Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Aceasta va include doua conferinte organizate in paralel, una aferenta componentei “Green Procura” si cealalta pentru “EcoTechnoNet”.

In acest proiect, eco-inovarea este definita conform proiectului Measuring Eco-Innovation si prevede producerea, asimilarea sau exploatarea unui produs, proces de productie, serviciu sau metoda de management care are caracter de noutate pentru organizatie (dezvoltarea sau adoptarea) si care determina, pe parcursul intregului ciclu de viata, o reducere a riscurilor de mediu, a poluarii sau a altor efecte negative asupra utilizarii resurselor (inclusiv energiei), in comparatie cu alternativele relevante.

Activitatile realizate in cadrul EcoEmerge
Pe baza rezultatelor activitatilor si etapelor anterioare, vor fi selectate organizatiile care au potential de a colabora cu entitati similare din Norvegia si va fi realizata o vizita de lucru in aceasta tara.

Rezultatele schimburilor de experienta vor fi cuprinse intr-un ghid practic pentru imbunatatirea activitatii de transfer tehnologic care va fi editat in cadrul proiectului, sub egida AMCSIT”, detaliaza Catalin - Ionut Cornea.

O activitate din cadrul “EcoTechnoNet” este realizarea de workshop-uri regionale, organizate sub forma de schimburi de experienta si bune practici intre entitati de cercetare - dezvoltare si IT&T din Romania si organisme similare din Norvegia.

Schimbul de experienta va viza practicile de transfer tehnologic al produselor cercetarii pe pietele nationale si pe cea europeana si imbunatatirea performantei institutelor de cercetare-dezvoltare din Romania in acest domeniu. In cadrul acestor ateliere de lucru vor avea loc consultari si se vor stabili parteneriate sau acorduri de colaborare intre institutele & entitatile IT&T romanesti si cele norvegiene. Atelierele de lucru vor include cate o zi de instruire pentru obtinerea eco-etichetei pentru productie & servicii si inregistrarea EMAS (n.red. - Schema Comunitara de Eco-Management si Audit ) a organizatiilor”, explica Catalin - Ionut Cornea.

Platforma
Portalul “EcoTechnoNet” va fi lansat dupa finalizarea proiectului. Acesta va cuprinde o baza de date realizata pe platforma GIS (Sistem Informational Geografic) cu firmele identificate ca eco-inovative.

Alte componente ale acestuia vor fi o baza de date cu firmele din Romania si Norvegia care au obtinut inregistrare EMAS si o baza de date cu cele care au obtinut eticheta ecologica (europeana sau etichete private) pentru produsele si serviciile lor.  Pe portal va fi inclus si inventarul EcoInvent cuprinzand organizatiile de cercetare-dezvoltare si IT&T din Romania si produsele lor, adecvate pentru transfer tehnologic.

De asemenea, vor fi publicate si studii de caz si stiri din Romania si Norvegia privind beneficiile utilizarii tehnologiilor de mediu, precum si practicile eco-inovative cu potential de replicare (programe de eco-eficienta, proiecte pilot etc).

Va exista si o facilitate online de matchmaking, pentru accesarea oportunitatilor de finantare pentru eco-inovare, un calendar de evenimente, ghidul de finantare a eco-inovarii si un manual de bune practici in transferul tehnologic.

Platforma va fi realizata de catre un furnizor de servicii, conform legislatiei privind achizitiile publice. Anuntul va fi publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publicie (SEAP).

Catalin - Ionut Cornea spune ca s-a optat pentru aceasta solutie deoarece una dintre principalele provocari pentru promovarea tehnologiilor de mediu in Romania este lipsa datelor statistice coerente si intercomparabile privind tehnologiile de mediu si eco-inovarea, deopotriva in sectorul public si in cel privat. Este asadar difícil de stabilit care sunt principalele arii de interventie prin politici precum Planul de actiune pentru tehnologii de mediu.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.