Program de finantare pentru dezvoltarea pietelor ecologice
EcoEmerge va oferi 1,92 de milioane de euro pentru achizitionarea de produse si pentru a-i instrui pe cei implicati in realizarea de bunuri si servicii ecologice. Proiectul va fi derulat in perioada iunie 2009 - aprilie 2011 de catre Ministerul Mediului din Romania in parteneriat cu ministerul omolog din Norvegia.
Finantarea proiectului care mai poarta denumirea "Dezvoltarea pietelor ecologice emergente din Romania” a fost obtinuta in luna martie a acestui an, prin Programul Norvegian de Cooperare Bilaterala (85% din bani provin din acest Program de Colaborare si restul este cofinantat de partenerii nationali).
EcoEmerge include doua componente. Una dintre acestea este “Green Procura”, pentru care se aloca 60% din bugetul total al proiectului. Aceasta componenta se adreseaza administratiei publice si producatorilor de produse si servicii ecologice sau celor care vor sa adopte criteriile ecologice in productie.
“Green Procura” prevede eco - achizitii in sectorul public, obiectivul fiind de a informa cel putin 200 producatori, distribuitori si membri ai comunitatii stiintifice cu privire la criteriile ecologice pentru produse, servicii si lucrari, precum si instruirea a 400 de achizitori publici cu privire la achizitiile ecologice.
Cealalta componenta a programului este “EcoTechnoNet”, care va fi un portal online si pentru care se aloca restul de 40% din bugetul total al EcoEmerge. Portalul vizeaza instruirea entitatilor de cercetare-dezvoltare inovare pentru a imbunatati transferul tehnologic si promovarea accesului pe piata a produselor cercetarii romanesti din domeniul tehnologiilor de mediu, cu aplicabilitate in industrie si potential competitiv, atat pe piata interna, cat si pe cea europeana.
Activitatile “EcoTechnoNet” vor fi implementate de Agentia Manageriala pentru Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic (AMCSIT) si Camera de Comert si Industrie a Muncipiului Bucuresti (CCIB).
“In prezent se pregatesc caietele de sarcini si termenii de referinta pentru achizitiile din cadrul proiectului si, respectiv, pentru rezultatele activitatilor derulate de AMCSIT si CCIB”, spune pentru startups.ro Catalin-Ionut Cornea, Manager public la Unitatea de Politici Publice a Ministerul Mediului si Responsabil Comunicare in cadrul EcoEmerge.
Proiectul EcoEmerge este inclus in Foaia de parcurs privind implementarea ETAP 2008 - 2009 (n.red. - Environmental Technologies Action Plan).
Care sunt etapele programului
Proiectul EcoEmerge a debutat pe 15 iulie cu o etapa din “EcoTechnoNet”. Aceasta etapa se va incheia pe 1 august, anul acesta, si cuprinde inceperea studiilor privind definirea de catre AMSIT si CCIB a criteriilor pentru tehnologiile de mediu si organizatiile eco-inovative. In aceeasi etapa va fi initiat si studiul de piata pentru identificarea si caracterizarea furnizoriilor de tehnologii de mediu prezenti pe piata romaneasca (producatori, distribuitori, importatori). Acesta a doua parte va fi realizata de CCIB.
O alta etapa va fi realizarea de catre AMCSIT si CCIB a unui studiu de identificare si de evaluare a activitatii organizatiilor eco-inovative din Romania. Organizatiile incluse vor fi entitati IT&T, institute de cercetare si companii inovative. Scopul este realizarea inventarului EcoInvent si realizarea unei retele nationale a organizatiilor eco-inovative, cu potential de colaborare cu organizatii similare din Norvegia.
Toate aceste activitati vor fi realizate in perioada iulie - decembrie, 2009.
“In perioada 15 octombrie - 15 decembrie 2009 este prevazuta organizarea primelor doua evenimente regionale din <Caravana eco-inovarii>”, adauga Catalin-Ionut Cornea.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.