Lectii de afaceri in Uniunea Europeana


Prin intermediul unui proiect finantat de Comisia Europeana, antreprenorii pot sa petreaca un stagiu de instruire intr-o companie dintr-o alta tara europeana, pentru a invata cum se conduc si dezvolta afacerile din domeniul lor de activitate. Programul Open Eye a fost lansat luna aceasta si se va derula pe o perioada de 18 luni.


Persoanele care vor sa participe in program trebuie sa aiba varsta intre 18 si 40 de ani, sa isi doreasca sa lanseze propria afacere sau sa detina o firma cu o vechime de maxim trei ani, in orice domeniu de activitate.

"Intreprinzatorii trebuie sa dovedeasca, pe baza unui plan de afaceri, nivelul antreprenorial detinut, modul in care s-au implicat sau urmeaza sa se implice pentru dezvoltarea afacerii sau pentru initierea unei afaceri, cunostintele pe care le au in domeniul de activitate si la nivel de management a afacerii”, spune pentru startups.ro Victoria Guta, Manager Proiecte la Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), organizatie care va implementa proiectul in tara noastra.


Istoria proiectului
Proiectul face parte din programul pilot "Erasmus pentru Intreprinzatori", care a fost lansat de Departamentul General pentru Antreprenoriat din cadrul Comisiei Europene. Open Eye a fost initiat de Jeunes Entrepreneurs de l'Union Europeenne, prin Institut fur Interdisziplinare Forschung inter. Research e.V. (IIFR) din Germania, care este aplicantul principal al proiectului.
 

Comisia Europeana a acceptat finantarea Open Eye anul trecut, in luna noiembrie. La mijlocul lui decembrie IIFR a semnat contractul de finantare iar la inceputul acestei luni a avut loc lansarea. Perioada de implementare a proiectului pilot este de 18 luni.

Coordonarea va fi asigurata de un Consortiu in care sunt implicate opt institutii, care au rolul de organizatie intermediara intre antreprenori si firmele cu experienta. La finalul acestei luni va avea loc la Bruxelles prima intalnire a Consortiului.

Dupa aceasta intalnire va fi stabilit un program de implementare al activitatilor proiectului, inclusiv al criteriilor de selectie a tinerilor intreprinzatori si companiilor gazda si etapele de desfasurare ale proiectului", spune Victoria Guta.

Criteriile de selectie, perioada de instruire pe care antreprenorii o vor putea peterece intr-o companie, evaluarea perioadei de instruire si metodologia vor fi disponibile la sfarsitul lunii urmatoare.

Cum se deruleaza Open Eye
Dosarul de inscriere al aplicantilor trebuie sa contina un CV, diplome de studii si diplome care sa ateste nivelul de cunoastere a limbii engleze, referinte cu privire la nivelul de instruire in antreprenoriat, un plan de afaceri si o scrisoare de motivatie.

Dupa ce sunt acceptati in Open Eye, antreprenorii semneaza un contract cu organizatia intermediara si incep programul de instruire. Toti cei selectati vor primi acces la platforma online a proiectului, unde pot lua legatura cu alti participanti in program.

Perioada de instruire este urmarita si evaluata de catre organizatia intermediara iar antreprenorii au obligatia sa le prezinte acestora documente (rapoarte de evaluare, imagini video sau foto)  legate de stagiul efectuat in program. Un raport de evaluare separat va fi intocmit si de reprezentantii companiilor gazda.

Perioada de instruire
Cel mai probabil, propunerea perioadei de instruire va fi facuta de companiile gazda si aprobata de catre Consortiu. “Potrivirea” dintre antreprenori si firme se va face in functie de domeniile de interes, de inceperea perioadei de instruire si de disponibilitatea companiilor gazda.

Participantii in program vor putea afla tehnicile si tehnologiile utilizate in firma pe care o viziteaza, politicile de resurse umane ale acesteia, modul de promovare sau informatii despre noi piete de desfacere pentru produsele sau serviciile oferite.

"Pe intreaga perioada de instruire, intreprinzatorii pot sa isi dezvolte cu succes propria afacere sau propriile idei de afaceri, iar companiile gazda pot beneficia de oameni pregatiti la nivelul de competenta dorit si in domeniul lor de interes, in cazul in care vor sa-si deschida o filiala in tara de origine a antreprenorului aflat in vizita", adauga Victoria Guta.

Pentru fiecare intreprinzator din program, Consortiul va selecta maxim cinci propuneri de companii gazda. Apoi, antreprenorul alege firma cea mai potrivita si atat el, cat si compania straina, semneaza un document, pentru a confirma participarea in cadrul programului.

"Selectia celor mai potrivite legaturi intre intreprinzatori si firme se va face pe baza completarii unui formular unitar la nivelul Consortiului, in primele noua luni ale proiectului (n. red. - pana la sfarsitul lui septembrie 2009)", mai spune Victoria Guta.

Firmele care ofera lectii de afaceri
Companiile gazda au un business solid si sunt reprezentative la nivel national si european. De asemenea, acestea au mai fost implicate si in alte proiecte asemanatoare, pot sa promoveze programul si au experienta in aplicarea programelor de instruire atat pentru propriile resurse umane, cat si pentru potentialii viitori angajati ai acestora.

Selectarea firmelor se va face in mod continuu iar la nivelul Consortiului se va dezvolta o baza de date cu potentiale companii europene implicate in Open Eye.

"In ceea ce priveste companiile gazda din Romania, au fost initiate cateva contacte la nivelul membrilor Patronatului Tinerilor Intreprinzatrori din Romania si la nivelul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii", detaliaza Victoria Guta.


Finantarea
Toate costurile pentru participarea in program si legate de transport, cazare si masa, vor fi suportate din grantul aprobat de Comisia Europeana pentru proiectul Open Eye, dar nu vor fi mai mari decat 1.100 de euro/luna (n.red - contributia maxima nerambursabila practicata la nivelul Uniunii Europene).

Antreprenorii vor trebui sa insoteasca raportul de instruire cu documente justificative, privind cazarea si transportul.  Ei vor obtine grantul prin decontarea totala a cheltuielilor, la finalul perioadei de instruire sau prin accesarea a 50% din suma ca avans si 50% la sfarsitul stagiului.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii