Primele proiecte finantate de Seed Money


CaptainGo.com, Zazazoo.ro, 2Parale.ro si starada32.ro sunt primele proiecte finantate de Seed Money, un fond de investitii tip seed destinat afacerilor online. Din momentul cand a fost anuntat, in urma cu o luna, si pana in prezent, fondul a primit cereri de finantare pentru aproximativ 40 de proiecte de business care vizeaza  online-ul.

 

Fondul a fost lansat de Vlad Stan, un antreprenor cu experienta de peste noua ani in online, impreuna cu doi oameni de afaceri din domeniul imobiliar, Victor Anastasiu si Pablo Rodriguez Gonzalez. Seed Money ofera intre 10.000 de euro si 50.000 de euro pentru maxim 20% din afacere. Detaliile legate de cele patru tranzactii nu au fost facute publice, dar se incadreaza in limitele mentionate mai sus.

Peste aproximativ doua saptamani – o luna, vor fi anuntate alte cateva proiecte in care Seed Money a investit. Pana la sfarsitul acestui an, reprezentantii fondului estimeaza ca vor finanta zece afaceri online.

Ne plac ideile inovatoare, care abordeaza internetul dintr-un punct de vedere nou. Nu sprijinim doar simple idei, trebuie sa fie un proiect functional”, explica pentru startups.ro Victor Anastasiu.

Seed Money dispune de un buget de 500.000 de euro pentru anul acesta, dar suma poate fi suplimentata, in functie de oportunitatile de investitii.

Mai avem suficienti bani pana la sfarsitul anului, dar daca vom gasi proiecte care au nevoie de mai multi bani, putem suplimenta aceasta suma”, spune Victor Anastasiu.

In urma intalnirilor avute cu cei care au aplicat pana acum pentru obtinerea finantarii, reprezentantii fondului spun ca antreprenorii nu stiu foarte bine cum sa isi prezinte proiectele.

Nu sunt focusati si concisi si se pierd in detalii care nu sunt importante. De aceea, ne gandim sa facem un program de mentoring in care sa ii invatam cum sa isi prezinte proiectele. Sesiunile de mentoring vor fi destinate atat celor care vor sa aplice pentru finantare, cat si celor care au obtinut deja banii de la noi”, spune Victor Anastasiu.

Antreprenorii care au primit deja sprijinul Seed Money sunt invatati cum sa isi prezinte mai bine afacerea pentru a putea obtine mai usor runda a doua de finantare din partea unui alt investitor.


Sistem de marketing afiliat
2parale.ro este un proiect lansat luna trecuta de Radu Spineanu si se bazeaza pe sistemul de marketing afiliat. Partenerii sai in acest business sunt Vladimir Oane si Lavinius Marcu, dar ei detin un pachet minoritar de actiuni si nu se implica operational in afacere, pentru ca au la randul lor propriile afaceri online.

Prin conceptul de marketing afiliat, magazinele online (furnizorii) au acces la o noua modalitate de a-si distribui produsele, iar creatorii de continut online (afiliatii) pot avea o noua sursa de venit. 

De exemplu, prin intermediul unui widget, un magazin online poate sa isi publice produsele pe alte site-uri cu un target asemanator. Astfel, capata acces la un numar mai mare de potentiali cumparatori. Cand un furnizor vinde un produs prin intermediul unui afiliat, furnizorul plateste un comision catre 2parale.ro iar noi achitam la randul nostru comisionul aferent afiliatilor”, explica pentru startups.ro Radu Spineanu.

Comisionul difera de la furnizor la furnizor si este stabilit in functie de marja de profit pe care acesta o are. Iar banii nu sunt oferiti neaparat pentru vanzarea de produse, ci pentru generarea unei actiuni – de exemplu, inscrierea la un newsletter sau la un drive test.

In perioada urmatoare, vom avea nevoie de o echipa foarte buna de vanzari, cu oameni dedicati pentru fiecare furnizor. Pana la sfarsitului anului, vrem sa avem in retea cel putin patru furnizori si 20 – 30 de afiliati activi, care sa castige bani”, spune Radu Spineanu.

