Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"De asemenea, finantarea solicitata trebuie sa fie una noua, destinata sustinerii dezvoltarii afacerilor pe termen mediu si lung, urmand a fi utilizata pentru activitati desfasurate pe teritoriul Romaniei, cum ar fi sectoare de activitate din industrie, comert, turism, constructii, servicii etc. In principal, afacerile din anumite sectoare cum ar fi industria, comertul, constructiile, turismul si serviciile au fost stabilite ca fiind domenii eligibile pentru a obtine finantare in cadrul initiativei JEREMIE. Domenii ca agricultura, piscicultura, silvicultura, fabricarea produselor alimentare, dezvoltarea proiectelor imobiliare, activitatile de intermediere financiara etc. nu sunt eligibile in cadrul acestei facilitati", spune pentru startups.ro Mihaela Constantin.

In cazul Raiffeisen, pentru alegerea companiei sunt importanti indicatorii financiari, industria in care activeaza firma, vechimea companiei si experienta managementului in industria in care activeaza.

"Este foarte important, din punct de vedere financiar, sa avem un bilant de an intreg, deoarece ne ajuta sa ne facem o parere obiectiva asupra companiei, stiind ca exista anumite industrii ce au o sezonalitate si, astfel, o analiza mai mica de un an ar duce la indicatori calculati gresit, ceea ce ar determina aprobari sau respingeri artificiale", precizeaza pentru startups.ro Monica Udrescu.

Sumele acordate
Ambele banci participante la initiativa JEREMIE acorda creditele in lei si in euro.

"Plafonul maxim al creditului este de 1,875 milioane de euro, cu mentiunea ca, in cazul intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul transportului rutier, plafonul maxim este de 937.500 de euro", mentioneaza Mihaela Constantin, de la BCR.

Valoarea maxima a unui credit cu garantia JEREMIE la Raiffeisen poate fi de 1,025 milioane de euro.

De la BCR se pot accesa creditele pentru dezvoltarea afacerilor pe termen mediu si lung - investitii in active corporale si necorporale, capital de lucru pentru dezvoltare sau extindere sau capital de lucru pentru achizitia de materii prime, stocuri necesare in activitatea de dezvoltare sau expansiunea IMM-urilor.

La fel, in cazul Raiffeisen, creditele pot fi folosite pentru capital si investitii, garantia JEREMIE putand fi solicitata de IMM-uri pentru creditele bancii.

"Caracteristicile acestor credite, din punctul de vedere al clientului, sunt similare cu cele standard, diferite sunt pretul si faptul ca sunt subgarantate", subliniaza Monica Udrescu, de la Raiffeisen.

Garantia si dobanzile
"Garantia se activeaza cand un credit este in default, iar FEI (la cererea bancii si cu anumite conditii descrise in Apel) plateste bancii 80% din aceasta pierdere. Suma tuturor acestor plati este plafonata la nivel de portofoliu. FEI primeste, de asemenea, 80% din eventualele sume recuperate din aceste pierderi", explica Piotr Stolowski.

In cazul BCR, garantia reprezinta maximum 80% din valoarea creditului (n.red. - garantia este considerata ajutor de minimis). Comisionul de garantare este zero, garantia fiind obtinuta direct de la BCR.

"Dobanzile aplicabile acestor credite sunt atractive, putand ajunge la un nivel de 3 - 4 procente sub nivelul dobanzilor practicate de banca in prezent, pentru produse de credit similare (credite de investitii, capital de lucru, credite pentru stocuri). Volumul garantiilor solicitate se stabileste pe baza unui mix de garantii, in functie de categoria in care se afla clientul (start-up, microintreprindere, IMM), in functie de natura, valoarea si maturitatea creditului, precum si pe baza performantei economico-financiare a afacerii acestuia. De exemplu, daca acest client este un IMM cu o cifra de afaceri de peste unul - doua milioane de euro si are o performanta financiara foarte buna, banca nu mai solicita alte garantii suplimentare", spune Mihaela Constantin.

Creditele de la Raiffeisen au nevoie de garantii de cel mult 30% din valoarea creditului acordat. Potrivit acestei banci, in cazul unora dintre clienti, se poate elimina complet garantia, ceea ce duce la dobanzi mai mici.

"Dobanda la Raiffeisen Bank Romania este una variabila, ce are doua componente - componenta fixa si cea variabila. Componenta fixa reprezinta - marja - aceasta nu se schimba pe toata perioada imprumutului. Se specifica acest aspect in contractul de credit ce este valabil pe toata perioada imprumutului. Componenta variabila este data de rata de referinta a valutei in care se acorda creditul si este fluctuanta, in functie de evolutia pietei. Acest tip de dobanda ajuta, atat clientul, cat si banca, sa fie in concordanta cu piata valutara si nu permite discordante intre piata la un moment dat si termenii contractului de credit ce au fost stabiliti la un alt moment economic. Prin criteriile pe care le avem in politica de creditare incercam promovarea clientilor cu istoric de creditare bun", explica Monica Udrescu.

Nivelul solicitarilor
Mihaela Constantin spune ca BCR a avut numeroase solicitari de finantare din partea clientilor si a non-clientilor, care-si desfasoara activitatea in diverse domenii precum fabricarea hartiei si cartonului, lucrari de constructii, prelucrarea lemnului, comertul cu carburanti, metale si minereuri, produse nealimentare etc., in special IMM-uri cu o cifra de afaceri de pana la un milion de euro, care, de regula, intampina dificultati in a furniza bancii anumite colaterale pentru garantarea finantarilor solicitate (n.red. - banca a lansat produsul cu garantia JEREMIE la inceputul lunii martie, anul acesta, si a inceput deja sa acorde astfel de credite).

Ea precizeaza ca finantarile solicitate sunt destinate achizitionarii de hale de productie, echipamente, spatii comerciale, precum si acoperirii nevoilor de capital de lucru, valoarea medie a finantarii fiind de circa 150.000 de euro, pentru perioade cuprinse intre un an si sase ani.

 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
JEREMIE este o initiativa bazata pe un parteneriat intre Comisia Europeana si European Investment Bank Group, fiind lansata in luna octombrie, 2005.
In Romania, creditele garantate prin JEREMIE pot fi obtinute de IMM-uri de la BCR si de la Raiffeisen Bank.
Valoarea maxima a unui credit poate fi de 1,875 milioane de euro la BCR si de 1,025 milioane de euro la Raiffeisen Bank.
Solicitarile de credite se pot depune in urmatorii doi ani, perioada de rambursare fiind intre un an si sase ani.

Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.