Primii pasi pentru obtinerea unei finantari europene
Inainte sa alegi programul de finantare trebuie sa te documentezi. Cele sase autoritati de management pentru fonduri au site-uri oficiale unde poti sa gasesti informatii. Daca ai nevoie de bani pentru un proiect complex, este recomandat sa lucrezi cu o firma specializata, pentru ca ai mai mari sanse de reusita.
“Autoritatile au responsabilitatea managementului, gestionarii si implementarii asistentei financiare din instrumente structurale”, spune pentru startups.ro Gabor Nagy, Senior Consultant la OTP Consulting Romania.
Unul dintre aceste site-uri este cel coordonat de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.
Altul este sub directia Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Al treilea este in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru Programul Operational Regional.
Informatii se gasesc si pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit, pe cel al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale si pe site-ul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.
In afara de datele disponibile online, informatii pot fi obtinute si prin contactarea directa a autoritatilor de management si a organismelor intermediare care dispun de servicii dedicate pentru consilierea beneficiarilor (birouri de Helpdesk).
“In general, beneficiarii nu au timp sa realizeze aceasta munca de informare pe cont propriu, astfel incat decid sa apeleze la consultanti specializati”, explica pentru startups.ro Ozana Giusca, director la Bidge Europe Consulting.
Gabor Nagy spune ca cele mai multe firme de consultanta pun la dispozitia clientilor newslettere personalizate despre liniile de finantare active. De altfel, majoritatea firmelor de consultanta ofera consiliere precontractuala gratuita firmelor.
“Aceasta consiliere include furnizarea informatiilor relevante despre fondurile europene, incadrarea proiectelor in programul relevant de finantare, stabilirea eligibilitatii companiei si a proiectelor dorite”, adauga Ozana Giusca.
Dupa aflarea infomatiilor necesare, se trece la identificarea programului de finantare in cadrul caruia se incadreaza proiectul de business. Urmeaza un calcul de fezabilitate al proiectului, in functie de criteriile de eligibilitate ale solicitantilor si ale proiectelor, iar apoi se trece la familiarizarea cu cerintele si obligatiile ce insotesc fondurile europene.
Ghidurile solicitantului
Gasirea programului potrivit, calculul de fezabilitate si familiarizarea cu obligatiile se bazeaza pe informatiile din ghidurile solicitantului, care pot fi gasite pe site-urile fiecarei autoritati de management.
“Atentie la valabilitatea acestora (n.red. - a ghidurilor). Multe sunt reactualizate sau sunt corectate prin corrigendum-uri (<modificarea modificarii>)”, precizeaza pentru startups.ro Angelica Galusca, Manager Executiv la Go Plan.
Gabor Nagy spune ca este foarte important ca pentru elaborarea cererilor de finantare sa fie folosite documente actualizate, altfel proiectul nu va trece de etapa de verificare administrativa.
Ozana Giusca subliniaza ca firma trebuie sa ia in calcul si costurile ascunse ale dezvoltarii unei investitii prin fonduri europene. Unul dintre acestea este durata mai mare de realizare a obiectivului de investitie.
Criteriile de eligibilitate sunt mentionate in ghiduri si se iau in calcul elemente precum forma de constituire a companiei, domeniul de activitate, marimea si vechimea firmei, rezultatele financiare, tipul investitiei (constructii, echipamente, dezvoltare resurse umane, protectia mediului, agricultura, turism, IT), reprezentantul legal si capacitatea de implementare.
Brian Starr, director la divizia de Investment Banking a Ventrust, spune ca uneori informatiile despre eligibilitatea firmelor sunt neclare. Antreprenorii pot sa isi faca singuri o evaluarea a afacerii, ca sa isi dea seama daca sunt indeplinite criteriile, sau sa apeleze la o firma de consultanta.
“Acest serviciu este oferit, in general, in mod gratuit de catre consultantii seriosi specializati in domeniu, astfel incat recomandam alegerea acestei variante”, detaliaza Ozana Giusca.
Cum sa alegi cine se va ocupa de proiect
Consultantii spun ca depunerea proiectelor simple se poate face si cu resursele interne ale firmei - solicitant.
Pentru procesele complexe, este nevoie de consultanta specializata, din cauza documentatiei tehnice si economice (studii de fezabilitate, memorii justificative, planuri de afaceri, studii de impact asupra mediului).
“Important este ca potentialul beneficiar al finantarii sa estimeze corect costurile fiecareia dintre cele doua solutii (n.red. - pe cont propriu sau cu un consultant)”, mentioneaza Ozana Giusca.
Depunerea individuala a proiectului
“In cazul in care solicitantul lucreaza singur si, dupa consultarea ghidului solicitantului, are nelamuriri, poate sa ia legatura cu helpdeskul autoritatii de management”, spune Gabor Nagy.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.