Franciza tiparita pe spatele bonului de casa
Ticket Com este un concept de franciza care se bazeaza pe tiparirea de cupoane promotionale sau reclame pe spatele bonurilor de casa din magazine. Afacerea este prezenta de sase ani pe piata romaneasca, iar master francizatul este dispus sa extinda reteaua si sa acorde si alte francize pe teritoriul tarii.
Afacerea a fost lansata in Franta, in 1998, dupa ce fondatorii Ticket Com au analizat conceptul in Australia. Franciza s-a extins incepand cu teritoriul Frantei si continuand cu Spania, Elvetia, Germania, Cehia, Cipru, Moldova etc.
Master franciza pentru tara noastra a fost preluata in anul 2003 de firma Hiperbonus SRL. Anul trecut, Catalin Enache, francizatul pe zona Bucuresti - Ilfov, a preluat 95% din partile sociale ale acestei firme, devenind astfel administratorul retelei Ticket Com in Romania.
In prezent, exista francizati in judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Oradea.
“In principiu, afacerea da rezultate in zonele unde exista magazine mari si foarte mari - tip supermarket sau hypermarket. Asta pentru ca exista un tiraj minim de role de casa pe campanie, care depaseste cu mult necesarul unui magazin mic pentru trei luni de activitate (n.red. - perioada minima pentru o campanie)”, explica pentru startups.ro Catalin Enache.
Investitie. Rezultate
La intrarea in sistem, investitia initiala pe care trebuie sa o faca un francizat este reprezentata de taxa de franciza. Aceasta poate varia intre 5.000 de euro si 10.000 de euro, in functie de marimea judetului si de numarul de magazine locale.
In ceea ce priveste derularea afacerii, francizatii nu sunt nevoiti sa investeasca intr-un spatiu anume. Activitatea lor se reduce la vanzarea de publicitate pe spatele bonurilor de casa.
Catalin Enache spune ca investitia initiala poate fi recuperata intr-o perioada de un an si jumatate, in functie de implicarea francizatului in afacere.
Cifra medie de afaceri pentru un francizat din afara Bucurestiului este estimata la circa 1.000 de euro - 1.500 de euro pe luna.
Redeventele lunare se ridica la 5% din cifra de afaceri.
Sistemul de franciza
“Pentru a deveni francizat, orice candidat trebuie, in primul rand, sa inteleaga business-ul si sa creada in potentialul acestui gen de publicitate”, precizeaza reprezentantul Ticket Com.
Experienta in vanzari si cunoasterea pietei pe care va activa reprezinta atuuri importante pentru cel care se hotaraste sa porneasca o astfel de afacere. Insa, master francizatul asigura oricum training initial, dar si suport pe toata perioada desfasurarii activitatii.
Sarcina francizatilor este aceea de a vinde reclama pe spatele bonurilor de casa, iar Hiperbonus se ocupa de tiparirea si distributia rolelor de casa la toate magazinele unde se desfasoara campanii Ticket Com.
Francizatii beneficiaza de exclusivitate teritoriala in judetul in care activeaza.
Contractul de franciza se semneaza pe o perioada de cinci ani, putand fi prelungit in mod automat fara plata unei noi taxe.
Afacerea Ticket Com in Romania
Initial, conceptul Ticket Com se axa pe cupoane de reduceri tiparite pe spatele bonurilor de casa. In timp, au fost introduse si casete cu reclame.
In cazul cupoanelor promotionale, persoanele interesate de un anumit produs/serviciu pot beneficia de o reducere de pret, daca se prezinta cu bonul de cumparaturi la firma ofertanta.
In principiu, firmele care apeleaza la acest tip de promovare sunt cele care au sediul sau punctul de lucru in apropierea magazinului unde se deruleaza campania. Mai exact, este vorba de companii mici si mijlocii situate pe o raza de circa doi kilometri in jurul magazinului.
Catalin Enache spune ca o alta categorie de clienti este reprezentata de companiile mari, deja cunoscute la nivel national (cum ar fi Sensiblu, Astra).
Potrivit reprezentantului Ticket Com, afacerea nu are concurenta pe piata locala.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Domeniul de activitate: Publicitate pe spatele bonurilor de casa din magazine.
Investitie initiala: Intre 5.000 de euro si 10.000 de euro, in functie de marimea judetului si de numarul de magazine locale.
Cifra medie de afaceri: Circa 1.000 de euro - 1.500 de euro pe luna, pentru un francizat din afara Bucurestiului.
Taxe pe parcursul afacerii: Redeventele lunare de 5% din cifra de afaceri.
Zone vizate: In principiu, afacerea da rezultate in zonele unde exista magazine mari si foarte mari - supermarket sau hypermarket.
Redactor: Oana Caltea
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.