibil ca toate unitatile Auguri sa arate la fel, pentru ca spatiile nu sunt identice. Ca idee, unitatea trebuie sa fie amenajata tinand cont de anumiti parametri (gresie, faianta, instalatii de apa si curent etc.) si de un anumit design exterior”, explica Florin Gida.
In principiu, francizatii beneficiaza de exclusivitate pe o raza de 500 de metri in jurul propriei unitati. Insa, in functie de fluxul pietonal din zona, pot exista si situatii in care sa fie deschise doua unitati pe aceasta raza.
Contractul de franciza se semneaza pentru o perioada initiala de un an, dupa care se poate prelungi.
Francizorul ofera instruire initiala in toate aspectele care tin de derularea afacerii, la care se adauga suportul permanent pe durata contractului de franciza.
Afacerea Auguri
Conceptul Auguri inseamna atat produse de patiserie, cat si produse de panificatie - foietaj cu diferite umpluturi, gogosi, covrigi si pizza.
“Foietajul este preparat de noi dupa o reteta exclusiv romaneasca si toti francizatii isi fac aprovizionarea de la noi”, precizeaza reprezentantul companiei francizoare.
Produsele din foietaj se livreaza sub forma de semipreparat, coacerea acestora revenind in sarcina francizatului.
Celelalte produse - pizza, gogosile si covrigii - sunt preparate direct la unitatea francizata, dupa reteta francizorului.
“Francizatii nu sunt obligati sa vanda toata gama de produse. Insa, in momentul in care exista o gama diversificata de produse, sansele ca afacerea sa genereze un profit mai mare cresc”, spune Florin Gida.
Pentru a avea succes, orice unitate Auguri ar trebui sa se situeze intr-o zona stradala aglomerata, in apropierea unor institutii sau cladiri de birouri etc.
Context. Dezvoltare
“Avand in vedere ca aceasta franciza este una de <food>, nu s-au inregistrat mari variatii pe piata”, mentioneaza Florin Gida, referindu-se la contextul economic actual.
El spune ca lista de produse este flexibila, iar preturile produselor Auguri variaza cu foarte mari intarzieri fata de scumpirile materiei prime si ale utilitatilor.
“Am avut cereri si din strainatate, dar inca nu le-am dat curs. O sa incercam, probabil intr-un viitor apropiat, sa ne extindem si pe piata externa. Pentru moment, mai avem destule de facut in Romania”, adauga reprezentantul Cibibon.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, cifra de afaceri inregistrata anul trecut de compania Cibibon a fost de 7.131.669 lei.
Florin Gida spune ca, in 2008, cifra de afaceri a fost cu 90% mai mare, comparativ cu 2007. Estimarile pentru 2009 se indreapta catre o crestere cu 50% a afacerilor, fata de anul anterior.
DE RETINUT:
Domeniu de activitate: Comertul cu produse de patiserie si panificatie.
Investitia necesara: Aproximativ 2.500 de euro. Suma acopera cheltuielile cu utilajele, instalatiile interioare de apa si curent, mobilierul si o parte din amenajarea exterioara a spatiului.
Cifra de afaceri estimata: Intr-un an de activitate, francizatul poate ajunge la o cifra de afaceri de 250.000 de lei. In functie de fluxul pietonal din acea zona, vanzarile pot fi mai mici sau mai mari.
Spatiul necesar: Suprafata optima pentru o unitate Auguri este de 10 mp, cu o deschidere de minim doi metri la zona unde este fluxul de pietoni.
Extinderea retelei de franciza: Compania francizoare vizeaza orase din toate zonele tarii.
Redactor: Oana Caltea
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.