Hotelurile de doua stele pot fi o investitie buna


Aproximativ jumatate din totalul hotelurilor autohtone poarta emblema “doua stele”. Consultantii spun insa ca acest segment are potential ridicat de dezvoltare, multe dintre zone ramanand neacoperite. Conditia esentiala este ca antreprenorul sa trateze hotelul ca pe o afacere, nu ca pe "un trofeu".

 

Exista un mare potential de dezvoltare in special pentru turismul de tranzit si cel de tineret. In foarte multe locuri exista numai un singur hotel de doua stele, ceea ce confera si o pozitie dominanta pe acea piata. Este cazul oraselor mici”, spune pentru startups.ro Mircea Draghici, consultant hotelier, Project Manager al Departamentului de Hoteluri al CBRE Eurisko.

Draghici spune ca piata este insuficient dezvoltata si a ramas la structurile de cazare construite in anii ’70 - ’80. Totodata, baza materiala se gaseste intr-o stare precara si au fost facute investitii modeste in ridicarea calitatii.

Daca ma refer la structurile de cazare de pe litoral, atunci baza de doua stele depaseste 50%. Ca statistica, pe litoral baza hoteliera de una, doua si trei stele are o pondere de 92% din totalul camerelor de cazare. La nivel national 42% din numarul total de camere este de doua stele”, spune Mircea Draghici.

Locurile unde se gasesc cu preponderenta hoteluri de doua stele sunt in principal statiunile de pe litoral si cele balneare, care au capacitati mari de cazare clasificate la acest nivel.

La o prima vedere s-ar putea crede ca in Romania exista arhi-suficiente hoteluri de doua stele, insa la o privire mai atenta a distributiei lor, se poate vedea ca ele sunt practic concentrate in cateva zone si exista multe <spatii goale>, care prezinta un potential foarte foarte mare”, spune pentru startups.ro Lucian Marinescu, Senior Associate la Trend Hospitality.


Zone cu potential
“Hotelurile de doua stele realizate corect si nu dupa ureche sunt potrivite in destinatii in care exista puls pe segementul leisure”, spune Sorin Ionescu, Managing Partner la Five Star Hospitality.

Ca zone cu potential, consultantii hotelieri recomanda amplasarea unor astfel de unitati in orasele mari.

In general, structurile de doua stele se regasesc in zona garilor si in apropierea cailor rutiere de transport. Exista foarte multe oportunitati de dezvoltare in Bucuresti, Bacau, Constanta, Timisoara, Oradea, Iasi”, explica Mircea Draghici.

Alaturi de zonele de acces in marile orase, exista potential neacoperit inca pe traseele rutiere principale. Lucian Marinescu este de parere ca in aceste locuri este nevoie de o oferta mai consistenta de servicii pentru clientii de business si de tranzit.

Exista foarte mare potential. Mai ales in conditiile actuale, cand lumea este foarte sensibila la buget. Si probabil ca asa va ramane”, spune Marinescu.


Profilul de antreprenor
In opinia consultantilor, antreprenorul care decide sa lanseze o astfel de afacere are sanse de succes in primul rand daca considera hotelul o afacere, nu "un trofeu".

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Exista un mare potential
de dezvoltare in special pentru turismul de tranzit si cel de tineret.
Orasele unde se pot lansa cu succes hoteluri de doua stele sunt Bucuresti, Bacau, Constanta, Timisoara, Oradea, Iasi.
Intr-un astfel de proiect nu sunt permise prea multe greseli pentru ca tarifele sunt mici si orice exagerare a investitiei trimite proiectul la cos din punct de vedere al recuperarii banilor.
Dezvoltatorii nu trebuie sa se limiteze la standardele minime pentru obtinerea clasificarii de doua stele, ci sa includa si servicii suplimentare (internet gratuit, piscina, sauna, sala fitness etc.).
Pretul trebuie corelat cu oferta disponibila, iar partea de vanzare si promovare a hotelului este critica.


Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii