Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Danu Temelie spune ca in ultima luna a inceput sa primeasca cereri din partea companilor care si-au inchis sau si-au redus birourile ca urmare a situatiei economice si estimeaza ca acest tip de cerere va creste in perioada urmatoare.  

Alta categorie a celor care solicita astfel de spatii este reprezentata de persoanele fizice care au nevoie sa depoziteze temporar unele obiecte.

"Criza a fost buna pentru noi, deoarece oamenii nu mai au bani sa cumpere apartamente, nu se muta, livrarea apartamentelor pe care le-au cumparat este intarziata si au mai mare grija cum isi cheltuie banii", mai spune Danu Temelie.

Din spatiul pe care il are la dispozitie, Easystorage a inchiriat aproximativ 60% din suprafata (50% catre firme, 10% catre persoane fizice).

In cazul Euro Mini Storage, clientii sunt 50% firme si 50% persoane fizice. Reprezentantii companiei spera ca pana la sfarsitul acestui an sa ajunga la un grad de ocupare intre 40% si 60% din capacitate. 

Metrobox are inchiriati aproape 120 mp, din suprafata de 2.000 mp de care dispune.

Tipurile de spatii pentru depozitare
Spatiile pentru mini-depozite trebuie sa aiba o temperatura constanta, sa ofere protectie antiincendiu, supraveghere video si anti-efractie. 

Niciuna dintre companii nu accepta ca in spatiile inchiriate sa fie depozitate produse inflamabile, care se degradeaza repede (precum lazile cu fructe) sau ilegale.
Pentru clientii persoane juridice, Easystorage ofera trei tipuri de containere: mic (dimensiuni de 1,5 metri lungime, 1,3 metri latime si 2,2 metri inaltime), mediu (1,8 m/1,3 m/2,2 m) si mare (2,5 m/1,3 m/2,2m). Aceste containere au baza din lemn si peretii laterali din OSB (Oriental Strand Board - panouri din lemn presat).

Alexandru Marculet spune ca cele mai solicitate sunt containerele medii.

La Euro Mini Storage, spatiile de depozitare sunt numite unitati, in Bucuresti acestea fiind in numar de o mie. Preturile si dimensiunile sunt pe unitate. Cea mai mica unitate este de tip cutie postala, urmata de cea de tip fiset. Pe langa acestea, mai sunt 15 tipuri de unitati cu dimensiuni de la aproximativ 1 mp si pana la 35 mp.

Pentru companii, Metrobox ofera spre inchiriere cutii din OSB, cu cadre metalice. Acestea au doua tipuri de dimensiuni - cele mici au o lungime de 42 cm, o latime de 35 cm si o inaltime de 42 cm; cele mari au aceeasi latime si inaltime cu cele mici, dar o lungime de 70 cm. 

Pentru persoanele fizice, Easystorage si Metrobox ofera spatii amenajate sub forma garajelor.

La Easystorage garajele sunt spatii delimitate cu plasa metalica. Acestea sunt de doua tipuri: unul cu o lungime de 2 m, o latime de 2 m si o inaltime de 4 m, iar altul cu aceeasi latime si inaltime, dar o lungime de 4 m.

Metrobox ofera persoanelor fizice spatii cu o lungime de 6 m, latime de 4 m si inaltime de 3 m.

Preturile
Companiile solicita plata lunar, nefiind cerut un avans, ci achitarea pretului pe luna curenta.

In cazul companiilor, la Easystorage pretul incepe de la 150 de euro pe luna, pentru un container mic.

Companiile achita lunar la Metrobox 3 euro+TVA, pentru cutia mica, si 4 euro+TVA, pentru cea mare.

Pentru spatiile dedicate persoanelor fizice, la Easystorage, preturile sunt de 150 de euro/luna, pentru cele mai mici spatii, si de 300 euro/luna, pentru cele mari.

La Metrobox, preturile pentru persoanele fizice sunt de 120 euro+TVA, pe luna.

La Euro Mini Storage preturile sunt calculate per unitate, variind intre 15 euro si 252 euro+TVA/luna. Aceasta valoare nu include taxa de mentenanta si asigurarea. In plus, se percepe o garantie standard a boxei, care este rambursabila la sfarsitul contractului.  

Ca urmare a situatiei economice, firmele care ofera mini-depozite semneaza contractele pe o perioada de minim o luna, fara a se plati penalizari la intrepruperea lor.

Potentialul pietei
Alexandru Marculet considera ca piata de mini-depozite din tara noastra are potential, deoarece o parte importanta a cererii vine din partea firmelor care trebuie sa isi depoziteze unele documentele minimum zece ani.

Si Daniel Sandu este de parera ca se mai pot dezvolta afaceri in domeniu, in prezent, nefiind acoperit nici 3% din potentialul acestei piete din Romania.

Cei de la Euro Mini Storage cred in aceasta piata si intentioneaza sa deschida in urmatorii trei ani inca patru astfel de depozite in Bucuresti.

"Celelalte orase din Romania sunt prea mici si nu suficient de cosmopolite", explica Danu Temelie.

Investitia intr-un astfel de spatiu este intre cinci si sapte milioane de euro, in functie de marime, dimenisiunea terenulul si inaltimea cladirii. 

Danu Temelie precizeaza ca urmatorul spatiu al firmei va fi deschis in nordul Bucurestiului, negociind achizitionarea unui lot de teren.

Managing Partnerul Euro Mini Storage adauga faptul ca decizia in ceea ce priveste modul de dezvoltare al companiei va fi luata la sfarsitul acestui an, in functie de evolutia spatiului din estul Capitalei.  

Alexandru Marculet mentioneaza ca una dintre probleme jucatorilor de pe acesta piata poate sa apara ca urmare a cresterii suprafetei de spatii de birouri libere combinata cu scaderea valorii chiriei pentru acestea. Astfel, cu toate ca firmele au nevoie sa scada din costuri, isi vor permite spatiile de birou, pentru ca aceste costuri nu vor fi atat de ridicate. 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Conceptul de self-storage se refera la stocarea de bunuri personale pe suprafete foarte mici, de la 5 mp pana la 35 mp - 40 mp.
Segmentul de piata este dezvoltat foarte mult in America, conceptul fiind mai putin implementat in Europa.
Spatiile sunt supravegheate video, avand un sistem de securitate foarte bine pus la punct, fiecare unitate are un card de acces si functioneaza pe principul unor <camari sau boxe>.
Firmele care se ocupa de mutari sau de transport si care ofera suplimentar servicii de depozitare, precum si cele care investesc special in acest concept sunt jucatorii de pe acesta piata.
Cererea de mini-depozite vine atat din partea companiilor, cat si a persoanelor fizice.
Companiile au la dispozitie cutii speciale in care isi pot depune documentele, iar persoanele fizice pot inchiria spatii de tip garaj sau boxa.
Preturile variaza intre cateva zeci de euro si pana la cateva sute de euro pe luna, perioada de inchiriere fiind de minim o luna.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.