Finantarea obtinuta de 2parale.ro de la Seed Money va acoperi cheltuieilie operationale si de dezvoltare ale companiei pana in momentul cand afacerea va ajunge pe zero, cel mai probabil, in vara anului urmator.

Cand alegi sprijin din partea unui fond de investitii, trebuie sa fii atent la cine este interesat sa iti ofere banii. Nu conteaza doar partea financiara, este important si cine are incredere in afacerea ta”, spune Radu Spineanu.


De la magazin online la comunitate dedicata femeilor
Zazazroo.ro a fost lansat anul trecut de Catalina Rusu sub forma unui magazin online destinat femeilor. Proiectul avea la baza conceptul de vanzare “un produs pe zi”. Intre timp, site-ul s-a dezvoltat drept o comunitate online pentru femei, iar in afacere au devenit parteneri si Octav Druta si Vlad Stan.

Banii obtinuti in urma investitiei Seed Money vor fi utilizati pentru dezvoltarea produsului.

Pana la inceputul anului viitor vrem sa lansam noua varianta a site-ului. Magazinul nu va mai exista pe site in forma in care a functionat pana acum. Ne gandim la alte metode de a avea zona de shopping pe site”, explica pentru startups.ro Octav Druta.

Pentru ca initiatorii proiectului vor sa lanseze pe piata un concept destul de nou prin relansarea Zazazoo.ro, in acest moment, experimenteaza. In final, ei isi doresc sa creeze o comunitate in care utilizatorii sa vorbeasca despre ce vor sa faca in viitor, nu despre trecut.

In general, in cadrul retelelor de socializare discutiile sunt legate de ceea ce au facut utilizatorii in trecut, de exemplu, comentand o fotografie. Noi vrem sa constuim un sistem care sa ii ajute sa vorbeasca despre viitor - nu sa discute despre ce job au acum, ci despre ce post isi doresc”, explica Octav Druta.


Rezervari online in turism
CaptainGo.com este un sistem de rezervari online din domeniul turismului. Site-ul a fost lansat la sfarsitul anului trecut de catre Lavinius Marcu si Vladimir Oane. In prezent, compania are incheiate contracte cu 470 de hoteluri iar numarul acestora va continua sa creasca in perioada urmatoare.
Banii obtinuti in urma investitiei Seed Money vor fi utilizati pentru accelerarea dezvoltarii site-ului si lansarea de noi servicii.

Pana la sfarsitul acestui an, vom lansa confirmarea instantanee a rezervarilor (in acest moment, confirmarile se fac in aproximativ 30 de minute – maxim doua ore). De asemenea, vom angaja o persoana dedicata care se va ocupa de rezervarea salilor de conferinte”, explica pentru startups.ro Lavinius Marcu.

Compania va incepe si sa revanda serviciile pe care le ofera catre agentiile de turism care nu au acces la un numar atat de mare de hoteluri precum CaptainGo.com. Anul viitor, serviciile de rezervari oferite de site urmeaza sa fie extinse si pe segementul pensiunilor turistice.

In perioada urmatoare, vrem sa crestem echipa la sase oameni anajati full time si sa incepem sa ne promovam prin campanii de marketing, inclusiv marketing afiliat, prin reteaua 2parele.ro”, adauga Lavinius Marcu.


Comunitate pentru romanii din diaspora
Un alt proiect finantat de Seed Money este strada32.com. Site-ul a fost lansat in toamna anului trecut drept un magazin online pentru romanii din diaspora. Prin intermediul acestuia, romanii din afara tarii puteau cumpara si trimite cadouri rudelor sau prietenilor din tara.

Proiectul apartine companiei Lasalle Corp si este gestionat de Mirela Ciucur si Liviana Mustafa. Intre timp, in actionariatul firmei a intrat si Vlad Stan.

Recent, site-ul a fost relansat sub forma unei comunitati pentru romanii din afara tarii. Astfel, in afara de zona de shopping, proiectul va interga si o retea sociala cu diverse facilitati si servicii pentru cei inscrisi.


Cristina Alexandru

Un material startups.ro. toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii